Мяты перечной масло инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: mentha piperita;

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна рідина з характерним запахом і пекучим охолоджуючим смаком;

склад: олія з листя м’яти перцевої.

 

Форма випуску. Олія.

 

Фармакотерапевтична група. Протиблювотні засоби та препарати, що усувають нудоту. Код АТС А04А D20.

 

Фармакологічні властивості. До складу олії м’яти перцевої (м’ятна олія) входять ментол (не менше 50%), ефіри ментолу з оцтовою та валеріановою кислотами (4 - 9%), β-пінен, лимонен, цинеол, дипентен, пулегон, α-феландрен, інші терпеноїди.

Препарати м’яти перцевої, механізм дії яких обумовлений стимуляцією чутливих нервових закінчень слизових оболонок порожнини рота і шлунка, рефлекторним шляхом зменшують відчуття нудоти та попереджають блювання, мають спазмолітичну, заспокійливу та жовчогінну дію.

 

Показання для застосування. Функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються нудотою, блюванням, метеоризмом і спазмами; захворювання печінки (холецистит, гепатит, холангіт, жовчнокам’яна хвороба); нервове збудження, порушення засинання та сну.

Спосіб застосування та дози. М’ятну олію приймають внутрішньо, розводячи перед застосуванням у перевареній воді (5 - 10 крапель на ½ склянки води).

Дорослим і дітям віком понад 12 років рекомендують вживати по 1/3 - ½ склянки теплого розчину 2 - 3 рази на день за 15 - 20 хвилин до їжі.

Тривалість курсу лікування визначають індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

 

Побічна дія. При індивідуальній підвищеній чутливості до препарату можливий розвиток алергічних реакцій (гіперемія, висипи, свербіж та набрякання шкіри).

 

Протипоказання. Олія м’яти перцевої протипоказана хворим на бронхіальну астму та спазмофілію, дітям віком до 12 років та при індивідуальній непереносимості препарату.

 

Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.

 

Особливості застосування. Питання щодо призначення олії м’яти перцевої вагітним жінкам і матерям-годувальницям доцільно вирішувати з урахуванням співвідношення очікуваної ефективності лікування та потенційної небезпечності препарату.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія препарату з іншими лікарськими засобами невідома.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, захищеному від світла, прохолодному (при температурі 8 - 15 °С) місці. Термін придатності – 2 роки.

Не можна застосовувати препарат після дати, зазначеної на упаковці.