Евра ® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: тонка, матрична, трансдермальна система (пластир), квадратної форми з заокругленими кутами. Трансдермальний пластир складається з трьох шарів: тілесна матова основа з написом “EVRA 150/20”, прозора вивільнююча мембрана, прозорий адгезивний шар;

склад: 1 пластир містить норелгестроміну 6 мг та етинілестрадіолу 0,6 мг;

кожний пластир протягом 24 год вивільняє 150 мкг норелгестроміну та 20 мкг етинілестрадіолу;

допоміжні речовини: адгезивна суміш поліізобутилену та полібутену, лауриллактат, кросповідон.

Основа: зовнішній шар із пігментованого поліетилену низької щільності і внутрішній шар із поліестеру.

Середній шар: адгезивна суміш із поліізобутилену-полібутену, кросповідон, нетканинний матеріал із поліестеру, лауриллактат.

Захисний шар, що усувається: плівка із поліетилентерефталату, покриття із полідиметилсилоксану.

Форма випуску. Пластир – трансдермальна терапевтична система (ТТС).

Фармакотерапевтична група. Гормональні контрацептиви для системного застосування. Код АТС G03АА.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Евра® - контрацептив, що запобігає заплідненню завдяки механізму пригнічення гонадотропінів шляхом естрогенної і прогестагенної дії етинілестрадіолу і норелгестроміну. Початковий механізм дії полягає в інгібуванні овуляції, але зміни цервікальної слизової і ендометрія також можуть впливати на ефективність препарату.

Препарат знижує гонадотропну функцію гіпофіза, пригнічує розвиток фолікули і запобігає процесу овуляції. Контрацептивний ефект посилюється за рахунок підвищення в’язкості цервікального слизу і зміни трансплацентарної здатності міометрія. Індекс Перла – 0,90.

Частота настання вагітності не залежить від таких факторів як вік, расова належність і збільшується у жінок з масою тіла більше 90 кг.

Фармакокінетика

Абсорбція

Рівноважна концентрація (плато) норелгестроміну і етинілестрадіолу в сироватці досягається приблизно через 48 год після аплікації пластиру (ТТС) Евра®. Стабільний рівень концентрації норелгестроміну і етинілестрадіолу протягом 1 тижня використання пластиру становить майже 0,8 нг/мл і 50 нг/мл, відповідно. При тривалому використанні трансдермального пластиру (ТТС) Евра® Сss і AUC незначною мірою збільшуються відносно концентрацій на 1-му тижні 1-го циклу.

При різних температурних режимах і фізичних навантаженнях величини Сss і AUC норелгестроміну не змінювалися, а значення AUC етинілестрадіолу трохи збільшувалось при фізичному навантаженні, тоді як Сss залишалось незмінним. Цільові значення Сss норелгестроміну і етинілестрадіолу підтримувалися протягом 3 днів продовженого використання пластиру (ТТС) Евра® (10 днів), тобто клінічна ефективність ТТС може зберігатися навіть якщо жінка проведе чергову заміну пластиру (ТТС) Евра® на 2 повних дні після наміченого терміну.

Розподіл

Норелгестромін і норгестрел (сироватковий метаболіт норелгестроміну) має високий ступінь (>97%) зв’язування з білками сироватки. Норелгестромін зв’язується з альбуміном, норгестрел - переважно з глобулінами, які зв’язують статеві гормони. Етинілестрадіол має високий ступінь зв’язування з з сироватковим альбуміном.

Біотрансформація

Норелгестромін метаболізується у печінці з утворенням метаболіту норгестрелу, а також різних гідроксильованих і кон’югованих метаболітів. Етинілестрадіол метаболізується до різних гідроксильованих продуктів і їх глюкуронідів та сульфатних кон’югатів.

Прогестогени і естрогени інгібують більшість ферментів системи цитохрому Р-450 (у тому числі CYP 3A4, CYP 2C19) в мікросомах печінки людини.

