Ацесоль инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозорий безбарвний із слабко лужною реакцією сольовий водний розчин, осмолярність близько 247 мОсм/л;

склад: 100 мл розчину містять: натрію оцтовокислого 3-водного – 0,2 г, натрію хлориду - 0,5 г, калію хлориду – 0,1 г;

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для інфузій.

Фармакотерапевтична група. Розчини для корекції порушень електролітного балансу. Електроліти. Код АТС В05В В01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Плазмозамінник, який коригує водно-сольовий обмін, має дезінтоксикаційні властивості.

Фармакокінетика. Препарат недовго знаходиться в судинному руслі, швидко переходить в інтерстиціальний простір. Виводиться нирками, посилюючи діурез.

Показання для застосування. Дегідратація та інтоксикація організму, які виникають при різних захворюваннях (гостра дизентерія, харчова токсикоінфекція, холера Ель-Тор (Інаба) та ін.).

Спосіб застосування та дози. Вводять внутрішньовенно струминно або крапельно. Перед застосуванням розчин підігрівають до +36-380С. При тяжких формах захворювань розчин вводять у кількостях, необхідних для відновлення об’єму рідини, втраченої з екскрементами, блювотними масами, сечею, потом.

Побічна дія. Можливий розвиток гіперкаліємії. У цих випадках препарат замінюють препаратом Дисоль до нормалізації електролітного балансу.

 

Протипоказання. Гіперкаліємія, загроза розвитку набряку мозку і легень, тяжкі захворювання нирок.

Передозування. Виражені симптоми побічної дії.

 

Особливості застосування. Препарат застосовують під контролем лабораторних досліджень електролітного балансу. З обережністю вводять хворим з порушенням видільної функції нирок.

Досвіду застосування препарату у дітей та в період вагітності немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не встановлена.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при кімнатній температурі. Заморожування препарату за умови зберігання герметичності пляшки не є протипоказанням до використання. Незмочуваність внутрішньої поверхні пляшки не є протипоказанням до застосування препарату. Термін придатності - 2 роки.