Серокс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: круглі, двоопуклі таблетки, білого кольору, вкриті оболонкою;

склад:  1 таблетка містить 10 мг серратіопептидази;

допоміжні речовини: крохмаль, лактоза, желатин, метилпарабен;

 оболонка: целюлози ацетат фталат, пропіленгліколь, титану діоксид, тальк, діетил фталат, повідон, віск бджолиний, віск карнауби.

Форма випуску.  Таблетки вкриті оболонкою, кишковорозчинні.

Фармакотерапевтична група.  Засоби, що застосовуються при патології опорно-рухового апарату. Фермент. Код АТС  M09 AB.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.  

Серрапептаза, відома також як серратіа пептидаза, є протеолітичним ферментом, виділеним із непатогенної кишкової бактерії Serratia E15. Клінічні дослідження показали, що серратіопептидаза має фібринолітичну, протизапальну і протинабрякову активність.

Крім зменшення запального процесу, серратіопептидаза послаблює біль внаслідок блокування вивільнення больових амінів із запалених тканин.

Серратіопептидаза зв”язується у співвідношенні 1:1 з альфа-2-макроглобуліном крові, який маскує її антигенність, але зберігає її ферментативну активність. Серратіопептидаза повільно переходить в ексудат у місці запалення і  поступово рівні її в крові зменшуються. Шляхом гідролізу брадикініну, гістаміну і серотоніну серратіопептидаза безпосередньо зменшує дилатацію капілярів і контролює їх проникність. Серратіопептидаза  блокує інгібітори плазміну, сприяючи таким чином фібринолітичній активності плазміну. Фармакокінетика. Препарат проходить через шлунок незміненим і абсорбується в кишечнику. Серратіопептидаза в незначній кількості виявляється в сечі.

 

Показання для застосування.

Хірургія:  розтягнення і розриви зв’язок, переломи  і  вивихи, набряки і запалення при ушкодженні м’яких тканин та після пластичних операцій.

Захворювання верніх дихальних шляхів: для полегшення відходження в’язкого мокротиння з бронхів та секрету придаткових пазух.

Інфекційні  захворювання: муколітична активність препарату проявляється при інфекціях в порожнині вуха та  синусах.

Дерматологія: гострі запальні дерматози.

Акушерство і гінекологія: гематоми, застій у молочних залозах.

 

Спосіб застосування та дози. Препарат призначають дорослим по 5-10 мг (1 таблетка)          3 рази на добу після їжі. Таблетки слід ковтати, не розжовуючи.

Тривалість курсу лікування залежить від характеру патологічного процесу і визначається лікарем.

Побічна дія.  В окремих випадках при застосуванні препарату може спостерігатися розвиток діареї, нудота, блювання, анорексія, дискомфорт в ділянці шлунково-кишкового тракту. Дуже рідко можлива носова кровотеча та виділення мокротиння з домішками крові.

Протипоказання.  Підвищена чутливість до серратіопептидази у вигляді почервоніння шкіри, висипу.

Передозування.

Симптоми: нудота, блювання, анорексія, дискомфорт в ділянці шлунково-кишкового тракту. В екстремальних випадках  симптомами передозування можуть бути домішки крові в мокротинні та кровотечі.

Лікування: Терапія симптоматична.

Особливості застосування. Оскільки препарат впливає на згортання крові, його слід з обережністю застосовувати у пацієнтів із загрозою кровотечі та з порушенням часу згортання крові, а також у пацієнтів, які приймають антикоагулянти.

У разі  тяжких захворювань печінки та нирок препарат застосовують з великою обережністю.

Досвід застосування препарату у дітей відсутній.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При застосуванні препарату одночасно з антикоагулянтами підвищується дія антикоагулянтів. Така комбінація препаратів повинна застосовуватися під пильним спостереженням лікаря.

Умови та термін зберігання.  Зберігати при температурі до 25°С, у сухому,  недоступному для дітей місці.  Термін придатності  –  3 роки.