Елімінація

Середній період напіввиведення норелгестроміну і етинілестрадіолу становить майже 28 год і 17 год відповідно. Метаболіти норелгестроміну і етинілестрадіолу елімінуються з сечею та калом.

Вплив віку, маси тіла і площі поверхні тіла

Значення Сss і AUC норелгестроміну і етинілестрадіолу незначною мірою знижуються із збільшенням віку, ваги тіла і площі поверхні тіла.

 

Показання для застосування. Контрацепція у жінок.

 

Спосіб застосування та дози.

Дози

Для досягнення максимального контрацептивного ефекту жінка повинна використовувати пластир (ТТС) Евра® суворо дотримуючись інструкції.

Інструкції, які стосуються початку застосування пластиру (ТТС) Евра®, наведені нижче в розділі “як почати застосування пластиру (ТТС) Евра®”.

Одночасно можна використовувати лише один пластир (ТТС) Евра®. Кожний використаний пластир (ТТС) Евра® знімають і одразу замінюють новим в один і той же день тижня “день заміни” на 8-й і 15-й дні менструального циклу (2-й і 3-й тижні). Протягом 4-го тижня, з 22-го по 28-й день циклу, пластир (ТТС) Евра® не використовують.

Новий контрацептивний цикл починається з наступного дня після закінчення 4-го тижня; наступний пластир (ТТС) Евра® слід наклеювати, навіть якщо менструації не було або вона не закінчилась.

Ні за яких обставин перерва в використанні пластиру (ТТС) Евра® не повинна перевищувати 7 днів, в противному разі жінка може бути не захищена від настання вагітності. У таких випадках протягом 7 днів необхідно одночасно використовувати бар’єрний метод контрацепції, оскільки ризик овуляції зростає з кожним днем збільшення рекомендованої тривалості періоду, вільного від застосування пластиру (ТТС) Евра®. У разі статевих зносин під час такого періоду ймовірність зачаття висока.

Спосіб застосування

Пластир (ТТС) Евра® слід наклеювати на чисту, суху, інтактну і здорову шкіру сідниць, черева, зовнішню поверхню верхньої частини плеча або верхньої частини тулуба без оволосіння, на ділянках, де вона не буде стикатися з одягом, який щільно прилягає до тіла.

Щоб уникнути можливого подразнення, кожний наступний пластир (ТТС) Евра® необхідно наклеювати на іншу ділянку шкіри, це можна робити в межах однієї і тієї самої анатомічної ділянки.

Пластир (ТТС) Евра® необхідно щільно притиснути, щоб його краї добре прилягали до шкіри. Для запобігання зниженню адгезивних властивостей пластиру (ТТС) Евра® не можна наносити макіяж, креми, лосьйони, пудри та інші локальні засоби на ті ділянки шкіри, де він приклеєний або буде приклеєним.

Жінка повинна щоденно оглядати трансдермальний пластир для того, щоб бути впевненою в його щільному приклеюванні.

Використаний трансдермальний пластир необхідно акуратно утилізувати відповідно до інструкцій, наведених в розділі “Особливості застосування”.

Як розпочати застосування пластиру (ТТС) Евра® ?

Якщо під час попереднього менструального циклу жінка не використовувала гормональний контрацептив

Контрацепцію за допомогою пластиру (ТТС) Евра® розпочинають у перший день менструації. Приклеюють до шкіри один пластир (ТТС) Евра® і носять його весь тиждень (7 днів). День приклеювання першого пластиру (ТТС) Евра® (1-й день/день початку) визначає наступні дні заміни. День заміни буде приходитись на цей самий день кожного тижня (8-й і 15-й дні циклу). На 22-й день циклу пластир Евра® знімається, і з 22-28-го дня циклу жінка не використовує пластир (ТТС) Евра®. Наступний день вважається першим днем нового контрацептивного циклу.

