Зверобоя трава инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Нурегісum perforatum;

основні фізико-хімічні властивості: шматочки стебел, листя (сірувато-зеленого кольору), квіток (жовтого кольоу) різної форми і недозрілих плодів, які проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм. Запах слабкий, своєрідний.

склад: звіробою трава.

Форма випуску. Трава.

Фармакотерапевтична група. В`яжучі засоби. Код АТС А01АD11.

Фармакологічні властивості. Трава звіробою містить речовини дубільні (10-12%), флавоноїди (гіперозид, рутин, кверцитин, мірецетин, лейкоантоціани), сапоніни, барвники (гіперицин – 0,1-0,4 %, псевдогіперицин, гіперин, франгулаемодинантранол), олію ефірну (0,2-0,3 %), речовини смолисті (17 %), каротин, кислоту аскорбінову і виявляє в'яжучу, протизапальну і деяку протимікробну дію, що сприяє регенерації тканин, помірно впливає на жовчовиділення, збуджує шлункову секрецію і т.ін.

Фармакокінетиика не вивчалась, в зв'язку з тим, що лікарські засоби рослинного походження мають різні біологічно активні речовини.

Показання для застосування.

- Захворювання печінки і жовчовивідних шляхів (дискінезії жовчних шляхів, гепатити, застої жовчі в жовчному міхурі, холецистити);

- захворювання шлунково-кишкового тракту (гострі і хронічні коліти, проноси, метеоризм, гіпоацидний гастрит);

- запальні процеси ротової порожнини (гінгівіти, стоматити).

 

Спосіб застосування та дози. 10 г (1,5 столові ложки) трави кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип'яченої води кімнатної температури, закривають кришкою і нагрівають на киплячій водяній бані 30 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 10 хв, проціджують, залишок віджимають до процідженого відвару. Відвар доводять кип'яченою водою до 200 мл.

Внутрішньо дорослі приймають у теплому вигляді по 1/3 склянки 3 рази на день за 30 хв до їди. Діти залежно від віку – від 1 столової ложки до 1/3 склянки 2-3 рази на день за 30 хв до їди.

Зовнішньо препарат використовують для полоскання ротової порожнини.

Перед застосуванням відвар рекомендується збовтувати.

 

Побічна дія. Підвищення артеріального тиску. Алергічні реакції при підвищеній індивідуальній чутливості.

Протипоказання. Хворим на гіпертонічну хворобу бажано призначати тільки в складі зборів. Індивідуальна непереносимість до речови, які містяться в лікарському засобі.

 

Особливості застосування. Внутрішньо приймають у теплому вигляді за 30 хв до їди.

Передозування. Не спостерігалося.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не вивчалася.

Умови та термін зберігання. Траву зберігають у сухому, захищеному від світла (кімнатна температура 15-25°С) та недоступному для дітей місці. Приготовлений відвар – у прохолодному місці не більше 2-х діб. Термін придатності – 3 роки.