Глицин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: glycine, амінооцтова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору з елементами мармуровості, солодкуваті на смак;

склад: 1 таблетка містить гліцину - 0,1 г;

допоміжні речовини: метилцелюлоза водорозчинна, магнію стеарат.

 

Форма випуску. Таблетки під’язикові.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що діють на нервову систему.

Код АТС N07Х Х10**.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Гліцин (амінооцтова кислота) має властивості регулятора обміну речовин і являє собою замінну амінокислоту (природний метаболіт), є нейромедіатором гальмівного типу дії та регулятором метаболічних процесів у центральній нервовій системі.

Препарат має гліцин- та ГАМК-ергічну, α-адреноблокуючу, антиоксидантну, антитоксичну дії, регулює діяльність глутаматних рецепторів, за рахунок чого здатний:

зменшувати психоемоційне напруження, агресивність, конфліктність, підвищувати соціальну адаптацію;

поліпшувати настрій;

полегшувати засинання та нормалізувати сон;

підвищувати розумову працездатність;

зменшувати вегето-судинні розлади, у тому числі у клімактеричному періоді;

зменшувати виразність загальномозкових розладів при ішемічному інсульті та черепно-мозковій травмі;

зменшувати токсичну дію алкоголю.

Препарат не спричиняє звикання.

Фармакокінетика. Легко проникає у більшість біологічних рідин і тканин організму, у тому числі у головний мозок. Швидко руйнується у печінці гліциноксидазою до води та вуглекислого газу. Накопичення гліцину в тканинах не відбувається.

Показання для застосування.

Функціональні й органічні захворювання нервової системи (неврози, неврозоподібні стани, вегетосудинні дистонії, наслідки нейроінфекції та черепно-мозкової травми, перинатальні та інші форми енцефалопатій, у тому числі алкогольного ґенезу), які супроводжуються підвищеною збудливістю, емоційною нестабільністю, зниженням розумової працездатності, порушенням сну.

При ішемічному інсульті та порушеннях мозкового кровообігу.

Як допоміжний засіб при лікуванні алкоголізму.

Спосіб застосування та дози.

Препарат застосовують сублінгвально.

Дітям, підліткам, дорослим при затримці розумового розвитку, при психо-емоційному напруженні, при зниженні розумової працездатності, пам’яті, уваги, при девіантних формах поведінки Гліцин призначають по 1 таблетці (0,1 г) 2 - 3 рази на добу протягом 15 - 30 днів. Добова доза - 0,3 г.

Дітям віком до 3 років з підвищеною збудливістю, емоційною лабільністю та порушенням сну призначають по 0,05 г (1/2 таблетки) 2 - 3 рази на добу, курс лікування - 7 - 10 днів, далі по 0,05 г 1 раз на добу 7-10 днів. За необхідності таблетку розтерти, додати невелику кількість рідини (приблизно 1 чайну ложку) та дати випити дитині . Добова доза – 0,1 г - 0,15 г, курсова – 2,0 – 2,6 г. За необхідності курс лікування повторюють.

Дітям старше 3 років та дорослим призначають по 1 таблетці 2-3 рази на день, курс лікування - 7-14 днів. За необхідності курс лікування повторюють.

При порушеннях сну призначають по 0,05 - 0,1 г (1/2 - 1 таблетка) за 20 хв до сну або безпосередньо перед сном.

При ішемічному мозковому інсульті та порушеннях мозкового кровообігу призначають 1 г препарату ретробукально або під’язично з однією чайною ложкою води (за необхідності таблетку розтерти) протягом перших 3-6 год від розвитку інсульту, далі протягом 1-5 доби по 1 г на добу, потім протягом 6-30 доби – 1-2 таблетки 3 рази на добу.

Дорослим при астено-невротичному синдромі препарат призначають по 2 таблетки 3 рази на добу протягом 20 - 30 днів.

При лікуванні алкоголізму препарат призначають у якості допоміжного засобу по 1 таблетці 2-3 рази на добу протягом 14-30 днів. За необхідності курс лікування повторюють 4-6 разів на рік.

 

Побічна дія. При індивідуальній підвищеній чутливості можливий розвиток алергічних реакцій.

Протипоказання. Індивідуальна непереносимість препарату та підвищена чутливість до окремих його компонентів. Діти віком до 1 року.

Передозування. Про клінічні прояви передозування відомостей немає.

Особливості застосування. Пацієнтам зі схильністю до гіпотензії Гліцин призначають у менших дозах і за умови регулярного контролю артеріального тиску. При його зниженні нижче звичайного рівня приймання препарату припиняють.

Повідомлень про вплив на здатність керувати автомобілем і використовувати технічне обладнання немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Гліцин знижує токсичність антиконвульсантів, антипсихотичних засобів, антидепресантів, протисудомних засобів. При поєднанні зі снодійними, транквілізаторами та антипсихотичними засобами посилюється ефект гальмування центральної нервової системи.

Умови зберігання.

Зберігати у недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі від +15º до +25 °С.

Термін придатності. 3 роки.