Якщо жінка починає застосування трансдермального пластиру (ТТС) Евра® не з першого дня циклу, то слід одночасно використовувати бар’єрні методи контрацепції протягом 7 перших днів першого контрацептивного циклу.

Якщо жінка переходить з використання комбінованого перорального контрацептиву на використання пластиру (ТТС) Евра®.

Пластир (ТТС) Евра® слід наклеювати на шкіру в перший день менструації, яка починається після припинення прийому комбінованого перорального контрацептиву. Якщо протягом 5 днів після прийому контрацептивної таблетки менструація не починається, перед початком використання пластиру (ТТС) Евра® необхідно виключити вагітність.

Якщо застосування Евра® починається пізніше першого дня менструації, то протягом 7 днів необхідно одночасно використовувати бар’єрні методи контрацепції. Якщо після прийому останьої контрацептивної таблетки пройшло більше 7 днів, то у жінки може виникнути овуляція, і тому вона повинна проконсультуватися з лікарем, перед тим як розпочати використання пластиру (ТТС) Евра®. Статеві зносини під час цього збільшеного періоду, вільного від прийому контрацептивних таблеток, може призвести до настання вагітності.

Якщо жінка переходить від використання препаратів, що містять лише прогестоген, до використання пластиру (ТТС) Евра®.

Жінка може в будь-який день перейти від використання препарату, що містить лише прогестаген (у день видалення імплантату, в день, коли повинна бути зроблена чергова ін’єкція), до використання пластиру (ТТС) Евра®, але протягом перших 7 днів застосування пластиру (ТТС) Евра® слід використовувати бар’єрний метод для посилення контрацептивного ефекту.

Після аборту або викидня

Після аборту або викидня до 20-го тижня вагітності можна одразу розпочинати використання пластиру (ТТС) Евра®. Якщо жінка починає використовувати пластир (ТТС) Евра® одразу після аборту або викидня, удаватися до додаткових методів контрацепції не обов’язково. Жінка повинна знати, що овуляція може відбутися протягом 10 днів після аборту або викидня.

Після аборту або викидня на 20-ому тижні вагітності і пізніше використання пластиру (ТТС) Евра® можна розпочинати на 21-й день після аборту або викидня, або у перший день першої менструації.

Після пологів

Жінки, які не годують дитину груддю, можуть починати використання пластиру (ТТС) Евра® не раніше ніж через 4 тижні після пологів.

Якщо жінка починає застосовувати пластир (ТТС) Евра® пізніше, то протягом перших 7 днів вона повинна додатково використовувати бар’єрний метод контрацепції. Якщо мали місце статеві відносини, то необхідно виключити ймовірність вагітності, перед тим як починати застосування пластиру (ТТС) Евра®, або жінка повинна дочекатись першої менструації.

При повному або частковому відклеєнні пластиру (ТТС) Евра®

Якщо пластир (ТТС) Евра® повністю або частково відклеївся, то у кров надходить недостатня кількість його активних компонентів.

Навіть при частковому відклеєнні пластиру (ТТС) Евра®:

менше ніж за добу (24 год) слід знову приклеїти пластир (ТТС) Евра® на ту саму ділянку тіла або одразу ж замінити його новим трансдермальним пластирем (ТТС) Евра®. Додаткові контрацептиви не потрібні. Наступний пластир Евра® необхідно приклеїти у звичайний “ день заміни”.

більше ніж протягом доби (24 год), а також якщо жінка не знає точно, коли пластир (ТТС) Евра® частково або повністю відклеївся: можливе настання вагітності. Жінка повинна одразу ж почати новий цикл, наклеївши новий пластир (ТТС) Евра® і вважати цей день першим днем контрацептивного циклу. Бар’єрні методи контрацепції слід одночасно застосовувати лише в перші 7 днів нового циклу.

