Ципромед инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: ципрофлоксацин

основні фізико-хімічні властивості: прозорий стерильний розчин від безбарвного до безбарвного із жовтуватим відтінком кольору;

Склад лікарського засобу:

діюча речовина 1 мл розчину містить ципрофлоксацину гідрохлориду, еквівалентного ципрофлоксацину 3 мг ;

допоміжні речовини: бензалконію хлорид, динатрієва сіль ЕДТА, молочна кислота, натрію хлорид, натрію гидроксид, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Краплі очні

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються в офтальмології. Протимікробні засоби, ципрофлоксацин. Код АТС S0IAX13

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

 Ципромед (ципрофлоксацин) – антибактеріальний препарат з групи фторхінолонів, має широкий спектр антибактеріальної дії, з бактерицидним ефектом. Препарат інгібує фермент ДНК-гіразу бактерій, внаслідок чого порушується реплікація ДНК і синтез клітинних білків бактерій. Ципромед діє як на мікроорганізми, що розмножуються, так і на ті, що знаходяться у стадії спокою.

Спектр антибактеріальної дії Ципромеду включає грамнегативні мікроорганізми: Esherichia coli, Salmonella spp., Shigella spp., Proteus spp.(індопозитивний та індонегативний), Morganell morganii, Citrobacter spp., Klebsiella spp., Enterobacter spp., Vibrio spp., Campylobacter spp., Hafnia spp., Providencia stuartii, Haemophilus influenzae, Pasteurella multocida, Pseudomonas spp., Gardnerella spp., Legionella pneumophila, Neisseria spp., Moraxella catarrhailis, Acinetobacter spp., Brucella spp., Chlamidia spp.

До Ципромеду чутливі також грампозитивні мікроорганізми: Staphylococcus spp., Streptococcus pyogenes, St. Agalactiae, Corynebacterium, diphtheriae, Listeria monocitogenes. Препарат малотоксичний.

Фармакокінетика.

 Очні краплі Ципромед (ципрофлоксацин) при місцевому застосуванні добре проникають у тканини ока. Після одноразової інстиляції його концентрація у волозі передньої камери ока через 10 хвилин становить 0,1 мг/мл. Максимальна концентрація, визначена через 1 годину у волозі передньої камери складає 0,19 мг/мл.

Через 2 години концентрація починає знижуватись, але антибактеріальна його дія у тканинах рогівки зберігається до 6 годин, у волозі передньої камери- до 4 годин.

При застосуванні очних крапель Ципромед (ципрофлоксацин) системна абсорбція незначна. Після щоденного 4-разового застосування протягом 2 днів концентрація у плазмі крові становить не більше 5 нг/мл, в більшості випадків не перевищує 2,5 нг/мл.

Показання для застосування.

Ципромед застосовують місцево для лікування бактеріальних запальних захворювань ока та його придатків.

Гострі та підгострі кон’юнктивіти.

Кератити.

Передні увеїти.

Блефарити та інші запальні захворювання повік.

Дакріоцистити.

Профілактика та лікування інфекційних ускладнень після поранень ока та його придатків і при операціях на очному яблуці.

Спосіб застосування та дози.

Дорослим та дітям від 1 року препарат закапують по 1-2 краплі у кон’юнктивальний мішок. Частота інстиляцій залежить від тяжкості запального процесу.

При гострих бактеріальних кон’юнктивітах, простих, лускатих та виразкових блефаритах Ципромед застосовують від 4 до 8 разів на день, залежно від тяжкості захворювання. Курс лікування - від 5 до 14 днів.

При кератитах препарат призначається по 1 краплі не менше 6 разів на день, за наявності позитивного ефекту максимальний курс лікування, залежно від тяжкості ураження рогівки, становить 2-4 тижні.

При ураженні рогівки синьогнійною паличкою Ципромед закапують якомога частіше – 8-12 разів на день по одній краплі.

Курс лікування залежить від перебігу хвороби та звичайно становить 2-3 тижні.

При передніх увеїтах препарат закапують 8-12 разів на день по одній краплі.

При гострих дакріоциститах і каналікулітах Ципромед застосовують 6-12 разів на день, при хронічних – 4-8 разів.

При пораненнях ока та його придатків для профілактики вторинної інфекції Ципромед призначають на 1-2 тижні по одній краплі 4-8 разів на день.

Для профілактики запальних захворювань після хірургічних втручань з розтином очного яблука Ципромед призначають 4-6 разів на день на весь термін післяопераційного періоду, звичайно від 5 днів до 1 місяця.

Препарат призначений тільки для місцевого застосування.

Передозування.

При випадковому прийомі Ципромеду внутрішньо специфічні симптоми відсутні. Можливі нудота, блювання, діарея, головний біль, непритомність, відчуття тривоги. Лікування – звичайні заходи невідкладної допомоги, достатнє вживання рідини, утворення кислої реакції сечі для запобігання кристалурії.

При застосуванні очних крапель Ципромед у рекомендованих дозах явищ передозування не спостерігалося.

Побічна дія.

Безпосередньо після інстиляції 10-15 % хворих відмічають відчуття легкого печіння впродовж 1-2 хвилин. Можливий розвиток алергічних реакцій.

Протипоказання.

Ципромед (очні краплі) протипоказаний хворим, які мають підвищену чутливість до компонентів препарату або до інших хінолонів.

Особливості застосування

Існують відомості про часткове виведення ципрофлоксацину з грудним молоком. Тому Ципромед рекомендується з обережністю призначати вагітним та жінкам, які годують груддю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Розчин ципрофлоксацину несумісний з лікарськими препаратами з позначкою рН 3-4, які фізично або хімічно нестабільні.

Умови та термін зберігання.

Зберігати при кімнатній температурі (до 25 оС) у захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Не заморожувати.

Термін придатності – 2 роки.

Після розкриття флакона термін придатності-1 місяць.

Не використовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Пользователей также интересует