Листья полыни горькой инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Artemisia аbsinthium;

основні фізико-хімічні властивості: колір стебел зеленкувато-сірий, листів – зверху сірувато-зелений, знизу – сріблисто-сірий, квітків – жовтий. Запах ароматний, своєрідний, сильний. Смак пряно-гіркий;

склад: полину гіркого трава.

Форма випуску. Трава.

Фармакотерапевтична група. Засоби для підвищення апетиту. Код АТС А15.

Фармакологічні властивості. Препарати із трави полину, які містять гіркі глікозиди абсинтин та анабсинтин, флавоноїди, ефірну олію, до складу якої входять терпеноїди туйон, пінен, кадинен, бізаболон, хамазуленоген, селинен та ін., фітонциди, алкалоїди, вітаміни (аскорбінова кислота і провітамін А), органічні кислоти (яблучна, бурштинова), дубильні речовини, належать до гіркот. Стимулюють функцію залоз шлунково-кишкового тракту, посилюють виділення шлункового соку, жовчовиділення, виявляють протизапальні, антисептичні властивості.

Показання для застосування. Застосовують як гіркоту для збудження апетиту і покращання секреторної діяльності органів травлення при гастритах з пониженою секреторною функцією шлунка.

 

Спосіб застосування та дози. 2 чайні ложки трави кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл гарячої перевареної води, закривають кришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані) 15 хвилин, охолоджують при кімнатній температурі 45 хвилин і проціджують. Сировину, що залишилася, віджимають до процідженого настою, об’єм настою доводять перевареною водою до початкового об’єму 200 мл. Приймають внутрішньо по 1 столовій ложці настою 3-4 рази на день за 30 хвилин до їжі. Настій перед вживанням збовтують.

Побічна дія. Відсутня.

Протипоказання. Жовчокам’яна хвороба. Не рекомендується застососвувати дітям до 12 років і жінкам у періоди вагітності та годування груддю.

Передозування. Не виявлено.

Особливості застосування. Особливості застосування відсутні.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлена.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при кімнатній температурі (15-25°С).

Термін зберігання - 2 роки.