Пиновит® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна або зі злегка жовтуватим відтінком масляниста рідина із специфічним запахом;

склад: 1 мл розчину містить: сосни гірської олії – 35 мг, м'яти олії – 10 мг, евкаліптової олії – 5 мг, α-токоферолу ацетату – 15 мг, тимолу – 0,3 мг;

допоміжні речовини: тригліцериди з середньою довжиною ланцюга.

Форма випуску. Спрей назальний.

Фармакологічна група. Засоби, які застосовуються при захворюваннях порожнини носа. Код АТС R01АХ30.

Фармакологічні властивості. Піновіт® має протизапальну та протинабрякову дії, зменшує вираженість місцевих ексудативних реакцій, в’язкість секрету слизової оболонки дихальних шляхів. Препарат має антибактеріальну дію щодо деяких штамів грампозитивних та грамнегативних бактерій, а також протигрибкову дію стосовно дріжджових та пліснявих грибів.

Фармакокінетика. Не вивчена.

Показання для застосування. Гострі та хронічні риніти неалергічної етіології, ринофарингіти, інфекційно-запальні захворювання слизової оболонки носа і носоглотки, ларинготрахеїти.

Спосіб застосування та дози. Піновіт® інстилюють дорослим та дітям з 12 років по 1 упорскуванню у кожний носовий хід 3-6 разів на добу залежно від вираженості запального процесу. Для цього знімають запобіжний ковпачок насоса-дозатора, легким натисканням пальців вприскують препарат і закривають насос-дозатор запобіжним ковпачком.

Побічна дія. У деяких хворих препарат може спричинити минущі явища місцевого подразнення: легке печіння, свербіж, набряк слизової оболонки носової порожнини. При частому та/або тривалому інгаляційному застосуванні можлива сухість слизових оболонок органів дихання.

Протипоказання. Алергічні риніти, підвищена чутливість до компонентів препарату, дитячий вік до 12 років.

Передозування. Не описане.

Особливості застосування. Перед застосуванням препарату зніміть захисний ковпачок насоса-дозатора. Легким натисканням пальців зробіть 2 пробні упорскування (не в ніс), а потім уприсніть у ніс вищевказаним способом (див. розділ «Спосіб застосування та дози»). Після використання завжди закривайте насос-дозатор захисним ковпачком. Перед використанням Піновіту® необхідно перевірити індивідуальну реакцію пацієнта на препарат після однократної його інстиляції у ніс. При розвитку алергічних реакцій препарат відміняють. З обережністю застосовувати препарат у пацієнтів із захворюваннями печінки тяжкого ступеню. Не допускати потрапляння препарату в очі!

В терапевтичних дозах препарат можна застосовувати в періоди вагітності та годування груддю.

Застосування препарату не впливає на здатність керувати автотранспортом та іншими механічними пристроями.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не описана.

Умови та термін зберігання. Зберігають у недоступному для дітей та захищеному від світла місці при температурі від 8 °С до 25 °С.

Термін придатності – 2 роки. Після відкриття флакона препарат придатний 28 діб.