Ацетилсалициловая кислота инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Acidum acetylsalicylicum, саліциловий ефір оцтової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, з плоскою поверхнею, фаскою і рискою, на поверхні таблеток допускається мармуровість;

склад: 1 таблетка містить ацетилсаліцилової кислоти - 0,5 г;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, кислота лимонна, тальк, метилцелюлоза водорозчинна.

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Аналгетики і антипіретики. Код АТС: D01AE12.

Фармакотерапевтична група.

Фармакодинаміка. Ацетилсаліцилова кислота має протизапальні, аналгезуючі та жарознижувальні властивості. Протизапальний ефект зумовлений нормалізацією підвищеної проникності капілярів, зниженням активності гіалуронідази, гальмуванням синтезу простагландинів та продукції АТФ. Аналгезуюча дія пов’язана як із впливом на центри больової чутливості, так і зі зменшенням альгогенної дії брадикініну. Жарознижувальний ефект зумовлений впливом на гіпоталамічні центри терморегуляції. Ацетилсаліцилова кислота відноситься до групи ненаркотичних аналгетиків. При тривалому застосуванні вона не спричиняє ейфорії, звикання та пристрасті до неї. Препарат виявляє антикоагулюючу активність, гальмує агрегацію та адгезивність тромбоцитів.

Показання для застосування. Основним показанням для призначення Ацетилсаліцилової кислоти є наявність запального процесу, особливо при ревматизмі, ревматоїдних поліартритах та артрозах, інфекційно-алергічному міокардиті. Препарат застосовують також при больових синдромах різного походження (невралгії, радикуліти, мігрень і т.ін.).

Спосіб застосування та дози. Ацетилсаліцилову кислоту призначають по 0,25 - 0,5 - 1,0 г 3 - 4 рази на день. Тривалість лікування – від одноразового до багатомісячного застосування, що залежить від форми та стадії захворювання. При ревматизмі, ревматоїдному поліартриті, інфекційно-алергічному міокардиті її призначають тривало: дорослим по 2 - 3 г (рідко 4 г) на добу. Діти з 5 років можуть приймати таблетки по 0,25 г.

Побічна дія. Ацетилсаліцилова кислота може спричинити алергічні реакції (кропив’янку, ангіоневротичний набряк, різноманітні екзантеми, бронхоспазм), еозинофілію. При підвищеній чутливості до Ацетилсаліцилової кислоти може розвинутися анафілактичний шок, а в осіб, які хворіють на бронхіальну астму, спо-стерігається прискорення та посилення нападів. При тривалому прийомі Ацетилсаліцилової кислоти можливий розвиток ототоксичних, нефротоксичних та гепатотоксичних ефектів. При прийомі внутрішньо препарат виявляє специфічну ульцерогенну дію, спричиняє ерозійні та виразкові ураження слизової оболонки шлунка та 12-палої кишки, шлунково-кишкові кровотечі.

Протипоказання. Ацетилсаліцилова кислота протипоказана при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки (в тому числі в анамнезі), гастриті зі зниженою кислотністю, шлунково-кишкових кровотечах, портальній гіпертензії, венозному застої, порушеннях згортання крові, а також дітям з вірусними захворюваннями (грип, ГРЗ) у зв’язку з можливістю розвитку гепатогенної енцефалопатії, у перший та останній триместри вагітності. Препарат не призначають дітям віком до 5 років. Препарат протипоказаний при геморагічному діатезі, підвищеній чутливості до саліцилатів.

Особливості застосування. Оскільки Ацетилсаліцилова кислота викликає подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, препарат слід приймати після їжі, запиваючи водою, молоком, лужними мінеральними водами або розчином натрію гідрокарбонату.

При тривалому застосуванні Ацетилсаліцилової кислоти потрібно перевіряти наявність крові в калі для виявлення ульцерогенної дії та робити аналізи крові (вплив на агрегацію тромбоцитів, деяка антикоагулююча активність).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При застосуванні Ацетилсаліцилової кислоти та антикоагулянтів підвищується ризик розвитку кровотеч; при одночасному застосуванні з іншими нестероїдними протизапальними засобами посилюються основні та побічні ефекти останніх; при одночасному застосуванні глюкокортикостероїдів або етанолу збільшується ризик шлунково-кишкових кровотеч. Ацетилсаліцилова кислота підвищує гіпоглікемічний ефект пероральних протидіабетичних засобів (похідних сульфонілсечовини); посилює побічну дію метотрексату. Ацетилсаліцилова кислота зменшує терапевтичну дію спіронолактону, фуросеміду, гіпотензивних, урикозуричних засобів.

Умови та терміни зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Термін зберігання - 4 роки.