Не слід намагатись приклеїти пластир (ТТС) Евра®, якщо він загубив свої адгезивні властивості; замість цього необхідно одразу приклеїти новий пластир (ТТС) Евра®. Не можна застосовувати додаткові липкі стрічки або пов’язки для утримання на місці пластиру (ТТС) Евра®.

Якщо пропущені чергові дні заміни пластиру (ТТС) Евра®.

На початку будь-якого контрацептивного циклу (1-й тиждень/ 1-й день) жінка може бути не захищена від вагітності: вона повинна приклеїти перший пластир (ТТС) Евра® нового циклу одразу ж, як тільки згадає про це. Цей день вважається новим “1-м днем” і від нього відраховується новий “день заміни”.

Протягом перших 7 днів нового циклу слід одночасно застосовувати не гормональну контрацепцію. У разі статевих зносин під час такого подовженого періоду без використання пластиру (ТТС) Евра® може відбутися запліднення.

У середині циклу (2-й тиждень/ 8-й день або 3-й тиждень/ 15-й день):

Якщо від дня заміни пластиру пройшла 1 або 2 доби (48 год) жінка повинна одразу наклеїти новий пластир (ТТС) Евра®. Наступний пластир (ТТС) Евра® необхідно приклеїти у звичайний “день заміни”. Якщо протягом 7 днів, що передують першому пропущеному дню наклеювання пластиру (ТТС) Евра® жінка вірно використовувала пластир (ТТС) Евра®, то додаткова контрацепція не потрібна.

Якщо від дня заміни пластиру пройшло більше 2 діб (48 год і більше) жінка може бути не захищена від настання вагітності. Вона повинна припинити поточний контрацептивний цикл і одразу розпочати новий 4-тижневий цикл, наклеївши новий пластир (ТТС) Евра®. Цей день вважається новим “1-м днем ” і відраховується від нього “день заміни”. Бар’єрну контрацепцію слід одночасно застосовувати протягом 7 перших днів нового циклу.

Наприкінці циклу (4-й тиждень/ 22-й день): якщо трансдермальний пластир (ТТС) Евра® не знято в кінці 4-го тижня (22-й день), його необхідно зняти якнайшвидше.

Черговий цикл контрацепції повинен починатись у звичайний “день заміни”, який є наступним днем після 28-го дня. Додаткова контрацепція не потрібна.

Зміна дня заміни

Для того, щоб відкласти менструацію на один цикл, жінка повинна приклеїти новий пластир Евра® на початку 4-го тижня (22-й день), пропустивши тим самим період, вільний від використання пластиру Евра®. Можуть виникнути міжменструальні кровотечі або мажучі виділення. Після 6 останніх тижнів застосування пластиру (ТТС) Евра® повинен бути 7-денний інтервал, вільний від використання пластиру (ТТС) Евра®. Після закінчення цього інтервалу відновлюеться регулярне застосування препарату.

Якщо жінка хоче змінити день заміни пластиру, вона повинна закінчити поточний цикл, зняти третій пластир (ТТС) Евра® у призначенний для цього день. Протягом тижня, вільного від використання пластиру (ТТС) Евра®, жінка може вибрати новий день заміни, наклеївши перший пластир (ТТС) Евра® наступного циклу в обраний день. Період, вільний від використання пластиру (ТТС) Евра®, ні в якому разі не повинен перевищувати 7 днів. Чим коротший цей період, тим вища ймовірність того, що у жінки не буде наступної менструації, а під час наступного контрацептивного циклу можуть виникати міжменструальні кровотечі або мажучі виділення.

Побічна дія.

З боку центральної і периферичної нервової системи: запаморочення, мігрень, спазми м’язів ніг, парестезії, гіпостезії, судоми, тремор, емоційна лабільність, депресія, зниження лібідо, тривога, підвищення апетиту, безсоння, анорексія, сонливість.

З боку серцево-судинної системи: підвищення артеріального тиску, серцебиття, варикозне розширення вен.

