Фузидерм-б инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: біла однорідна маса;

склад: 1 г крему містить 20 мг фузидієвої кислоти та еквівалент 1 мг бетаметазону у формі бетаметазону валерату;

допоміжні речовини: вазелін медичний, спирт цетостеариловий, цетомакрогол 1000, масло мінеральне, метилпарабен, пропілпарабен, натрію цитрат (дигідрат), пропіленгліколь, вода дистильована.

 

Форма випуску. Крем для зовнішнього застосування.

 

Фармакотерапевтична група. Кортикостероїди для застосування в дерматології активні кортикостероїди в комбінації з антибіотиками.

Код АТС D07C C01.

Фармакологічні властивості. Фузідерм-Б – комбінований препарат, який поєднує в собі потужну антибактеріальну дію фузидієвої кислоти та місцеву протизапальну та жарознижуючу дію бетаметазону.

Фармакодинаміка. Фузидієва кислота – антибіотик, що утворюється у процесі росту Fusidium coccineum. Порушує синтез білка мікробної клітини, залежно від дози діє бактеріостатично або бактерицидно. Препарат справляє потужну антибактеріальну дію на широке коло грампозитивних мікроорганізмів – Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Corynebacterium minutissimum та Propionibacterium acnes, – в т.ч. на стафілококи, стійкі до дії пеніциліну, стрептоміцину, левоміцетину, еритроміцину та інших антибіотиків.

Бетаметазон – глюкокортикостероїд для застосування в дерматології. При місцевому застосуванні справляє виражену протизапальну, жарознижуючу, протиалергічну та антиексудативну дію, зменшує свербіж і синтез колагену в шкірі.

Фармакокінетика. Під час місцевого застосування системна абсорбція компонентів препарату незначна.

Показання для застосування. Лікування запальних дерматозів за наявності бактеріальної інфекції або при високій ії ймовірності, таких як:

дифузний нейродерматит,

монетоподібний екзематозний дерматит,

радіаційний дерматит,

сонячний дерматит,

себорейна екзема,

контактний дерматит,

контагіозне імпетиго,

еритразма,

червоний плескатий лишай,

псоріаз (за винятком його поширеної бляшкової форми – вульгарного псоріазу),

дискоїдний червоний вовчак.

 

Спосіб застосування та дози. Крем необхідно наносити дорослим і дітям старше 1 місяця тонким шаром на відкриті уражені ділянки шкіри 3 – 4 рази на добу, до досягнення позитивного клінічного результату. Можна застосовувати під пов´язку, в цьому випадку препарат наносять 1 - 2 рази на добу. Тривалість лікування визначає лікар залежно від типу та тяжкості захворювання і звичайно становить 1 – 2 тижні. Не рекомендується застосовувати препарат більше 3 тижнів. Тривалість курсу лікування дітей становить 5 діб.

 

Побічна дія. Можуть спостерігатися реакції підвищеної чутливості у вигляді порушення пігментації, почервоніння та свербежу шкіри.

 

Протипоказання. Рожеві вугри (розацеа), періоральний дерматит, вірусне ураження шкіри (спричинене вірусом простого герпесу, вітряної віспи), пошкодження шкіри, що були первинно інфіковані грибками чи мікобактеріями туберкульозу, інфекції шкіри волосистої частини голови, підвищена чутливість до компонентів препарату, дерматози та дерматити у дітей до 1 місяця.

Передозування. Не описано.

Особливості застосування. Як і щодо інших топічних стероїдів, тривале застосування препарату у великій кількості або нанесення його на великі ділянки шкіри може спричинити явища гіперкортицизму внаслідок значної системної абсорбції. Це найбільш імовірно у немовлят або при застосуванні оклюзійної пов’язки. У немовлят пелюшки діють подібно до оклюзійної пов’язки. Пригнічення функції гіпофіза та надниркових залоз має оборотний характер з швидкою нормалізацією стану після переривання курсу стероїдної терапії.

Тривале та інтенсивне лікування активними ГКС може спричинити атрофічні зміни шкіри (атрофічні стрії, витончення шкіри та розширення поверхневих кровоносних судин), особливо під час застосування оклюзійної пов’язки.

У разі розвинення реакцій гіперчутливості застосування препарату треба негайно припинити. Під час лікування контагіозного імпетиго не слід видаляти кірочку перед нанесенням крему.

За необхідності потрібно зробити розріз та дренування інфікованого ураження шкіри до початку застосування Фузідерму-Б.

Наносити препарат на шкіру навколо очей потрібно з обережністю, уникаючи потрапляння крему в очі, тому що це може спричинити подразнення кон’юнктиви або приступ глаукоми.

Застосування Фузідерму-Б в періоди вагітності та лактації можливо лише у випадку, якщо очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плоду та дитини.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не описана.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі нижче 25°С. Термін придатності – 2 роки.