Доксициклина гидрохлорид инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: доксициклін (doxycycline), [4S-(4-альфа, 4а-альфа, 5-альфа, 5а- альфа, 6-альфа, 12а-альфа)]-4-(диметиламіно)-1,4,4а,5,5а,6,11,12а-октагідро-3,5,10,1212а-пентагідрокси-6-метил-1,11-діоксо-2нафтаценкарбоксаміду гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: капсули жовтого кольору з порошком жовтого кольору з білими включеннями;

склад: 1 капсула містить 0,1 г доксицикліну гідрохлориду;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, цукор молочний, кальцію стеарат.

 

Форма випуску. Капсули.

 

Фармакотерапевтична група. Антибактеріальні засоби для системного застосування, тетрацикліни. Код ATС: J01АА02.

Фармакологічні властивості:

· фармакодинаміка. Доксициклін – антибіотик тетрациклінового ряду з широким спектром антибактеріальної дії. Чинить бактеріостатичну дію. Активний переважно відносно грампозитивних мікроорганізмів: аеробних коків - Staphylococcus spp., (у тому числі тих, що продукують пеніциліназу); Streptococus spp., у тому числі Streptococcus pneumonia, аеробних спороутворюючих бактерій – Bacillus anthracis; аеробних неспороутворюючих бактерій – Listeria monocitogenes; анаеробних спороутворюючих бактерій – Clostridium spp. Препарат активний також відносно грамнегативних мікроорганізмів: аеробних бактерій – Escherichia coli, Shigella spp., Salmonella spp.,Enterobacter spp., Klebsiella spp., Bordetella pertusis. Препарат активний також відносно Ricetsia spp., Treponema spp. і Chlamydia spp.

Стійкі до дії препарату Pseudomonas aeruginosa, Proteus spp., Seratia spp., більшість штамів Bacteroides fragillis;

· фармакокінетика. Препарат швидко всмоктується і повільно виводиться з організму; залежно від введеної дози терапевтична концентрація у крові підтримується протягом 24-36 годин. При повторному введенні можлива кумуляція препарату. Доксициклін добре проникає в органи і тканини, погано – у спинномозкову рідину. Виводиться у значній кількості з сечею, у малій кількості - з калом.

Показання для застосування. Інфекційно-запальні захворювання, викликані чутливими до препарату мікроорганізмами:

пневмонія та інші інфекційні запальні захворювання дихальної системи, викликані Pneumoniae, Streptococcus, Staphylococcus, H. Influenzae, Klebsiella phneumoniae;

інфекційно-запальні захворювання сечостатевого тракту – пієлонефрит, цистит, уретрит, викликані групою Klrbsiella aerobacter, E.Coli, Enterococcus, Neisseria gonorrhoeae;

інфекційно-запальні захворювання шлунково-кишкового тракту, викликані Shigella, Salmonella і E.coli;

інфекції шкіри і м´яких тканин, викликані Staphylococcus aureus et albus, StreptococcusE.coli і групою Klrbsiella aerobacter

Спосіб застосування та дози. Рекомендована доза доксицикліну для дорослих в 1-й день лікування – 200 мг один раз на добу, в наступні дні підтримуюча доза – 100 мг щоденно. Дітям старшим 12 років з масою тіла до 50 кг препарат призначають в дозі із розрахунку 4 мг/кг на добу в 1-й день лікування і 2 мк/кг на добу в наступні дні. Дітям старшим 12 років з масою тіла понад 50 кг призначають препарат у дозах, рекомендованих для дорослих. Вживання їжі або молока суттєво не впливає на всмоктування доксицикліну, але зменшує його подразнювальну дію на слизову оболонку шлунка. Для попередження подразнювальної дії на слизову оболонку стравоходу препарат необхідно запивати достатньою кількістю води (одна склянка). Залежно від тяжкості захворювання курс лікування триває 7 – 10 днів. Для лікування гострої гонококової інфекції у 1-й день рекомендується початкова доза 200 мг і

100 мг на ніч, в наступні 3 дні – по 100 мг двічі на добу. Для лікування неускладненої уретральної, ендоцервікальної або вагінальної інфекції у дорослих, викликаної Chlamydia trachomatis i Ureplasma urealyticum, по 100 мг двічі на добу протягом 10 днів.

 

Побічна дія. Нудота, блювання, діарея, коліт, проктит, стоматит, збільшення активності печінкових трансаміназ. Алергічні реакції, фотосенсибілізація (у пацієнтів з підвищеною чутливістю до препарату).

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до тетрацикліну; вагітність і період годування груддю; планування вагітності, діти віком до 12 років; тяжкі порушення функції печінки та/або нирок.

 

Передозування. Проявляється посиленням симптомів побічної дії.

Особливості застосування. При порушенні функції печінки та/або нирок слід застосовувати препарат під контролем функціонального стану печінки і нирок. У разі виникнення на фоні лікування фотосенсибілiзації і алергічних реакцій препарат слід відмінити. Як і всі інші тетрацикліни, доксициклін утворює з кальцієм комплекс у кістковій тканині, що формується. Це слід взяти до уваги під час розвитку зубів, тобто можлива необоротна зміна їх кольору.

 Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Алюмінійвмісні антациди, саліцилати, препарати кальцію, магнію (у тому числі магнійвмісні проносні засоби), холестирамін, колестипол і препарати заліза зменшують всмоктуваня препарату, тому їх не слід застосовувати внутрішньо з доксицикліном. Барбітурати, карбамазепін, фенітоїн прискорюють метаболізм препарату у печінці, що призводить до зменшення його концентрації у сироватці.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі нижчій за 30ºС у захищеному від світла та недоступному для дітей місці.

Термін зберігання – 4 роки.

Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності.