Пирацетам инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Piracetam; 2-оксо-І-піролідинілацетамід;

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна рідина;

склад: 1 мл розчину містить пірацетаму 200 мг;

допоміжні речовини: натрію ацетат, кислота оцтова, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Психостимулюючі та ноотропні засоби. Код ATC N06B X03.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Посилює в мозку синтез дофаміну, підвищує вміст норадреналіну, збільшує кількість ацетилхоліну на синаптичному рівні і щільність холінорецепторів. Разом з тим має вплив на ГАМК-ергічні процеси в головному мозку, незважаючи на те, що в ГАМК безпосередньо він не перетворюється. Препарат позитивно впливає на процеси обміну та кровообігу мозку, стимулює окислювально-відновні процеси, збільшує утилізацію глюкози, покращує регіонарний кровоплин в ішемізованих ділянках мозку, збільшує енергетичний потенціал організму при участі АТФ та аденілатциклази. Оптимізація енергетичних процесів сприяє підвищенню стійкості ЦНС до гіпоксії та різних токсичних факторів. Пірацетам стимулює інтегративну діяльність мозку, сприяє консолідації пам’яті, покращує процеси навчання.

Фармакокінетика. Пірацетам добре всмоктується з місця введення, розподіляється в усі органи та тканини, проникає крізь гематоенцефалічний та плацентарний бар’єри. Вибірково накопичується в тканинах головного мозку, переважно в лобних, тім’яних та потиличних долях, у мозочку та базальних гангліях. Не зв’язується з білками плазми крові. Період напіввиведення з плазми становить 4-5 год., з ліквору - 6-8 год. Виводиться з організму нирками в незмінному вигляді.

Показання для застосування. Пірацетам призначають дорослим і дітям при захворюваннях нервової системи, особливо обумовлених судинними порушеннями, інверсіями обмінних процесів мозку (включаючи людей похилого віку). Неврологічним хворим препарат призначають при атеросклерозі судин головного мозку, судинному паркінсонізмі, інших патологічних процесах із явищами хронічної церебрально-судинної недостатності, що проявляються порушеннями пам’яті, уваги, мови, непритомностями, при порушеннях мозкового кровообігу, коматозних і субкоматозних станах внаслідок травм мозку та інтоксикацій. Застосовують при захворюваннях нервової системи зі зниженням інтелектуально-мнестичних функцій та порушеннями емоційно-вольової сфери. У психіатричній практиці застосовують при невротичних і астеноадинамічних депресивних станах із переважанням ознак адинамії, астенічних, сенесто-іпохондричних порушеннях, ідеаторній загальмованості, при млявоапатичних дефектних станах, при шизофренії, при психоорганічних синдромах різної етіології, сенильних та атрофічних процесах, у комплексній терапії психічних захворювань. Призначають у комплексній терапії старечих деменцій, включаючи хворобу Альцгеймера. Пірацетам використовують для невідкладної допомоги при абстинентних, пределіріозних і деліріозних станах при алкоголізмі, наркоманіях, у випадку гострого отруєння алкоголем, морфіном, барбітуратами та ін. При хронічному алкоголізмі Пірацетам призначають для зменшення явищ астенії, інтелектуально-мнестичних та інших порушень психічної діяльності. Препарат доцільно використовувати при гострих вірусних нейроінфекціях для зменшення ішемії та гіпоксії мозку. Антигіпоксичну дію препарату необхідно враховувати в комплексній терапії інфаркту міокарда.

Спосіб застосування та дози. Призначають внутрішньом’язово або внутрішньовенно 3-4 рази на добу. Добова доза варіює в діапазоні 30-160 мг/кг маси тіла. У випадках коматозних станів, важких церебральних процесів, для невідкладної допомоги при абстиненції, тяжких інтоксикаціях, деліріях препарат вводять внутрішньом’язово або у вену, починаючи з 2-4 г і швидко доводячи дозу до 4-6 г. Для пацієнтів у важкому стані в гострий період добова доза може становити 10-12 г на добу. Після клінічного поліпшення дозу поступово знижують і переходять до прийому всередину у вигляді капсул. Курс лікування становить від 2-3 тижнів до 2 - 6 місяців і в разі необхідності повторюється через 6 - 8 тижнів.

Дозування хворим з порушенням функції нирок. Оскільки Пірацетам виводиться з організму нирками, необхідна корекція дози при порушенні екскреторної функції нирок. При кліренсі креатиніну 60-40 мл/хв доза Пірацетаму становить ½ від звичайної; при кліренсі креатиніну 40-20 мл/хв. – ¼.

Добові дози дітям (при неможливості застосування пероральних форм):

Від 1 до 3 років – 400 мг на добу;

Від 3 до 7 років – 400 – 1000 мг на добу;

Від 7 до 12 років – 400 – 2000 мг на добу;

Від 12 до 16 років – 800 – 2400 мг на добу.

Побічна дія. Пірацетам, як правило, добре переноситься. У деяких хворих можливі підвищене роздратування, неспокій, порушення сну, диспептичні явища, у хворих похилого віку можуть виникати загострення коронарної недостатності (слід зменшити дозу або припинити прийом препарату). Можливі прояви індивідуальної підвищеної чутливості до препарату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату, тяжка ниркова недостатність (при кліренсі креатиніну менше 20 мл/хв), вагітність, період годування груддю. Препарат не рекомендується призначати дітям віком до 1 року.

Передозування. Пірацетам малотоксичний, випадки передозування не відомі.

Особливості застосування. Можливо загострення коронарної недостатності в осіб похилого віку, що потребує зниження дози препарату. При виникненні порушень сну треба припинити прийом вечірньої дози препарату. У терапевтичних дозах (якщо основне захворювання дозволяє) застосування препарату допускається при роботі, яка потребує підвищеної уваги (водії, оператори та ін.). З обережністю застосовують для лікування пацієнтів з порушеннями гемостазу, психічними розладами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Призначення Пірацетаму може поєднуватися з психотропними, серцево-судинними та багатьма іншими препаратами. Є дані про посилення препаратом ефекту антидепресантів. У пацієнтів старечого та похилого віку посилює дію антиангінальних препаратів.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі від 15 ºС до 25 ºС. Термін придатності - 2 роки.