Клотримазол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: clotrimazole;

дифеніл-(2-хлорфеніл) –1-імідазолілметан;

основні фізико-хімічні властивості:

безбарвна, прозора рідина;

склад: 1 мл розчину містить клотримазолу 0,01 г;

допоміжні речовини: поліетиленоксид-400, пропіленгліколь, спирт етиловий 96 %.

Форма випуску. Розчин для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Протигрибкові препарати для зовнішнього застосування. Код АТС: D01AC01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Клотримазол - похідне імідазолу, протигрибковий засіб широкого спектра дії. Механізм його дії полягає в гальмуванні синтезу ергостеролу, необхідного для побудови клітинної мембрани грибів, що приводить до порушення її проникності і подальшого лізису клітини. Препарат викликає також підвищення проникності фосфоліпідної оболонки ліпосом, вакуолізацію цитоплазми, зниження кількості рибосом. Крім того, він пригнічує активність пероксидаз, що додатково полегшує накопичення в грибковій клітині перекису водню, який бере участь в її руйнуванні.

Клотримазол має широкий спектр дії: ефективний щодо дерматофітів, дріжджових грибів; справляє антибактеріальну дію на стафілококи і стрептококи.

Фармакокінетика. Клотримазол має високу проникну здатність. При нанесенні на нігті препарат виявляється також у кератині нігтів. При зовнішньому застосуванні через шкіру всмоктується незначна кількість препарату. Практично не абсорбується у системний кровотік.

Показання для застосування. Грибкові захворювання шкіри, мікози шкірних складок, стоп, оніхомікози, висівковсподібний лишай, еритразма, поверхневий кандидоз, які спричинені збудниками, чутливими до Клотримазолу і мікоз, ускладнений вторинною піодермією.

Спосіб застосування та дози. Клотримазол наносять на уражені ділянки 2-3 рази на добу і втирають. Тривалість лікування - індивідуальна і залежить від тяжкості і перебігу захворювання, локалізації патологічних змін, ефективності терапії. Звичайно курс лікування продовжується 4 тижні і більше. При мікозі стоп (щоб уникнути рецидивів) лікування продовжують протягом 3 тижнів після зникнення симптомів захворювання. Перед аплікацією препарату стопу миють теплою мильною водою, особливо міжпальцеві ділянки, старанно висушують.

 

Побічна дія. У рідких випадках при перших аплікаціях відмічаються місцеві реакції – почервоніння, відчуття печіння, свербіж, що звичайно проходять при подальшому застосуванні препарату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до Клотримазолу чи інших компонентів препарату. Вагітність.

Передозування. У зв’язку з низькою абсорбцією препарату передозування його при зовнішньому застосуванні малоймовірне.

Особливості застосування. При лікуванні оніхомікозів необхідно стежити за тим, щоб оброблені нігтьові пластинки були коротко підрізані і мали шорстку поверхню для кращого проникнення препарату. В цих випадках перевага надається розчину Клотримазолу через кращі його проникні властивості.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні Клотримазол знижує ефективність інших протигрибкових препаратів. Дексаметазон у високих дозах гальмує протигрибкову дію препарату.

Умови та термін зберігання. Зберігати у прохолодному, захищеному від світла і недоступному для дітей місці. Термін зберігання – 2 роки.