Пирацетам инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: piracetam; 2-оксо-1-піролідинілацетамід;

основні фізико-хімічні властивості: двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою, жовтого кольору;

склад: 1 таблетка містить пірацетаму 0,2 г;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, полівінілпіролідон, магнію карбонат основний, кальцію стеарат, цукор-рафінад, аеросил, титану діоксид, тартразин, віск бджолиний, олія соняшникова.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Психостимулюючі та ноотропні засоби.

Код АТС N06В Х03.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Пірацетам посилює синтез дофаміну в тканинах головного мозку, підвищує вміст норадреналіну, збільшує кількість ацетилхоліну на синаптичному рівні і щільність холіно-рецепторів. Препарат позитивно впливає на процеси обміну та кровообігу в мозку, стимулює окисно-відновні процеси, покращує утилізацію глюкози, регіонарний кровотік в ішемізованих ділянках мозку, збільшує енергетичний потенціал організму за участю АТФ та аденілатциклази. Оптимізація енергетичних процесів сприяє підвищенню стійкості ЦНС до гіпоксії та різноманітних токсичних чинників. Пірацетам покращує інтегративну діяльність головного мозку, сприяє консолідації пам’яті, покращує процеси навчання.

Фармакокінетика. Швидко всмоктується з травного тракту і через 30 - 40 хв досягає максимальної концентрації в крові. Добре проникає через гематоенцефалічний і плацентарний бар’єри. У мозковій тканині накопичується через 1 - 4 год. Період напіввиведення у людини приблизно 4 год. Зі спинномозкової рідини виводиться значно повільніше, що свідчить про високий тропізм до мозкової тканини. 90% виділяється нирками у незміненому стані.

Показання для застосування. Неврологія: судинний паркінсонізм, інші патологічні процеси з явищами хронічної церебрально-судинної недостатності, порушення пам’яті, уваги, мови, запаморочення. Захворювання нервової системи зі зниженням інтелектуально-мнестичних функцій та порушеннями емоційно-вольової сфери.

Психіатрія: невротичні та астеноадинамічні депресивні стани з перевагою ознак адинамії, астенічні, сенесто-іпохондричні порушення, ідеаторна загальмованість, в’ялоапатичні дефектні стани, шизофренія, психоорганічні синдроми різної етіології, сенільні та атрофічні процеси, комплексна терапія психічних захворювань.

Комплексна терапія старечих деменцій, включаючи хворобу Альцгеймера.

Педіатрія: церебростенічні, енцефалопатичні порушення, розлади пам’яті, інтелектуальна недостатність.

При хронічному алкоголізмі Пірацетам призначають для зменшення явищ астенії, інтелектуально-мнестичних та інших порушень психічної діяльності.

Комплексна терапія інфаркту міокарда, нейроінфекції.

Спосіб застосування та дози. Пірацетам призначають внутрішньо до їжі, починаючи з 1,2 г (по 0,4 г 3 рази на добу) і підвищуючи дозу до 2,4 г (іноді до 3,2 г і більше) на добу. В подальшому дозу знижують до 1,2 - 1,6 г (0,4 г 3 - 4 рази на добу).

Дітям призначають: від 1 до 5 років – по 0,2 г 3 рази на добу (до 0,8 г на добу); від 5 до 16 років – по 0,4 г 3 рази на добу. Максимальна добова доза – 1,8 г.

Курс лікування препаратом становить від 2 - 3 тижнів до 2 - 6 місяців і за необхідності його повторюють через 6 - 8 тижнів.

 

Побічна дія. Пірацетам, як правило, добре переноситься. У деяких хворих можливі підвищення роздратування, неспокій, порушення сну, диспептичні явища; у хворих похилого віку можуть виникати загострення коронарної недостатності (слід зменшити дозу або припинити прийом препарату). Можливі алергічні реакції, прояви індивідуальної непереносимості.

 

Протипоказання. Гостра ниркова недостатність. Тяжкі форми артеріальної гіпотензії. Діти віком до 1 року; діти, хворі на цукровий діабет та з наявністю в анамнезі даних щодо алергічних реакцій, пов’язаних з вживанням фруктових соків, есенцій. Вагітні у І триместрі вагітності та в період лактації.

 

Передозування. При передозуванні можливі роздратування, безсоння, тремор. У хворих похилого віку можливо загострення серцевої недостатності.

Лікування: симптоматичне.

 

Особливості застосування. Терапевтичний ефект, як правило, настає через 2 - 3 тижні від початку лікування. При лікуванні Пірацетамом слід дотримуватись обережності під час керування транспортними засобами та механізмами.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Призначення Пірацетаму може поєднуватися з психотропними, серцево-судинними та багатьма іншими препаратами. Є дані про посилення препаратом ефекту антидепресантів.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі від 15°С до 25°С. Термін придатності – 3 роки.