Фузидерм инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: fusidic acid (ент-16α-ацетокси-3β,11β-дигідрокси-4β,8β,14α-триметил-18-нор-5β,10α-холеста-(17Z)-17(20),24-дієн-21-ової кислоти напівгідрат);

основні фізико-хімічні властивості: біла однорідна маса;

склад: 1 г крему містить 20 мг фузидієвої кислоти;

допоміжні речовини: вазелін медичний, спирт цетостеариловий, цетомакрогол 1000, масло мінеральне, метилпарабен, пропілпарабен, натрію цитрат (дигідрат), пропіленгліколь, вода дистильована.

 

Форма випуску. Крем для зовнішнього застосування.

 

Фармакотерапевтична група. Антибіотики та хіміотерапевтичні препарати для застосування в дерматології.

Код АТС D06А Х01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Фузидієва кислота – антибіотик, що утворюється у процесі росту Fusidium coccineum. Порушує синтез білка мікробної клітини, залежно від дози діє бактеріостатично або бактеріцидно. Препарат справляє потужну антибактеріальну дію на широке коло грампозитивних мікроорганізмів – Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Corynebacterium minutissimum та Propionibacterium acnes, – в т.ч. на стафілококи, стійкі до дії пеніциліну, стрептоміцину, левоміцетину, еритроміцину та інших антибіотиків. Фузідерм має властивість діяти через інтактну шкіру.

Фармакокінетика. Під час місцевого застосування системна абсорбція незначна.

Показання для застосування. Лікування інфекцій шкіри та м’яких тканин, спричинених чутливими до дії препарату мікроорганізмами: імпетиго, абсцес, фурункул, карбункул, флегмона, інфіковані рани, гідраденіт, фолікуліт, пароніхій, сикоз, еритразма, вугрові висипання.

 

Спосіб застосування та дози. Крем необхідно наносити дорослим та дітям від 1 місяця тонким шаром на уражені ділянки шкіри 2 – 3 рази на добу протягом 7 діб. Лікування вугрів необхідно проводити протягом більш тривалого часу – до 14 діб. Можна застосовувати крем під пов’язку.

 

Побічна дія. Фузідерм дуже добре переноситься хворими. Зрідка можуть спостерігатися реакції підвищеної чутливості у вигляді почервоніння та свербежу шкіри.

 

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату, інфекції шкіри та м’яких тканин у дітей до 1 місяця.

 

Передозування. Не описано.

Особливості застосування.

Наносити препарат на шкіру навколо очей потрібно з обережністю, уникаючи потрапляння крему в очі, тому що це може спричинити подразнення кон´юнктиви.

Застосування фузидієвої кислоти в періоди вагітності та лактації можливо лише у випадку, якщо очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плоду та дитини.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не описана.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі нижче 25°С. Термін придатності – 2 роки.