Медичні міфи: все про захворювання суглобів

Медичні міфи: все про захворювання суглобів

Серед широкого загалу, переважну більшість якого складають люди, що не мають медичної освіти, існує багато міфів практично про всі найбільш поширені захворювання. Не оминуло це явище і хвороби суглобів.

Тим часом для медичної спільноти такі захворювання не є чимось загадковим, оскільки ці патології добре вивчені; також розроблені методи діагностики і лікування захворювань суглобів, які переважно мають або запальну, або дегенеративно-дистрофічну етіологію.

Існує два основних типи уражень суглобів: остеоартроз, (артроз, деформаційний артроз) та ревматоїдний артрит (РА).

Остеоартроз (ОА) – найпоширеніша форма ураження суглобів – виникає тоді, коли хрящ, який знаходиться між кістками в суглобі, зношується. Люди іноді називають це захворювання «артритом», що з точки зору медицини не є правильним, оскільки закінчення «-ит» у назві захворювання вказує на наявність запалення, якого при остеоартрозі практично не буває.

А ревматоїдний артрит виникає, коли імунна система помилково атакує здорові тканини тіла. Це спричиняє пошкодження суглобів, але може також впливати на м’язи, сполучну тканину, сухожилля та фіброзну тканину.

Остеоартрози не є рідкістю. ОА є основною причиною інвалідності серед людей старшого віку; на ОА страждають 7% населення планети, що становить понад 500 мільйонів людей.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), РА зустрічається рідше, але все ще вражає приблизно 0,3-1% населення світу. РА також має тенденцію з’являтися у більш ранньому віці, ніж ОА – зазвичай у віці від 20 до 40 років – і може серйозно вплинути на повсякденну діяльність. ВООЗ зазначає: «Протягом 10 років з початку захворювання, принаймні 50% пацієнтів у розвинених країнах не можуть зайняти постійну роботу».

Окрім ОА та РА, існує ще кілька форм артриту, як-от:

  • Ювенільний артрит: Цей узагальнюючий термін описує групу захворювань суглобів, які вражають дітей.
  • Спондилоартропатії: у цих випадках атаку на суглоби здійснює імунна система пацієнта.
  • Системний червоний вовчак: цей аутоімунний розлад може впливати на багато тканин тіла, включаючи суглоби.
  • Подагра: при цьому захворюванні в суглобах накопичуються кристали урату.
  • Інфекційний та реактивний артрит: ці патології відносяться до запалень суглобів, які є наслідком інфекції.
  • Псоріатичний артрит: таке ураження суглобів зустрічається майже у третини людей, хворих на псоріаз.

Варто розглянути деякі помилкові уявлення, що оточують ОА і РА, щоб своєчасно звертатися по медичну допомогу і забезпечити адекватне лікування цих захворювань.

Міф 1. Остеоартроз уражає тільки людей похилого віку

Хоча ОА частіше зустрічається у людей похилого віку, він може виникнути у будь-якому віці. Автори одного дослідження, в якому використовувалися дані Національного опитування здоров’я в США, повідомляють, що лікарі діагностували ОА у 49,7% дорослих у віці 65 років і старше.

Проте дослідники повідомили, що діагноз «остеоартроз» також мали 30,3% дорослих у віці 45-64 років та 7,3% людей у віці 18-44 роки. Водночас, як вже зазначалося, РА зазвичай спостерігається у людей у віці 20-40 років.

Міф 2. Якщо болять суглоби, це або остеоартроз, або артрит

Це не так. Не всі болі в суглобах викликані деформуючим артрозом або артритом, і не всі неприємні відчуття у суглобах є ознакою того, що артрит розвиватиметься пізніше. Існує багато можливих причин болю в суглобах та навколо них, включаючи тендиніт, бурсит та травми.

Міф 3. Люди з остеоартрозом не повинні займатися фізичними вправами

Заняття фізичними вправами зазвичай не є заняттям, якого люди, що страждають на ОА, повинні уникати, хоча перед початком занять фізкультурою їм слід поговорити зі своїм лікарем. Фізичні вправи можуть допомогти зберегти обсяг рухів і силу в суглобах.

Фахівці з Американського коледжу ревматологів стверджують: «Фізичні вправи та артроз можуть і повинні співіснувати. У людей з артрозом, які регулярно займаються фізичними вправами, зменшуються больові відчуття, вони відчувають приплив енергії, у них спостерігається поліпшення сну та покращення повсякденної роботи».