З боку травної системи: біль у животі, блювання, діарея, гастроентерит, метеоризм, диспепсія, запор, гастрит, гінгівіт, геморой.

З боку дихальної системи: інфекції верхніх дихальних шляхів, задишка, астма.

З боку репродуктивної системи: дисменорея, вагініт, міжменструальні кровотечі, гіперменорея, збільшення молочних залоз, порушення менструального циклу, зміна секреції піхви, зміни цервікального слизу, лактація, яка не пов’язана з пологами, порушення функції яєчників, мастит, фіброаденоми молочних залоз, кіста яєчників.

З боку сечовидільної системи: інфекції сечового тракту.

З боку кістково-м’язової системи: міаглія, ушкодження сухожилля, артралгія, м’язова слабкість.

З боку шкіри та її придатків: свербіж шкіри, вугри, шкірний висип, зміна кольору шкіри, екзема, посилення потовиділення, кропив’янка, алопеція, фоточутливість, сухість шкіри, контактний дерматит, бульозний висип.

Метаболічні порушення і порушення харчування: збільшення маси тіла, гіпертригліцеридемія, гіперхолестеринемія.

Інше: грипоподібний синдром, біль у спині, відчуття втоми, алергічні реакції, біль у грудях, біль у ногах, астенія, набряковий синдром, непритомність, анемія, абсцеси, лімфоденопатія, кон’юнктивіт, порушення зору.

В поодиноких випадках (з частотою від 1/10000 до 1/1000) спостерігались такі побічні дії:

гіпертонус м’язів, порушення координації руху, дисфонія, геміплегія, невралгія, ступор, посилення лібідо, деперсонолізація, апатія, параноя, доброякісні пухлини молочних залоз, рак шийки матки in situ, біль у промежині, вкривання виразками геніталій, атрофія молочних залоз, зниження артеріального тиску, енантема, сухість у роті, посилення слиновиділення, коліт, біль при сечовипусканні, гіперпролактинемія, меланоз, порушення пігментації шкіри, хлоазма, ксерофтальмія, зниження маси тіла, ожиріння, целюліт, непереносимість алкоголю, холецистит, холелітіаз, порушення фунції печінки, пурпура, припливи, тромбоз глибоких вен, тромбоз легеневих артерій, тромбофлебіт поверхневих вен, біль у венах, емболія легеневих артерій, тромбоз.

 

Протипоказання.

Підвищена чутливість до компонентів препарату.

Венозний тромбоз, у тому числі в анамнезі (наприклад, тромбоз глибоких вен, тромбоемболія легень).

Артеріальний тромбоз, у тому числі в анамнезі (наприклад, гострі порушення мозкового кровообігу, інфаркт міокарда, тромбоз артеріальної сітківки) або провісники тромбозу (наприклад, стенокардія або транзиторна ішемічна атака).

Наявність серйозних або множинних факторів ризику артеріального тромбозу:

тяжка артеріальна гіпертензія (стійкі рівні ≥ 160/100 мм рт. ст.);

цукровий діабет з ураженням судин;

успадкована дисліпопротеїнемія;

успадкована схильність до венозного або артеріального тромбозу, наприклад резистентність активованого протеїну С, дефіцит антитромбіну ІІІ, дефіцит протеїну С, дефіцит протеїну S, гіпергомоцистеїнемія та антифосфоліпідні антитіла (антитіла проти кардіоліпіну, вовчаковий антикоагулянт).

Мігрень з аурою.

Підтверджений або підозрюваний рак молочної залози.

Рак ендометрія і підтверджені або підозрювані естрогензалежні пухлини.

Аденома і карцинома печінки.

Генітальна кровотеча.

Постменопаузальний період.

Дитячий вік до 18 років.

Післяпологовий період (4 тижні).

Період вагітності і лактації.

Застосування в ділянці молочних залоз, а також на гіперемованих, подразнених або ушкодженних ділянках шкіри.

