Аира корневище инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Acorus calamus;

основні фізико-хімічні властивості: подрібнені кореневища жовтуватого, рожевуватого, іноді зеленуватого кольору з пряно-гірким смаком;

склад: подрібнені кореневища лепехи.

Форма випуску. Кореневища.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що підвищують апетит. Код АТС А15.

Фармакологічні властивості. Препарати з лепехи кореневищ містять ефірну олію (1,5-4,8 %), гірку речовину скорин, фітонциди, дубильні речовини, смоли, аскорбінову кислоту, органічні кислоти. Подразнюючи смакові рецептори слизових оболонок порожнини рота та язика, посилюють виділення шлункового соку, покращують травлення, збуджують апетит.

Показання для застосування. Препарати з кореневищ лепехи застосовують при хронічних гастритах зі зниженою кислото-утворюючою функцією шлунка, при функціональній диспепсії.

Спосіб застосування та дози. 2 столові ложки кореневищ кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) холодної води, закривають кришкою і нагрівають на киплячій воді (на водяній бані) 15 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хвилин, проціджують, сировину, що залишилася, віджимають. Об’єм одержаного настою доводять перевареною водою до 200 мл.

Приймають внутрішньо теплим від 1 до 3 столових ложок, 3 - 4 рази на день, за 30 хвилин до їди. Для полоскання 1 чайну ложку настою розводять в 1 склянці (200 мл) води.

Побічна дія. Не виявлена. Алергічні реакції не спостерігалися.

 

Протипоказання. Препарат протипоказаний у разі алергії до будь-якого з його компонентів. Досвід застосування дітям не відомий. Не рекомендується призначати дітям віком до 12 років і жінкам у періоди вагітності та годування груддю.

Передозування. Не виявлене.

Особливості застосування. Настій перед вживанням збовтують.

 

Взаємодія з лікарськими засобами. Взаємодія не відома.

Умови та термін зберігання. Зберігати у захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при кімнатній температурі (15-25 0С).

Термін придатності – 3 роки. Не можна застосовувати препарат після дати, зазначеної на упаковці.