Делор инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: clobetasol (21-хлор-9-фтор-11β,17-дигідрокси-16β-метилпрегна-1,4-дієн-3,20-діон-17-пропіонат);

основні фізико-хімічні властивості: однорідна мазь без запаху, білого або майже білого кольору;

склад: 1 г мазі містить 0,5 мг клобетазолу пропіонату;

допоміжні речовини: парафін безбарвний м’який, ефіри поліетиленсорбітанові жирних кислот, віск бджолиний безбарвний, ізопропілмеристат.

 

Форма випуску. Мазь для зовнішнього застосування.

 

Фармакотерапевтична група. Кортикостероїд, дерматологічний препарат.

Код АТС D07А D01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Клобетазолу пропіонат – глюкокортикостероїд для застосування в дерматології. При місцевому застосуванні справляє протизапальну дію, зменшує свербіж і синтез колагену в шкірі.

Фармакокінетика. Резорбція клобетазолу пропіонату через шкіру має значні індивідуальні відмінності та може збільшуватися при застосуванні оклюзійних пов’язок, нанесенні на запалену або ушкоджену шкіру. Після абсорбції через шкіру препарат, скоріш за все, метаболізується тим самим шляхом, що й після системного застосування. Системний метаболізм клобетазолу до кінця не вивчений. Дослідження з вивчення дії мазі клобетазолу показали, що він є надактивним щодо інших місцевих кортикостероїдів.

Показання для застосування.

Псоріаз (за винятком його поширеної бляшкової форми – вульгарного псоріазу).

Екзема.

Червоний плескатий лишай.

Червоний дискоїдальний вовчак.

Шкірні захворювання, резистентні до терапії менш активними стероїдами.

 

Спосіб застосування та дози. Призначається для короткочасного лікування стійких дерматозів у дорослих і дітей старше 1 року. Мазь необхідно наносити тонким шаром на уражені ділянки шкіри 1 – 2 рази на добу, до досягнення клінічного покращення. Загальна доза не повинна перевищувати 50 г мазі на тиждень. Лікування препаратом слід припинити відразу після досягнення клінічного покращення. Не рекомендується продовжувати лікування більше 4 тижнів, при цьому необхідно постійно контролювати стан хворого. За відсутності ефекту лікування препаратом протягом 4 тижнів слід скоригувати лікування. Якщо необхідно продовжувати лікування стероїдами, треба використовувати менш активні препарати.

При лікуванні резистентних уражень шкіри, особливо у випадках гіперкератозу, протизапальну дію Делору можна посилити за допомогою накривання місця аплікації поліетиленовою плівкою на ніч. Звичайно достатньо однієї такої процедури, далі препарат застосовується відкритим способом.

 

Побічна дія. Звичайно, Делор дуже добре переноситься хворими. Як і щодо інших топічних стероїдів, тривале застосування препарату у великій кількості або нанесення його на великі ділянки шкіри може спричинити явища гіперкортицизму внаслідок значної системної абсорбції. Це найбільш імовірно у немовлят або при застосуванні оклюзійної пов’язки. У немовлят пелюшки діють подібно до оклюзійної пов’язки. Якщо тижнева доза у дорослих не перевищує 50 г, пригнічення гіпофіза та надниркових залоз буде мати оборотний характер з швидкою нормалізацією стану після переривання курсу стероїдної терапії.

Тривале та інтенсивне лікування високоактивними глюкокортикостероїдами може спричинити атрофічні зміни шкіри (атрофічні стрії, витончення шкіри та розширення поверхневих кровоносних судин), особливо під час застосування оклюзійної пов’язки. У поодиноких випадках лікування псоріазу глюкокортикостероїдами (або припинення цієї терапії) може спровокувати розвиток його пустульозної форми.

Алергічні реакції.

 

Протипоказання. Рожеві вугри (розацеа), звичайні вугри (акне), періоральний дерматит, періоральний та генітальний свербіж, вірусне ураження шкіри (спричинене вірусом простого герпесу, вітряної віспи), підвищена чутливість до компонентів препарату, пошкодження шкіри, що були первинно інфіковані грибками чи бактеріями, дерматози у дітей до 1 року, включаючи дерматит та пелюшковий висип, вагітність, період годування груддю.

 

Передозування. Симптоми: виникнення гострого передозування малоймовірно, у випадку хронічного передозування або неправильного застосування можуть виникнути явища гіперкортицизму.

Лікування. Необхідно поступово припиняти застосування препарату.

Особливості застосування.

Необхідно уникати тривалого лікування Делором дітей, тому що у них існує імовірність пригнічення функції надниркових залоз навіть без використання оклюзійної пов’язки. Доцільність продовження терапії у дітей необхідно оцінювати щотижня.

Наносити сильнодіючі глюкокортикостероїди на обличчя потрібно з обережністю, тому що тривале їх використання може спричинити атрофію шкіри.

Наносити препарат на шкіру повік потрібно з обережністю, уникаючи потрапляння мазі в очі, тому що це може спричинити приступ глаукоми.

У випадку лікування інфікованих уражень шкіри необхідно паралельно проводити антимікробну терапію.

Застосовуючи місцеві глюкокортикостероїди для лікування псоріазу, хворі повинні знаходитися під пильним наглядом лікаря, оскільки можливі реактивні рецидиви, розвиток толерантності до лікування, розвиток загального пустульозного псоріазу та системного токсикозу внаслідок зниження захисної функції шкіри.

Безпека застосування клобетазолу в період лактації не встановлена, тому до початку лікування препаратом слід припинити годування груддю.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не описана.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі нижче 30°С. Термін придатності – 3 роки.