Деприм Форте инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Hypericum perforatum L.;

основні фізико-хімічні властивості: тверді желатинові капсули, розмір 0; зелені, непрозорі; без пошкоджень;

опис вмісту капсул: зеленкувато-коричневі або сірувато-коричневі компактні гранули з характерним запахом;

склад: кожна капсула містить 425 мг стандартизованого сухого екстракту трави звіробою (містить 0,75 - 1,3 мг загального гіперицину);

допоміжні речовини: лактози моногідрат, целюлоза, кальцію гідрофосфат дигідрат, кремній колоїдний, магнію стеарат, тальк, желатин, натрій лаурилсульфат, барвники (Е 171, Е 141), вода очищена.

Форма випуску. Капсули.

Фармакологічна група. Антидепресанти. АТС: N05CM50.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Деприм форте поліпшує настрій, допомогає при апатії та зниженні активності, які супроводжуються такими симптомами, як відчуття пригніченості, безпорадності, виснаженості, порушенні апетиту.

Деприм форте особливо ефективний при тривалих станах знесилення (астенії). Деприм форте має тонізуючу дію на психофізичні функції при одночасному поліпшенні якості сну.

Фармакокінетика. При вивченні всмоктування та розподілу радіоактивних ізотопів 14С-гіперицину та 14С-псевдогіперицину у мишей було показано, що через 6 годин після введення всмоктується 80 % гіперицину та 60 % псевдогіперицину.

Не було виявлено вибіркового накопичення гіперицину в окремих органах, основна частина радіоактивності була виявлена у крові. Також показана відсутність радіоактивності у мозку.

Для вивчення біодоступності використовували водно-спиртовий екстракт трави звіробою в дозах, еквівалентних 0,1 % та 0,3 % загального гіперицину.

Для екстракту, що містить 0,1 % гіперицину, були одержані такі дані: tmax – 2,5 год, cmax - 4,3 нг/мл, період напіввиведення з плазми - приблизно 6 год. Для 0,3 % гіперицину та псевдогіперицину параметри були такими: гіперицин: tmax - 4 - 6 год, cmax - 1,5 - 14,2 нг/мл, період напіввиведення з плазми - 24,8 - 26,5 год; псевдогіперицин: tmax - 2 - 4 год, cmax - 2,7 - 30,6 нг/мл, період напіввиведення з плазми - 16,3 - 36 год.

Даних щодо виведення гіперицину немає.

Показання для застосування. Пригнічений настрій, хронічна втома, емоційна виснаженість, відчуття знесилення, зниження працездатності, втрата життєвої енергії.

Спосіб застосування та дози.

Дорослі та підлітки старше 12 років: рекомендується по 1 капсулі 1 раз на день, регулярно в один і той самий час. За необхідності доза може бути збільшена до 2 капсул на добу, по 1 капсулі вранці та ввечері.

Капсули запивати водою.

Не можна відкривати капсули!

Найбільший ефект прапарату досягається при регулярному застосуванні протягом декількох тижнів.

Лікувальний ефект Деприма форте проявляється через 10 - 14 днів після початку прийому.

Якщо протягом 4 - 6 тижнів після початку ліування поліпшення стану не відзначається, слід припинити прийом препарату та проконсультуватися у лікаря.

Пацієнт обов'язково має повідомити свого лікаря про те, що він приймає Деприм форте.

Побічна дія. У поодиноких випадках відзначаються шлунково-кишкові розлади, шкірні алергічні реакції (почервоніння, свербіж), втомлюваність або неспокій; дуже рідко - сплутаність свідомості та сухість у роті.

У людей з підвищеною чутливістю до сонячного світла прийом сонячних ванн може призвести до опіків.

У пацієнтів з біполярною депресією є ризик розвитку маніакального стану.

При появі небажаних ефектів, не описаних в інструкції, слід проконсультуватися у лікаря.

Протипоказання. Не слід приймати Деприм форте у таких випадках:

при тяжких депресіях (в цьому випадку пацієнту необхідно терміново звернутися до лікаря);

якщо пацієнт проходить курс лікування індинавіром або іншими протиретровірусними препаратами, що застосовуються для лікування хворих на СНІД або раком;

якщо пацієнт проходить курс лікування циклоспорином, який застосовується при трансплантаціях органів;

якщо пацієнт приймає ліки для зниження згортання крові (варфарин та інші антикоагулянти - похідні кумарину);

при гіперчутливості до одного з компонентів препарату;

діти молодші 12 років.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. З обережністю слід приймати Деприм форте при одночасному лікуванні препаратами, які містять дигоксин, теофілін, а також пероральні протизаплідні засоби, протисудомні та антидепресивні препарати, триптати.

Лікарські препарати, які містять екстракт звіробою, можуть підвищувати активність багатьох ферментів, що беруть участь у метаболізмі ліків. Як результат даних взаємодій може знизитись концентрація в плазмі та лікувальний ефект деяких ліків, наприклад, варфарину, циклоспорину, теофіліну, індинавіру, дигоксину та протизаплідних препаратів.

Крім вказаних ліків, Деприм форте може взаємодіяти також з іншими лікарськими засобами, метаболізм яких відбувається за участю цитохромних ферментів, а також якщо їх транспорт відбувається за допомогою р-глікопротеїну.

Вплив на ферменти може тривати і після припинення лікування препаратами, які містять екстракт звіробоя. У зв'язку з цим взаємодія Диприма форте з іншими препаратами може відбуватися ще протягом приблизно двох тижнів після припинення його прийому.

Якщо пацієнт приймає Деприм форте одночасно з іншими ліками протягом тривалого часу (більше одного тижня), після чого лікування препаратом припиняється, слід враховувати ризик розвитку побічних ефектів ліків, що приймались одночасно з Деприм форте.

У зв'язку з фармакодінамічними взаємодіями Деприм форте з похідними триптану (суматриптан, наратриптан, золмітриптан), антидепресантами (особливо вибірковими інгібіторами зворотного захоплення серотоніну, наприклад, циталопрамом, флувоксаміном, флуоксетином, сертраліном, пароксетином), що інгібують зворотне захоплення серотоніну, побічні ефекти серотоніну посилюються.

Взаємодія Деприму форте з їжею та напоями. Під час лікування препаратом слід утримуватися від вживання алкогольних напоїв.

Передозування. Якщо пацієнт прийняв дозу Деприм форте, яка вище рекомендованої, йому слід уникати УФ-опромінювання та сонячних ванн протягом 1 - 2 тижнів.

Вищевикладені небажані ефекти можуть бути більш виразнішими.

Гострі отруєння препаратами звіробою у людей не відзначені.

Особливості застосування. Під час лікування Депримом форте не рекомендується приймати сонячні ванни та користуватися солярієм. При прийомі надто високих доз може розвинутися підвищена чутливість шкіри до УФ-проміння.

При пропуску одного прийому препарату:

слід прийняти препарат якомога швидше;

якщо настає час прийому наступної дози препарату, не приймайте додаткової дози для компенсації пропущеної дози;

не приймайте одночасно дві дози препарату.

Застосування в період вагітності та лактації. Вагітним жінкам та матерям, які годують груддю, прийом Деприм форте дозволяється тільки за рекомендацією лікаря.

Вплив на здатність керувати автомобілем та механізмами. Деприм форте не має негативної дії на здатність керувати автомобілем та механізмами.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 250 С.

Зберігати у недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 2 роки.

Не застосовуйте ліки після закінчення терміну придатності, вказаного на упаковці.