Ці дослідники також наполягають на тому, що «фізичні вправи повинні бути однією з основних схем лікування ОА стегна та коліна».

Міф 4. При остеоартрозі протипоказане уживання в їжу овочів з родини пасльонових

Не оминули «лихі наговори» і смачних, поживних овочів з родини пасльонових до яких входять помідори, баклажани, картопля та перець. Є немало людей, які люди стверджують, що ці продукти посилюють симптоми ОА.

Водночас Брайан Шульц (Brian Schulz), відомий в США і світі спеціаліст зі спортивної медицини та хірург-ортопед Інституту Седарс-Сінай Керлан-Джобе в Лос-Анджелесі зазначає:

«Немає доказів того, що пасльонові овочі викликають запалення або погіршують симптоми артрозу. Водночас Фонд артрозу рекомендує пацієнтам з ОА включати у раціон певні протизапальні продукти, зокрема жирну рибу, багату на омега-3, різнокольорові фрукти та овочі, багаті антиоксидантами, горіхи та насіння, а також бобові культури».

Міф 5. Тепло краще, ніж лід для хворих суглобів

Це не правда. Насправді заспокоїти хворі суглоби може як лід, так і тепло. Дослідники з Національної служби охорони здоров’я Великої Британії повідомляють: «При правильному застосуванні тепло може зменшити біль і скутість у суглобах та м’язах. А дія холоду може допомогти зменшити запалення суглобів і набряк».

Учені пояснюють, що люди повинні використовувати тепло перед фізичними вправами, коли суглоб скутий і коли вони відчувають біль. Холод також може полегшити біль, і це також може бути корисним, якщо суглоб запалений, особливо якщо після періоду фізичної активності спостерігається набряк.

6. Остеоартрозу не можна запобігти

Це частковий міф. Неможливо запобігти кожному випадку артрозу, оскільки деякі фактори ризику, такі як похилий вік, не піддаються модифікації. Водночас люди можуть усунути або мінімізувати певні фактори ризику, щоб запобігти появі артрозу або уповільнити його прогресування.

Наприклад, люди з надмірною масою тіла мають підвищений ризик розвитку гонартрозу (ОА колінного суглоба). Підтримання нормальної ваги може знизити ризик розвитку цього захворювання.

Куріння тютюну також пов'язане з підвищеним ризиком розвитку РА. Відмова від куріння зменшить ризик і забезпечить цілий ряд інших переваг для здоров'я.

Крім того, оскільки артроз може розвинутися після травм, захист суглобів під час занять спортом або інших фізичних навантажень може допомогти зменшити ризик розвитку ОА в подальшому житті.

7. Захворювання суглобів не піддаються лікуванню

На щастя, це міф. Хоча радикального лікування хвороб суглобів часто не існує, їхній перебіг різниться залежно від виду захворювання. Існують ліки, які можуть допомогти зменшити симптоми багатьох видів артриту/артрозу та уповільнити прогресування захворювання.

Люди також можуть вжити певних заходів щодо зміни способу життя, щоб уповільнити прогресування деяких видів таких захворювань, як-от підтримка нормальної маси тіла, відмова від куріння, здорове харчування та достатній сон.

8. Глюкозамін і хондроїтин можуть вилікувати артроз

Як правило, радикального лікування артрозу не існує. Водночас добавки з глюкозаміном та хондроїтином можуть допомогти дещо полегшити симптоми у деяких людей з ОА.

І глюкозамін, і хондроїтин є структурними компонентами хряща. Вони широко доступні у формі дієтичних добавок.

Доктор Оррін Троум (Orrin Troum), ревматолог з медичного центру Провіденс Сент-Джонс в Санта-Моніці, Каліфорнія, пояснює, чому міг виникнути цей міф:

«Незважаючи на публікацію книги доктора Джейсона Теодосакіса (Jason Theodosakis) «Лікування артрозу», в якій припускалося, що глюкозамін та хондроїтин сульфат можуть вилікувати ОА, ці твердження залишаються необґрунтованими».

Учені провели низку досліджень, вивчаючи ці сполуки як окремо, так і в поєднанні, однак результати не є однозначними. Як приклад, у процесі великого дослідження Національного інституту охорони здоров’я (NIH), проведеному в 2008 році, автори вивчали, чи ефективні глюкозамін та хондроїтин проти болю при ОА в коліні.

