Боярышника плоды инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Сrataegus;

основні фізико-хімічні властивості: плоди яблуковидні, від шаровидної до еліпсоїдальної форми, тверді, зморшкуваті, довжиною 6-14 мм, шириною 5-11 мм, зверху з кільцеподібною оторочкою, утвореною усохлими чашелистиками. У м’якоті плоду знаходяться 1-5 дерев’янистих кісточок, неправильної трикутної, овальної або стиснутої з боків форми. Поверхня кісточок ямчасто-зморшкувата або борозновидна по спинці. Колір плодів - від жовто-орнжевого та бурувато-червоного до темно-бурого або чорного, іноді з білуватим налітом цукру, що викристалізувався. Запах відсутній. Смак солодкуватий;

склад: плоди глоду згладженого [Сratаegus laevigata (Poir.) DC.], колючого (C.oxyacantha

sensu Pojark.) та інших видів.

Форма випуску. Плоди.

Фармакотерапевтична група. Кардіологічний засіб. Код АТС CO1E BO4.

Фармакологічні властивості.

Плоди глоду містять аміни (холін, ацетилхолін), бета-каротин, вітамін К, антоціани, цукри, кверцетин, стерини, флавоноли, кислоту аскорбінову, пектини, сорбіт та ін.

Препарати із плодів глоду посилюють кровопостачання в коронарних судинах серця і в судинах мозку, підвищують чутливість міокарда до серцевих глікозидів, незначною мірою посилюють скорочення серцевого м'яза і зменшують збудливість останнього, мають заспокійливу дію. нормалізують артеріальний тиск. Препарат малотоксичний, в організмі не кумулює.

Показання для застосування.

Препарати із плодів глоду призначають при функціональних розладах серцевої діяльності, ангіоневрозах. а також (як доповнення до базисної терапії) при легких формах миготливої аритмії і пароксизмальної тахікардії.

Спосіб застосування та дози.

16 г (1 столова ложка) плодів кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип'яченої води, закривають кришкою і нагрівають у гарячій воді (на водяній бані) 15 хв, охолоджують 45 хв при кімнатній температурі, проціджують, і сировину, що залишилася, віджимають до процідженого настою. Об'єм одержаного настою доводять кип'яченою водою до початкового об'єму (200 мл). Дорослі і підлітки приймають внутрішньо по 1/3-1/2 склянки 2-3 рази в день до їжі. Тривалість прийому зумовлена формою і вираженістю захворювання, досягнутим ефектом, характером терапії (моно - або комплексна).

 

Побічна дія.

Сонливість, уповільнення пульсу.

Протипоказання.

Виражені артеріальна гіпотензія і брадикардія.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Не виявлена.

Передозування.

При передозуванні препарату із плодів глоду виникають сонливість, уповільнення пульсу.

Умови та термін зберігання.

Зберігають у сухому, захищеному від світла місці, приготовлений настій - у прохолодному місці не більше 2-х діб. Зберігати в недоступному для дітей місці. Термін придатності - 2 роки.