Но-соль инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: sodium chloride; натрію хлорид;

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна рідина зі слабким характерним запахом;

склад: 1 мл розчину містить натрію хлориду 6,5 мг;

допоміжні речовини: натрій фосфорнокислий однозаміщений 2-водний, натрій фосфорнокислий двозаміщений 12-водний, спирт бензиловий, бензалконію хлорид, вода для ін'єкцій.

Форма випуску. Спрей назальний.

Фармакотерапевтична група. Препарати для застосування при захворюваннях порожнини носа. Код АТС R01АХ10.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Натрію хлорид є ефективним осмотично активним засобом. Гіпотонічний розчин натрію хлориду має осмолярність нижче, ніж рідини тіла. У зв’язку з цим введений у порожнину носа він підвищує гідратацію поверхні слизової оболонки носа і вмісту носової порожнини, що сприяє зволоженню слизової, розрідженню густого слизу, розм'якшенню сухих корок у носі і полегшує їх видалення.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання для застосування. Застосовується для очищення та зволоження слизової носа у дорослих та дітей старше 2-х років з метою:

комплексної терапії ринітів різного походження;

підготовки до введення в порожнину носа інших лікарських засобів (для поліпшення їх всмоктування);

усунення сухості слизової оболонки носа (у осіб, що палять, при знаходженні в приміщенні, що кондиціонується, в задимленій або запиленій атмосфері).

Спосіб застосування і дози. Застосовується за необхідності: для лікуваня дорослих – по 2 вприскування; для дітей старше 2–х років – по 1-2 вприскування у кожний носовий хід.

Побічна дія. Алергічні реакції на компоненти препарату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату. Лікарську форму у вигляді спрею не слід застосовувати у дітей до 2-х років.

Взаємодія з лікарськими засобами. Не вивчалась.

Передозування. Не описане.

Особливості застосування. Можливе застосування у вагітних жінок та в період годування груддю за показаннями.

Безпосередньо перед застосуванням потрібно потримати флакон з препаратом у долоні, щоб зігріти його до температури тіла. Під час застосування препарату флакон тримають вертикально, розпилювачем вгору. Для застосування знімають захисний ковпачок флакона, вміщують наконечник у носовий хід, коротким різким рухом стискають флакон і, вийнявши наконечник із носа, розтискають. Під час впорскування рекомендується злегка вдихнути через ніс. Після застосування препарату флакон закривають захисним ковпачком.

Умови зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25°С.

Термін придатності. 2 роки.