Эффералган 150 Мг инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назва: paracetamol, N- (4-Гідроксифеніл)ацетамід;

основні фізико-хімічні властивості: білий порошок, при розчинені у воді дає шипучу реакцію, отриманий розчин має апельсиновий смак та запах;

склад:1 пакетик містить 150 мг парацетамолу;

допоміжні речовини: кислота лимонна безводна, натрію карбонат безводний, натрію гідрокарбонат, сорбітол, натрію докузат, повідон, натрію бензоат, ароматизатор апельсиновий, аспартам.

Форма випуску.

Порошок для приготування розчину для перорального застосування .

Фармакотерапевтична група.

Аналгетики та антипіретики. Код АТС: N02BE01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Проявляє аналгетичну, жарознижувальну та слабку протизапальну дію. Механізм дії зумовлений пригніченнем синтезу простагландинів та переважним впливом на центр терморегуляції в гіпоталамусі.

Фармакокінетика.

Парацетамол після прийому всередину швидко і повністю всмоктується в шлунково-кишковому тракті. Максимальна концентрація парацетамолу у плазмі досягається через 30-60 хв. після прийому. Парацетамол метаболізується переважно в печінці з утворенням неактивних сполук з глюкуроновою кислотою та сульфатами. У незначній кількості (менше 4 %) метаболізується шляхом окислення з утворенням цистеїну і меркаптопурової кислоти (за участю цитохрому Р450).

Виводиться з сечею, в основному, у вигляді метаболітів. У незмінному вигляді виводиться близько 5% від прийнятої дози.

Період напіввиведення складає 2-2,5 год. Метаболізм парацетамолу у пацієнтів із печінковою недостатністю не змінюється.

Показання для застосування.

Застосовується при підвищеній температурі тіла та болях обумовлених застудними захворюваннями або іншого походження (головний біль, зубний біль, біль у м’язах).

 

Спосіб застосування та дози.

Ефералган 150мг у пакетиках, що містить 150 мг парацетамолу, призначений для дітей з масою тіла від 10 до 30 кг.

Як що вага дитині не відома, то її необхідно зважити, це поможе уникнути помилок у підборі дози.

Вміст пакетика висипають у стакан і потім додають невелику кількість рідини ( вода, молоко, фруктовий сік).

Доза препарату визначається вагою дитини і повинна не перевищувати 60 мг/кг маси тіла (15 мг/кг через 6 годин на 4 прийоми або10 мг/кг через 4 годин на 6 прийомів).

Маса тіла дитини (кг)

Кількість пакетиків на прийом

Максимальна кількість пакетиків на добу

10 – 14

1 (кожні 6 годин)

4

15 - 19

1 (кожні 4 годин)

6

20 – 29

2 (кожні 6 годин)

8

30

2 (кожні 4 годин)

12

Регулярний прийом препарату дозволяє уникнути коливань у температурній реакції і відчуті болю. Бажано щоб інтервали між прийомами були рівними і не змінювались у денні на нічні години, більш переважними є інтервали у 6 годин. Звичайний термін лікування больового та гіпертермічного синдрому становить відповідно 3 і 5 діб, як що інтенсивність зазначених синдромів не зменшилась, або з’явились інші симптоми, то слід переглянути подальшу лікувальну тактику, та призначити додаткове обстеження.

Як що дитина має значну ниркову недостатність (кліренс креатинину менше 10 мл/хв.), то интервал між прийомами повинен бути не меньше ніж 8 годін.

Побічна дія.

Батьки повинні постійно слідкувати за станом дитини, щоб швидко відмітити і вчасно уникнути можливих побічних ефектів. Як і інші лікарські препарати Ефералган 150 мг, може викликати побічні ефекти різного ступеня важкості.

В рідких випадках у дитини можуть з’явитися алергічні реакції (висипання на шкірі). В таких випадках терміново припиніть прийом препарату і зверніться до лікаря.

Дуже рідко відмічається зниження рівня тромбоцитів, що може викликати носові кровотечі або кровоточивість ясен. При появі цього симптому зверніться до лікаря, та зробіть контрольний аналіз крові.

При появі будь - яких побічних ефектів проконсультуйтесь з лікарем.

 

Протипоказання.

Алергічні реакції, що раніше малі місце у дитини на прийом парацетамолу.

Тяжкі захворювання печінки.

Фенилкетонурія (оскільки препарат містить аспартам).

 

Передозування.

Парацетамол у великих дозах має гепатотоксичну дію. Як вже відмічалось, максимальна добова доза для дітей не повинна перевищувати 60 мг на кілограм масі тіла.

Клінічні та біохімічні ознаки ураження печінки проявляються через 12 - 48 год. До них відносяться підвищення активності дегідрогенази, печінкової трансамінази, збільшення концентрації білірубіну і зниження рівня протромбіну.

Симптоми: анорексія, нудота, блювання, біль у животі, блідість шкіри, метаболічний ацидоз та енцефалопатія.

Лікування: негайна госпіталізація, промивання шлунку, введення N-ацетилцистеїну, як що можливе не пізніше 10 годин с моменту отруєння, симптоматична терапія.

Особливості застосування.

Якщо на фоні приймання препарату у дитини протягом 5 днів залишається біль, або 3 дні – пропасниця або з’явились додаткові симптомі хворобі, слід негайно зупинити лікування та звернуться до лікаря.

Якщо у дитині має місце порушення функції печінки і/чі нирок, то перед застосуванням препарату необхідно проконсультуватися з лікарем.

Якщо дитина знаходиться на дієті без солі або зі зниженим вмістом солі, то необхідно враховувати, що один пакетик препарату містить 55,7 мг натрію.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Ефералган вміщує 150 мг парацетамолу, тому щоб не перевищити максимальну добову дозу, не варто застосовувати препарат одночасно з іншими ліками, в склад яких входить парацетамол.

При проведенні аналізів на визначення сечової кислоти та рівня цукру в крові, попередьте лікаря про прийом Ефералгану.

 

Умови та термін зберігання.

ЗБЕРІГАТИ В НЕДОСТУПНОМУ ДЛЯ ДІТЕЙ МІСЦІ.

Зберігати в сухому місці, при температурі не вище 30 °С.

Термін придатності – 4 роки.