Глицин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Glycine;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, солодкуваті на смак;

склад: 1 таблетка містить кислоти амінооцтової в перерахуванні на 100% речовину - 0,1 г;

допоміжні речовини: метилцелюлоза водорозчинна, магнію стеарат.

 

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що діють на нервову систему.

Код АТС N07Х Х10**.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Гліцин являє собою замінну амінокислоту (природний метаболіт), є нейромедіатором гальмівного типу дії та регулятором метаболічних процесів у центральній нервовій системі, зменшує психоемоційне напруження, підвищує розумову працездатність. Виявляє нейропротекторну, антистресову, седативну дію, поліпшує метаболізм мозку, нормалізує сон. Сприяє знешкодженню токсичних продуктів окислення етилового спирту, зменшує абстинентний синдром, знижує патологічний потяг до алкоголю.

Не спричиняє звикання.

Фармакокінетика. Легко проникає у більшість біологічних рідин і тканин організму, у тому числі у головний мозок. Швидко руйнується у печінці гліциноксидазою до води та вуглекислого газу. Накопичення гліцину в тканинах не відбувається.

Показання для застосування. Гліцин призначається дітям і дорослим при лікуванні астенічних станів, вегето-судинних дистоній, для підвищення розумової працездатності (як засіб, що покращує розумові процеси та здатність сприймати і запам’ятовувати інформацію), при психо-емоційному напруженні, підвищеній роздратованості, при депресивних станах, для нормалізації сну, як засіб, що послаблює потяг до алкоголю, зменшує явища абстиненції; при різних функціональних та органічних захворюваннях нервової системи (порушення мозкового кровообігу, інфекційні захворювання нервової системи, наслідки перенесених черепно-мозкових травм, перинатальні та інші форми енцефалопатій, у тому числі алкогольного генезу).

Спосіб застосування та дози. Препарат застосовують сублінгвально.

Практично здоровим дітям, підліткам, дорослим при затримці розумового розвитку, при психо-емоційному напруженні, при зниженні розумової працездатності, пам’яті, уваги, при девіантних формах поведінки Гліцин призначають по 1 таблетці (0,1 г) 2 - 3 рази на добу протягом 15 - 30 днів. Добова доза - 0,3 г.

Сублінгвальне застосування препарату спричиняє утруднення при застосуванні його для лікування дітей до 3 років.

Дітям старше 3 років з підвищеною збудливістю, емоційною лабільністю та порушенням сну призначають по 0,1 г (1 таблетка) 2 - 3 рази на добу, курс лікування - 7 - 14 днів. За необхідності курс лікування повторюють.

Дорослим при астено-невротичному синдромі препарат призначають по 2 таблетки 3 рази на добу протягом 20 - 30 днів.

При порушеннях сну призначають по 0,05 - 0,1 г (1/2 - 1 таблетка) за 20 хв до сну.

 

Побічна дія. При індивідуальній підвищеній чутливості можливий розвиток алергічних реакцій.

Протипоказання. Індивідуальна непереносимість препарату.

Передозування. Про клінічні прояви передозування відомостей немає.

Особливості застосування. Пацієнтам зі схильністю до гіпотензії Гліцин призначають у менших дозах і за умови регулярного контролю артеріального тиску. При його зниженні нижче звичайного рівня прийом препарату припиняють.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Гліцин знижує токсичність антиконвульсантів, антипсихотичних засобів, антидепресантів. При поєднанні зі снодійними, транквілізаторами та антипсихотичними засобами посилюється ефект гальмування центральної нервової системи.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при температурі не вище 30 0 С. Термін придатності – 2 роки і 6 місяців.