Передозування. Передозування може викликати нудоту та блювання. У деяких жінок виникають піхвові кровотечі. При підозрі на передозування необхідно зняти пластир (ТТС) Евра®. Терапія симптоматична.

 

Особливості застосування. Не існує клінічних доказів того, що трансдермальна контрацептивна система безпечніша за пероральний контрацептив.

Перед початком або відновленням застосування пластиру (ТТС) Евра® необхідно зібрати детальний медичний анамнез (включаючи сімейний анамнез) і виключити вагітність. Слід виміряти артеріальний тиск і провести фізикальне обстеження з урахуванням протипоказань і застережень. При підозрі на спадкову схильність до венозних тромбоемболій (якщо венозна тромбоемболія мала місце у брата чи сестри або у батьків у відносно молодому віці) жінку слід направити на консультацію до спеціаліста, перед тим як приймати рішення щодо застосування гормональної контрацепції.

Ризик судинних ускладнень може бути підвищеним у жінок з тромбофлебітом поверхневих вен та варикозним розширенням вен, а також при ожирінні (індекс маси тіла більш ніж 30 кг/м2).

При тривалій іммобілізації, після обширної операції на нижніх кінцівках і тяжкої травми рекомендується призупинити використання гормональних контрацептивів (при плановій операції це слід зробити за 4 тижні до неї) і відновити гормональну контрацепцію не раніше ніж через 2 тижні після повної ремобілізації.

Деякі епідеміологічні дослідження виявили підвищений ризик розвитку раку шийки матки у жінок, які довгий час застосовують комбіновані пероральні контрацептиви.

У жінок, які приймають комбіновані пероральні контрацептиви, в окремих випадках можуть виникнути пухлини печінки, в деяких випадках такі пухлини можуть призводити до загрожуючих життю внутрішньочеревних кровотеч. У разі виникнення у жінок, що користуються пластирем (ТТС) Евра®, сильного болю у верхній частині черева, збільшення печінки або симптомів внутрішньочеревної кровотечі, слід провести диференціальну діагностику для того, щоб виключити можливу пухлину печінки.

У жінок з гіпертригліцеридемією або з цим захворюванням в сімейному анамнезі може бути підвищений ризик панкреатиту у разі застосування комбінованих гормональних контрацептивів.

Якщо під час використання комбінованого гормонального контрацептива у жінок із попередньо існуючою артеріальною гіпертензією стабільно підвищений артеріальний тиск і його пікові підвищення не піддаються гіпотензивній терапії, то комбінований гормональний контрацептив слід відмінити. Використання пластиру (ТТС) Евра® можна відновити після нормалізації артеріального тиску за допомогою гіпотензивної терапії.

Повідомлялось, що при пероральному застосуванні комбінованих гормональних контрацептивів можуть виникати або загострюватись наведені нижче захворювання, однак переконливих доказів їх зв’язку з дослідженням комбінованих пероральних контрацептивів немає. До них належать: жовтяниця і/або свербіж, пов’язані з холестазом; жовчнокам’яна хвороба, порфірія, системний еритематоз, гемолітико-уремічний синдром, хорея Сиденхема, гестаційний герпес, пов’язана з отосклерозом втрата слуху.

Гормональні контрацептиви можуть впливати на деякі ендокринні показники, маркери функції печінки і компоненти крові:

Підвищуються концентрації протромбіну і фактори зсідання VII, VIІІ, ІХ і Х; знижуються рівні антитромбіну ІІІ; знижуються рівні протеїну S, посилюється викликана норадреналіном агрегація тромбоцитів.

Підвищуються рівні тироксинзв’язуючого глобуліну, що викликає підвищення рівня загального тиреоїдного гормону, який вимірюють за вмістом йоду, зв’язаного з білком, вмісту Т4 (визначають за допомогою хроматографії або радіоімунного аналізу). Знижується зв’язування вільного Т3 іонно обмінною смолою, про що свідчить підвищення рівня тироксинозв”язуючого глобуліну, концентрація вільного Е4 не змінюється.

