Пустырника трава инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Leonurus cardiaca, Leonurus quinquelobatus;

основні фізико-хімічні властивості: подрібнена сировина: шматочки стебел, листя і суцвіть різної форми, що проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм. Колір стебел сірувато-зелений, бурувато-зеленый, листя – темно-зелений, чашолистків – зелений, віночків – брудно-рожевий або рожевувато-фіолетовий. Запах слабкий. Смак гіркуватий;

порошок крупний: шматочки стебел, листя, суцвіть різної форми, що проходять крізь сито з отворами діаметром 2 мм, зеленого, сірувато-зеленого, бурувато-зеленого, темно-зеленого кольору з брудно-рожевими або рожевувато-фіолетовими вкрапленнями. Запах слабкий. Смак гіркуватий;

склад: пустирника трава.

Форма випуску. Трава.

Фармакотерапевтична група. Снодійні та седативні засоби. Код АТС N05CM18**.

Фармакологічні властивості. Трава пустирника містить алкалоїди леонурин і леонуридин, амін стахідрин, флавоноїди (квінквелозид, рутин, кверцетин та інші), сапоніни, речовини дубильні, олію ефірну, кислоти органічні (яблучна, винна, лимонна, урсолова, ванілінова, р-куркумова), речовини гіркі й цукристі, вітаміни (А, Е, С), солі мінеральні (калій, кальцій, натрій, сірка). Цей комплекс біологічно активних речовин має виражені седативні, спазмолітичні, гіпотензивні, кардіотонічні властивості. Настої із трави пустирника уповільнюють серцевий ритм, підвищують силу серцевих скорочень, одночасно знижуючи потребу серцевого м'яза у кисні.

Показання для застосування. Артеріальна гіпертензія легкого ступеня; надмірна нервова збудливість; неврози та неврозоподібні стани.

Спосіб застосування та дози. 8 г (2 столові ложки) трави вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип’яченої води, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Об’єм настою доводять кип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 2 столові ложки 3-4 рази на день за 15-20 хв до їди. Діти, залежно від віку, - від 1 чайної до 1 столової ложки 3-4 рази на день за 15-20 хв до їди. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.

2 фільтр-пакети вміщують у скляний або емальований посуд, заливають 100 мл (1/2 склянки) окропу, закривають і настоюють 15-20 хв. Дорослі приймають у теплому вигляді по 2 столові ложки 3-4 рази на день за 15-20 хв до їди. Діти, залежно від віку, - від 1 чайної до 1 столової ложки 3-4 рази на день за 15-20 хв до їди.

Тривалість курсу лікування визначається лікарем індивідуально з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

Побічна дія. Не виявлена.

Протипоказання. Артеріальна гіпотензія, брадикардія, індивідуальна підвищена чутливість до препарату.

Передозування. При передозуванні можливі стомлюваність, сонливість, запаморочення, зниження артеріального тиску. Лікування симптоматичне.

Особливості застосування. Вагітним і жінкам, які годують груддю, застосування препарату лише у випадку, коли, на думку лікаря, користь від застосування переважає потенційний ризик для плода/дитини. З обережністю застосовувати особам, які керують транспортом та механічними засобами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні може посилювати дію інших седативних та снодійних засобів, серцевих глікозидів.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Приготовлений настій – у прохолодному (8-15°С) місці не більше 2 діб.

Термін придатності - 3 роки.