Дослідники вивчали ефекти глюкозаміну та хондроїтину окремо та разом, порівнюючи їх із плацебо. Вони також випробували целекоксиб – рецептурний препарат, який лікарі використовують для лікування болю при ОА.

Хоча целекоксиб і зменшував біль більшою мірою порівняно з плацебо, автори дійшли висновку, що «між іншими випробуваними методами лікування та плацебо не було значущих відмінностей».

Водночас вони відзначили, що для «підгрупи учасників з помірним до сильного болем глюкозамін у поєднанні з хондроїтин сульфатом забезпечував статистично значуще полегшення болю порівняно з плацебо». Однак вони зазначили, що ця підгрупа пацієнтів була занадто малою, щоб робити суттєві висновки.

Були опубліковані також дані Національного центру додаткового та інтегративного здоров’я США:

«Результати досліджень свідчать, що хондроїтин не є корисним при болях, викликаних ОА колінного або кульшового (тазостегнового) суглоба. […] також залишилось нез’ясованим, чи допомагає глюкозамін при болях у колінному суглобі, викликаних гонартрозом, і чи ця дієтична добавка зменшує біль при ОА в інших суглобах».

Доктор Троум дійшов свого власного висновку: «Здається, існує ефект зменшення болю при застосування або глюкозаміну, або хондроїтину, або при їхньому комбінованому застосуванні для деяких пацієнтів, які страждають на ОА. Оскільки ці добавки не мають суттєвих побічних ефектів, їх застосування може бути доречним для пацієнтів, які потребують знеболення, не використовуючи традиційні ліки, що відпускаються за рецептом, такі як нестероїдні протизапальні препарати або парацетамол».

У свою чергу доктор Шульц погодився з цим твердження. На його думку, хоча деякі дослідження показують переваги, а інші – ні, «ці добавки відносно безпечні для прийому, тому я зазвичай рекомендую пацієнтам спробувати їх, щоб перевірити, чи здатні такі добавки (з хондроїтином і/або з глюкозаміном) забезпечити цим хворим терапевтичний ефект».

9. Зміни погоди здатні погіршити перебіг артриту

Давно існує твердження, що дощ і сира погода погіршують симптоми артриту. Ми закінчимо на цій темі, оскільки, хоча це звучить так, ніби це повинен бути міф, проте, дійсно, є деякі докази того, що погода може вплинути на симптоми артриту. Однак це твердження не є остаточним, і погода, схоже, впливає не на всіх, хто страждає артритом.

Ще один фахівець з захворювань суглобів доктор Джон Тібері , хірург-ортопед, який спеціалізується на протезуванні суглобів в Інституті Седарс-Сінай Керлан-Джобе в Лос-Анджелесі стверджує наступне:

«Не існує конкретного, остаточного наукового пояснення впливу погоди на симптоми артриту. Однак існує кілька теорій, і в окремих випадках пацієнти часто говорять лікарям, що їх симптоми насправді змінюються залежно від погоди».

Доктор Троум згодний з цією інформацією і додає: «Багато моїх пацієнтів заздалегідь можуть зрозуміти, коли буде дощ або коли погода зміниться. Я вважаю, що часом вони надійніші за прогноз погоди! Пацієнти із запальним артритом або набряками суглобів часто можуть відчувати зміну барометричного тиску зазвичай за день до зміни погоди».

Точний зв’язок між погодою та симптомами артриту все ще залишається незрозумілим, але, здається, що він все ж певною мірою є реальним. Окрім барометричних змін, доктор Шульц також вважає, «що низькі температури впливають на в'язкість суглобової рідини, а це може зробити суглоб більш жорстким».

Висновки

Як свідчить цей останній «міф», незважаючи на поширеність артриту і артрозу, вченим ще багато про що потрібно дізнатися. Водночас є всі підстави вважати, що, підтримуючи здоровий спосіб життя, який включає фізичні вправи та поживну збалансовану дієту, ми можемо зменшити ризик розвитку артрозу і деяких видів артриту та уповільнити їх прогресування.

У той час як вчені продовжують досліджувати ці захворювання, обов’язково повинні з’явитися нові, кращі методи їхнього лікування. Можливо, у разі успіху дослідників люди одного разу зрозуміють й те, чому погода також впливає на симптоми артриту.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-arthritis