Може бути підвищена концентрація у сироватці інших зв”язуючих білків.

Підвищується рівень глобулінів, які зв”язують статеві гормони, що веде до збільшення концентрацій загальних циркулюючих ендогенних статевих гормонів. Разом з тим рівні вільних або біологічно активних статевих стероїдів знижуються або залишаються незмінними.

У жінок, що використовують пластир (ТТС) Евра®, можуть дещо підвищитися рівні холестерину ліпопротеїнів високої щільності (Х-ЛПВЩ), загального холестерину, холестерину ліпопротеїнів низької щільності (Х-ЛПНЩ) і тригліцеридів, тоді як співвідношення Х-ЛПВП/Х-ЛПВП може залишатися незмінним.

Гормональні контрацептиви можуть викликати зниження рівнів сироваткових фолатів. Це може мати потенційно клінічно значущі наслідки, якщо у жінки виникає вагітність незабаром після відміни гормонального контрацептиву. Тому всім жінкам рекомендується приймати фолієву кислоту під час та після закінчення гормональної контрацепції.

Комбіновані гормональні контрацептиви можуть впливати на резистентність периферичних тканин до інсуліну і на толерантність до глюкози, однак в медичній літературі немає доказів необхідності змінювати режим терапії цукрового діабету під час використання комбінованих гормональних контрацептивів. Разом з тим слід уважно спостерігати за станом здоров”я жінок, хворих на цукровий діабет, особливо на ранній стадії використання пластиру ТТС Евра®.

Повідомлялось про загострення ендогенної депресії, епілепсії, хвороби Крона і виразкового коліту у жінок, які приймають комбіновані пероральні контрацептиви.

Жінки, у яких спостерігалась гіперпігментація шкіри обличчя під час вагітності, повинні уникати впливу сонячного або штучного ультрафіолетового світла під час носіння пластиру ТТС Евра®. Часто така гіперпігментація буває не повністю оборотною.

Жінок слід інформувати про те, що гормональні контрацептиви не захищають від ВІЧ-інфекції (СНІДу) та інших хвороб, що передаються статевим шляхом.

Жінки, які приймають препарати, що індукують мікросомальні ферменти (гідантоїни, барбітурати, примідон, карбамазепін, рифампіцин, окскарбазепін, топірамат, фелбамат, ритонавір, гризеофульвін, модафініл і фенілбутазон) та антибіотики (за винятком тетрацикліну) повинні тимчасово використовувати бар’єрний метод як доповнення до застосування пластиру ТТС Евра® або вибрати інший метод контрацепції. Бар’єрний метод необхідно використовувати під час курсу лікування вищезазначеними препаратами, а також протягом 28 днів після відміни індукторів мікросомальних ферментів і протягом 7 днів після припинення прийому антибіотиків. Якщо період прийому супутніх препаратів становить більше 3-тижневого циклу використання пластиру ТТС Евра®, то новий контрацептивний цикл необхідно розпочинати одразу після закінчення попереднього, тобто без звичайного періоду, вільного від застосування пластиру ТТС Евра®. Жінки, які протягом тривалого часу отримують терапію препаратами, які індукують печінкові ферменти, повинні вибрати інший метод контрацепції.

При одночасному призначенні з використанням пластира ТТС Евра препаратів, які метаболізуються ферментами системи цитохрому Р-450 (зокрема, CYP 3A4, CYP 2C19), осоливо таких, що мають вузький терапевтичний індекс (наприклад, циклоспорин), лікарям слід уважно вивчати рекомендації по застосуванню препаратів для того, щоб виключити вірогідність виникнення клінічно значущої взаємодії. При використанні будь-яких комбінованих гормональних контрацептивів може порушуватись менструальний цикл (мажучі виділення або міжменструальні виділення), особливо в перші місяці застосування цих засобів. Тривалість періоду адаптації – близько 3 циклів.

