Сироп подорожника от кашля др. Тайсс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: в’язка рідина темно-коричневого кольору, з ароматним запахом і солодка на смак;

склад: 10 г сиропу містять екстракту подорожника 0,5 г;

допоміжні речовини: сироп буряка цукрового, калію сорбат, олія м’яти перцевої, сироп інвертного цукру, вода.

Форма випуску. Сироп.

Фармакотерапевтична група. Відхаркувальні засоби. Код АТC R05C A17**.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Основними діючими речовинами подорожника ланцетолистого є слизи, ірідоїдні глікозиди (аукубін, катапол), фенолкарбонові кислоти (хлорогенова кислота) і їх глікозиди (вербаскозид), сапоніни, флавоноїди, таніни. Завдяки цим речовинам подорожник ланцетолистий має протизапальні, секретолітичні та антибактеріальні властивості. Розріджує мокротиння, сприяє відхаркуванню.

Фармакокінетика. Дані про фармакокінетику відсутні.

Показання для застосування. Гострі та хронічні бронхіти, трахеобронхіти, пневмонії та інші застудні захворювання, які супроводжуються кашлем.

Спосіб застосування та дози. Кожні 2 - 3 години (5-7 разів на добу) дітям до 6 років приймати по ½ чайної ложки, дітям від 6 до 12 років – по 1 чайній ложці, дорослим і дітям старше 12 років – по 1 столовій ложці.

Примітка. 1 чайна ложка містить приблизно 5 мл ( 6,4 г ) препарату, 1 столова ложка – приблизно 15 мл ( 19,2 г ) препарату. Тривалість лікування визначається індивідуально.

Побічна дія. Не виявлена.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату. Через вміст у препараті олії м’яти перцевої цей лікарський засіб не слід застосовувати дітям до 2 років.

Передозування. Про симптоми передозування препарату дотепер повідомлень немає.

Особливості застосування. 100 мл препарату містять 21,06 г сахарози, 15,06 г глюкози і 14,31 г фруктози. Це слід враховувати пацієнтам з непероносимістю будь-якого цукру. Калію сорбат, що міститься в препараті, шкідливий для людей, які дотримуються низькокалійної дієти.

Препарат можна застосовувати у періоди вагітності і лактації.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлена.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25 ºС в місцях, недоступних для дітей. Термін придатності – 3 роки. Не слід застосовувати препарат після зазначеної дати терміну придатності. Після розкриття флакона його вміст можна застосовувати протягом 3 місяців.