Алтан инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою, білого кольору. На поперечному зрізі видно два шари;

склад: 1 таблетка містить 10 мг альтану у перерахунку на суху речовину і вміст елаготанінів 60%;

допоміжні речовини: цукор, крохмаль картопляний, кальцію стеарат, повідон, аеросил, магнію сульфат, тальк, масло вазелінове, віск бджолиний, титану діоксид.

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Засоби для лікування кислотозалежних захворювань. Код АТС А02Х.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Комплексний препарат з речовин поліфенольної природи – похідних елаготанінів (елагова і галова кислоти, етилгалат, альнітаніни та ін.), отриманий із шишок вільхи клейкої – Alnus glutinosa (L.) Gaertn. та вільхи сірої Alnus incana (L.) Moench. родини березових – Betulaceae, що проявляють гастропротекторну та противиразкову дію. Наявність у складі препарату гідролізованих танінів (елагової та галової кислоти) забезпечує препарату антимікробну дію відносно Staphylococcus aureus, Salmonella enteridis, Enterobacter aerogenes, Citrobacter diversus. Протизапальна активність препарату реалізується за рахунок вмісту флавоноїдів, що проявляють антиоксидантні властивості, попереджуючи пероксидацію ліпідів та блокуючи утворення біореактивних форм кисню. Пригнічення активності ферментів у циклі арахідонової кислоти призводить до зменшення синтезу медіаторів запалення. Репаративну активність препарату забезпечують флавоноїди (кверцетин, рутин, катехін, лейкоантенціан та ін.), які стимулюють синтез білка, покращують місцеве кровопостачання. Препарат не впливає на секреторну функцію шлунка.

Фармакокінетика. Не вивчена.

Показання для застосування. Гастрити – незалежно від характеру порушень кислотоутворюючої функції залоз шлунка; невиразкова диспепсія; хронічні гастродуоденіти. У комплексному лікуванні виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, колітів та ентероколітів.

Спосіб застосування та дози. Таблетки Альтану дорослі приймають внутрішньо за 15 – 20 хвилин до їди по 1 таблетці 2–3 рази на добу. Тривалість курсу лікування залежить від тяжкості захворювання і може становити від 1-го до 2-х місяців.

Дітям та підліткам від 9 до 16 років призначають по 1 таблетці 2 рази на добу. Тривалість курсу лікування становить 1 місяць.

 

Побічна дія. Не встановлена.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату або індивідуальна чулливість до танінвміщуючих лікарських засобів.

 

Передозування. При тривалому застосуванні можливі прояви підвищеної чутливості до препарату у вигляді алергічних реакцій, що потребують відміни препарату та проведення симптоматичної терапії.

Особливості застосування. Альтан належить до практично нетоксичних препаратів, але його застосування під час вагітності та лактації можливе тільки тоді, коли передбачувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плода або дитини.

Клінічні дані щодо застосування препарату для лікування дітей до 9 років відсутні.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При комбінації препарату з нестероїдними протизапальними засобами посилюється протизапальна дія. Поліфенольна основа таблеток Альтану сприяє утворенню комплексів із солями важких металів і втраченню фармакологічної активності. Тому їх не можна призначати у поєднанні з альмагелем, препаратами вісмуту, заліза та іншими лікарськими засобами, які містять іони металів.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 0С. Термін придатності – 3 роки.