Якщо використання пластиру ТТС Евра® викликає подразнення шкіри, то можна приклеїти пластир ТТС Евра® на іншу ділянку шкіри і носити його до наступної заміни. Одночасно можна використовувати лише один пластир ТТС Евра®.

У жінок з масою тіла 90 кг і більше ефективність контрацепції може бути зниженою.

Порушення функції печінки

При виникненні симптомів порушення функції печінки застосування комбінованих гормональних контрацептивів необхідно призупинити до нормалізації маркерів функції печінки.

У випадку рецидиву, пов’язаного з холестазом, який мав місце під час попередньої вагітності або попереднього використання статевих гормонів, комбіновані гормональні контрацептиви необхідно відмінити.

Безпека і ефективність пластиру ТТС Евра® встановлена лише для жінок від 18 до 45 років.

Рекомендації щодо застосування та утилізації

Одразу після видалення пластиру ТТС Евра® із пакетика його слід щільно приклеїти до шкіри. Після зняття пластиру ТТС Евра® в ньому ще міститься значна кількість активних інгредієнтів. Залишкові гормони можуть зашкодити навколишньому середовищу у разі їх потрапляння у воду, тому використані пластири ТСТ Евра® слід обережно утилізувати. Для цього відокремлюють липку стрічку із зовнішнього боку пакетика. Використаний пластир ТТС Евра® слід помістити до пакетика таким чином, щоб її липка частина була звернена до зафарбованої зони на пакетику, і злегка притискують для заклеювання. Використані пластири ТТС Евра® не можна викидати в унітаз або каналізацію.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Гідантоїни, барбітурати, примідон, карбомазепін і рифампіцин, а також окскарбазепін, топірамат, фелбамат, ритонавір, гризеофульвін, модафініл та фенілбутазон можуть викликати прискорення кліренсу статевих гормонів, що може бути причиною міжменструальної кровотечі або неефективності гормональної контрацепції, тобто настання небажаної вагітності. Механізм взаємодії цих препаратів або активних інгредієнтів пластиру (ТТС) Евра® базується на здатності вищеперелічених препаратів індукувати печінкові ферменти, які метаболізують статеві гормони. Максимальна індукція ферментів зазвичай відбувається не раніше ніж через 2-3 тижні, але може зберігатись не менше 4 тижнів після відміни відповідного препарату.

Застосування рослинних препаратів, які містять звіробій продірявлений (Hypericum Perforatum), одночасно з використанням пластиру (ТТС) Евра® може призводити до втрати контрацептивного ефекту. У жінок, які приймали такі рослинні засоби, спостерігались міжменструальні кровотечі і виникала небажана вагітність. Це зумовлено тим, що звіробій продірявлений (Hypericum Perforatum) індукує ферменти, які метаболізують статеві гормони. Індукуючий ефект може зберігатись протягом 2 тижнів після відміни рослинного препарату, що містить звіробій продірявлений (Hypericum Perforatum) .

Втрату контрацептивного ефекту можуть викликати й антибіотики, такі як ампіцилін і тетрациклін. Механізм цієї взаємодії невідомий. Дослідження фармакокінетичної взаємодії показали, що пероральне застосування тетрацикліну гідрохлориду за 3 дні до і протягом 7 днів під час використання пластиру (ТТС) Евра®, не впливав значною мірою на фармакокінетику норелгестроміну або етинілестрадіолу.

При використанні препарату Евра® в рекомендованих дозах концентрації норелгестроміну та його метаболітів, навіть на пікових рівнях в сироватці, порівняно низькі відносно константи інгібіції (Кі), що свідчить про низьку здатність цього гормону до клінічно значущих взаємодій.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі від 15 до 25 °С, в місцях, недоступних для дітей. Не зберігати в холодильнику або морозильній камері.

Термін придатності - 2 роки.