Карієс

Карієс

Найчастіший привід звернення до стоматолога є карієс – враження твердих тканин, що починається з руйнування емалі і якщо вчасно не застосувати профілактичних засобів, каріозний процес розповсюджується вглиб, утворюються порожнини, пізніше можуть додатися ускладнення.

Карієс може бути викликаний цілим рядом факторів, у тому числі бактеріями, що знаходяться у роті, частими перекусами, вживанням солодких напоїв та неякісною гігієною ротової порожнини.

Якщо вчасно не провести лікування карієсу, каріозні порожнини збільшуються у розмірах, з’являється зубний біль, приєднується інфекція і врешті решт це призводить до втрати зуба.

Проте цьому можна запобігти, якщо регулярно відвідувати стоматолога, правильно чистити зуби.

Cимптоми карієсу

Симптоми карієсу можуть біти різні, в залежності від ступеня поширеності процесу та місця розташування. Коли карієс тільки починається ніяких ознак може взагалі не бути, але з часом з’являються наступні симптоми:

  • зубний біль, спонтанний, що виникає без видимої причини;
  • поява чутливості зубів;
  • помірний або різкий біль, що виникає під час вживання їжі або солодкого, гарячого або холодного;
  • поява отвору або ямки у зубі;
  • коричневі, чорні або білі плями на поверхні зуба;
  • біль, коли ви кусаєте

Коли звертатися до стоматолога

Самому помітити проблему досить важко, ось чому важливо регулярно відвідувати стоматолога для профілактичного огляду, навіть якщо вас нічого не турбує. Якщо ж ви відчуваєте зубний біль, то до стоматолога потрібно звернутись якомога швидше

Як виникає карієс

Спочатку виникає зубний наліт – це прозора липка плівка, яка постійно утворюється на поверхні зубів. Бактерії, що містяться в нальоті, виробляють кислоти, які впливають на емаль зубів і ушкоджують ясна. Наліт є основною причиною виникнення більшості захворювань порожнини рота. Найбільш ефективними способом його видалення є регулярний догляд за зубами, а саме регулярне очищення. Якщо не видаляти зубний наліт, він твердне, накопичуючись і перетворюючись на зубний камінь.

Зубний камінь - це затверділий зубний наліт, що прикріпляється до зубної емалі коронки зуба і нижче ясенного краю.

Зубний камінь може виникнути як на одному окремо взятому, так і на кількох зубах. Найбільше схильні до утворення каменю нижні передні зуби, а також верхні і нижні моляри. Коли утворюється зубний камінь, з’являються наступні ознаки:

  • неприємний запах з рота;
  • кровоточивість ясен;
  • темні плями на видимих ділянках зубів, які не можна прибрати за допомогою щітки.

Далі руйнування продовжується і бактерії та кислоти проникають вглиб зуба до кровоносним судин і нервів.

Фактори ризику розвитку карієсу

Відчути на собі, що таке карієс може кожен, у кого є зуби, але, крім того, є фактори, що збільшую ризик розвитку цього неприємного стану:

  • Розташування зуба. найчастіше до розвитку карієсу схильні зуби (моляри та премоляри). Ці зуби мають безліч борозен, ямок і порожнин, а також кілька коренів, які можуть збирати частинки їжі. Як результат, їх чистоту важче підтримувати ніж легкодоступні гладкі, передні зуби.
  • Певні продукти та напої. Їжа, яка прилипає до зубів - така, як молоко, морозиво, мед, цукор, газована вода, сухофрукти, торти, печиво, цукерки та льодяники, сухі пластівці та чіпси - частіше спричиняють гниття, ніж їжа які легко змиваються слиною.
  • Часті перекуси. Коли ви постійно перекушуєте або п’єте солодкі напої, ви даєте ротовим бактеріям більші можливості для вироблення кислот, які атакують зуби і знищують їх. А вживання солодких газованих напоїв протягом дня допомагає створити постійне кислотне середовище у ротовій порожнині.
  • Годування немовлят перед сном. Коли дітям перед сном дають пляшечки, наповнену молоком, сумішшю, соком або іншими рідинами, що містять цукор, то ці напої залишаються на зубах годинами, поки вони сплять, живлячи бактерії, що викликають гниття. Це пошкодження часто називають «пляшечковим карієсом». Подібні пошкодження можуть статися, коли малюки постійно ходять і смокчуть пляшечку з напоєм або їжею.
  • Неправильне чищення зубів. Якщо ви не чистите зуби після прийому їжі та пиття, швидко утворюється наліт і може початися перша стадія розвитку карієсу.

Недостатня кількості фтору. Фтор, природний мінерал, допомагає запобігти появі карієсу і навіть може зупинити процес руйнування зубної емалі на ранній стадії пошкодження зубів. Саме тому фтор один із інгредієнтів зубної пасти та ополіскувачів для рота.

Ускладнення карієсу

Карієс – захворювання, яке не можна сприймати несерйозно, навіть якщо це стосується молочних зубів у дітей, оскільки існує хибна думка, що карієс молочних зубів можна не лікувати. Проте карієс може мати серйозні та тривалі ускладнення навіть у дітей, які ще не мають постійних зубів.

Джерело:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892