Циннаризин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародні та хімічна назви: цинаризин; транс-1-цинамоїл-4-діфенілметіл-піперазин;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого або білого з кремовим відтінком кольору, плоскоциліндричної форми, з фаскою;

склад: 1 таблетка містить цинаризину 0,025 г;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, крохмаль картопляний, цукор молочний, аеросил, кальцiю стеарат.

 

Форма випуску. Таблетки.

Фармакологічна група. Засоби, які застосовуються при вестибулярних порушеннях.

Код АТС N07СА02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Блокатор кальцієвих каналів з вираженим впливом на судини головного мозку. Поліпшує мозковий, а також коронарний і периферичний кровообіг. Пригнічує надходження іонів кальцію в гладкі м'язи судин через повільні канали клітинної мембрани. Знижує тонус гладких м'язів тканини артеріол, зменшує реакції на біогенні вазопресорні агенти (адреналін, норадреналін, брадикінін). Знижує симпатичний тонус. Має високу тропність до судин головного мозку. Зменшує збудливість вестибулярного апарату. У пацієнтів з порушеннями периферичного кровообігу поліпшує кровопостачання і потенціює постішемічну гіперемію. Підвищує стійкість тканин до гіпоксії. Потенціює судинорозширювальну дію СО2 на судини мозку. Підвищує еластичність еритроцитів, зменшує в'язкість крові.

Фармакокінетика. Цинаризин добре всмоктується в кишечнику. При прийомі внутрiшньо максимальна концентрація в плазмі крові спостерігається через 1 - 3 год; період напіввиведення - майже 4 год. В організмі активно метаболізується. Третина метаболітів виділяється із сечею, інше - з калом.

Показання для застосування. Ішемічні порушення мозкового і периферичного кровообігу, пов'язані з гіпертонічною хворобою і церебральним атеросклерозом; мігрені, черепно-мозкові травми, інсульти, залишкові явища після геморагічного інсульту, клімактеричні судинні розлади; порушення периферичного кровообігу – хвороба Рейно, облітеруючий ендартеріїт, тромбоангіїт, акроціаноз, діабетична ангіопатія; хвороба Мен'єра; вестибулярні розлади, морська (повітряна) хвороба; підтримуюча терапія при запамороченні, шумі у вухах, ністагмі, нудоті і блювоті лабіринтового генезу.

Спосіб застосування і дози. Цинаризин призначають внутрiшньо після їжі. Дозу і режим прийому встановлюють індивідуально. При порушенні мозкового кровообігу – по 0,025 г 3 рази на добу або по 0,075 г 1 раз на добу. При порушеннях периферичного кровообігу - по 0,05 - 0,075 г 3 рази на добу чи по 0,075 г 1 раз на добу. Курс лікування – від кількох тижнів до декількох місяців

Для профілактики морської і повітряної хвороби призначають по 1 таблетці за 30 хв до поїздки.

Вища разова доза препарату – 75 мг.

Вища добова доза препарату – 225 мг.

Побічна дія. Цинаризин зазвичай добре переноситься. В окремих випадках можливі сонливість, сухість у роті, диспепсичні явища, алергійні реакції у вигляді шкірних висипаннях. В осіб літнього віку можлива поява екстрапірамідних симптомів, депресія.

Протипоказання. Підвищена чутливість до Цинаризину. Препарат не рекомендується призначати жінкам під час вагітності і у період лактації; при хворобі Паркінсона, депресії.

Передозування. Передозування Цинаризину може супроводжуватися посиленням побічних ефектів препарату, диспепсичними явищами, депресією. З появою зазначених явищ препарат варто відмінити, лікування симптоматичне.

Особливості застосування. На початку лікування Цинаризином (через можливий седативний ефект) варто утримуватися від потенційно небезпечних видів діяльності, що вимагають підвищеної уваги, швидкої психічної і рухової реакції.

При вираженій артеріальній гіпертензії цинаризин застосовують у дозі 0,025 г по 2 рази на добу.

При підвищеній чутливості до препарату лікування починають з ½ дози, поступово її підвищуючи.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Цинаризин може посилювати ефект седативних лікарських засобів і алкоголю; може спотворювати результати шкірних проб з алергенами.

Умови і терміни зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці. Термін зберiгання - 2 роки.