Финалгель ® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: піроксикам; 4-гідрокси-2-метил-N-2-піридиніл-2Н-1,2-бензотіазин-3-карбоксамід-1,1-діоксид;

основні фізико-хімічні властивості: прозорий гель світло-жовтого кольору, з запахом, дещо подібним до запаху ізопропилового спирту;

склад: 1 г гелю містить 5 мг піроксикаму;

допоміжні речовини: пропіленгліколь, спирт ізопропіловий, полі-(оксіетилен)-7-гліцерин (моно, ді) алканат (С8-С18), метилгідроксипропілцелюлоза, натрію гідроксид, натрію метабісульфіт, калію дигідрофосфат, вода очищена.

Форма випуску. Гель.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються місцево при суглобовому та м’язовому болю. Код АТС М02А Х10.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Піроксикам – це речовина для загального та місцевого застосування, яка належить до класу лікарських засобів, що інгібують ензимциклооксигеназу. Він має жарознижуючі, аналгетичні, протиревматичні властивості.

Піроксикам має протизапальну, аналгетичну, антипіретичну, антитромбогенну дію. Цей фармакологічний профіль ґрунтується на інгібуванні синтезу простагландинів з арахідонової кислоти in vitro, колагену, що спонукає агрегацію тромбоцитів людини та тварини in vitro, вивільнення лізосомальних ензимів, генерацію реактивного супероксиданіону, хемотаксиз/міграцію нейтрофілів, макрофагів, моноцитів, тромбоцитів.

Фармакокінетика. Залежно від методу нанесення, локальної ексципієнтної основи та попередньої підготовки шкіри після одноразового застосування через шкіру абсорбується від 6,7 до 62% місцево застосованого піроксикаму (дослідження на тваринах).

Місцеве нанесення 20 мг піроксикаму, що міститься у 4 г 0,5% гелю, під пов’язкою, приводить до загальної абсорбції з фармакокінетичним критерієм tmax = 26,7 ± 1,8 години, максимальна концентрація (Сmax) = 149,2 ± 30,3 нг/мл плазми, площа під кривою концентрація/час (AUC0®Ґ) = 11447 ± 2276 нг год/мл, період напіввиведення (t1/2 елімінація) = 45,9 години. Повторне застосування на певній ділянці приводить до такої концентрації піроксикаму в прилеглій жировій тканині, м’язах, колагені, синовіальній рідині, синовії, що варіює від 15 до 40 нг/г або нг/мл відповідно. Через декілька днів аналогічна концентрація визначається у ділянках, віддалених від місця нанесення.

Показання для застосування. Больовий, запальний синдром при напруженні та розтягненні зв’язок, забитті; спортивні травми; перенапруження м’язів; біль у суглобах і сухожиллях; артрити; тендиніти, тендовагініти; плечолопатковий періартрит.

 

 

 

Спосіб застосування та дози. Якщо не призначено інакше та залежно від площі больової ділянки наносити 1 г гелю (відповідно до розміру лісового горіха) 3 - 4 рази на день.

Гель потрібно наносити на больову ділянку і повільно втирати у шкіру біля ушкодженого суглоба або кінцівки.

Тривалість лікування залежить від контролю симптомів і становить звичайно 1– 4 тижні.

Побічна дія. Рідко спостерігаються місцеві подразнення шкіри; реакції гіперчутливості; в окремих випадках - шлунково-кишкові порушення та утруднення дихання.

Протипоказання.

Гіперчутливість до піроксикаму або будь-якого неактивного інгредієнта;

гіперчутливість до ацетилсаліцилової кислоти або інших нестероїдних протизапальних препаратів;

вагітність, годування груддю;

ниркова недостатність;

дитячий вік (до 14 років).

Передозування. Дотепер передозування у людей не спостерігалося.

Особливості застосування.

Оскільки піроксикам у незначній кількості виділяється у молоко матері-годувальниці, застосування Фіналгелю слід припинити під час лактації.

Не рекомендується призначати Фіналгель дітям до 14 років через відсутність достатнього терапевтичного досвіду.

Хворі на астму, алергічні риніти, з поліпами носа, хронічними обструктивними захворюваннями легенів або хронічними інфекціями легенів більш чутливі до нестероїдних протизапальних препаратів і реагують більш часто нападами астми, місцевими шкірно-слизовими набряками.

Необхідно уникати потрапляння гелю на відкриті рани та слизові оболонки.

Під час лікування слід уникати вживання алкоголю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. У разі застосування Фіналгелю за призначенням взаємодії з іншими препаратами не спостерігаються.

Умови та термін зберігання. Зберігати при кімнатній температурі (не вище 25º С) у безпечному, недоступному для дітей місці.

Не використовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на зовнішній упаковці! Термін придатності – 5 років. Не використовувати більше 6 місяців після розкриття туби!