Фитогастрол® (Желудочно-кишечный сбор) инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: подрібнена суміш неоднорідних часток рослинної сировини жовто-коричневого кольору з біло-жовтими, темно-зеленими вкрапленнями; запах сильний, ароматний; смак водного витягу гіркувато-солодкий;

склад: 1 г збору містить ромашки аптечної квіток 20%, м’яти перцевої листя 20%, кропу городнього плодів 20%, лепехи кореневищ 20%, солодки коренів 20%.

Форма випуску. Подрібнена у порошок рослинна сировина.

Фармакотерапевтична група. Шлунковий засіб, що впливає на систему травлення.

Код АТС А16АХ10**.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Фармакологічна активність препарату зумовлена сукупним ефектом фізіологічно активних речовин, що входять до складу окремих компонентів рослинної сировини. Листя м’яти перцевої посилюють секрецію шлункового соку, покращують процес травлення. Гліцеризин, який міститься в корені солодки, має противиразкову активність, а ромашка стимулює регенерацію тканин. Плоди кропу пахучого містять олію ефірну, флавоноїди, каротин, олію жирну, речовини азотисті, фітонциди, цукри, вітамін С. Цей комплекс біологічно активних речовин виявляє жовчогінну, спазмолітичну, сечогінну і вітрогінну дію. Настої із плодів кропу пахучого підвищують секрецію шлункових залоз, регулюють моторну діяльність кишечнику. Лепехи кореневища містять ефірну олію, до складу якої входять a-пінен, a-камфен, a-камфора, акорон, борнеол, евгенол; гіркий глікозид акорин, кислоту аскорбінову, речовини дубильні, крохмаль, смоли. Цей комплекс біологічно активних речовин, впливаючи на закінчення смакових рецепторів, підвищує апетит, покращує травлення, посилює рефлекторне виділення шлункового соку, посилює жовчовидільну функцію печінки, підвищує тонус жовчного міхура, збільшує діурез.

Препарат (речовини, що входять до складу рослин) спричиняє хімічне подразнення рецепторів слизової оболонки шлунка і кишечнику, що обумовлює його регулюючий вплив на функції, у тому числі моторику вказаних відділів шлунково-кишкового тракту. Має спазмолітину, протизапальну та жовчогінну дії.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання для застосування. Захворювання шлунково-кишкового тракту (функціональна диспепсія, гастрит, коліт).

Спосіб застосування та дози. 2 фільтр-пакети (4 г) поміщають у скляний або емальований посуд, заливають 100 мл (½ склянки) окропу, накривають і настоюють 15 хв, періодично натискаючи на пакетик ложкою, потім його віджимають. Об’єм отриманого настою доводять кип’яченою водою до 200 мл.

Приймати внутрішньо по ½ склянки 2 - 3 рази на добу за 30 хв до їди. Тривалість курсу лікування залежить від характеру захворювання.

Побічна дія. Можливі алергічні реакції при підвищеній індивідуальній чутливості до біологічно активних речовин лікарського засобу.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату; виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, гострий панкреатит, калькульозний холецистит, жовчокам’яна хвороба з наявністю конкрементів більше 10 мм у діаметрі; вагітність і лактація; дитячий вік до 12 років.

Передозування. Не відомо.

Особливості застосування. Перед застосуванням настій рекомендується збовтувати. Безпека та ефективність застосування препарату для дітей не встановлені, тому не рекомендується без призначення лікаря застосовувати дітям віком до 12 років.

Вплив на здатність керувати автомобілем або працювати зі складними механзімами.

Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не відома.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці. Приготовлений настій – у прохолодному (8 - 15ºС) місці не більше 2 діб. Термін придатності – 2 роки.