Медокс® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: аmbroxol; транс-4-[(2-аміно-3,5-дибромобензил)aміно]циклогексанолгідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: світла жовтувато-коричнева опалесцентна рідина з характерним запахом меду; легкий осад меду не є дефектом;

склад: 5 мл сиропу містять амброксолу гідрохлориду 15 мг;

допоміжні речовини: сироп сорбітовий (сорбіту розчин, що не кристалізується), гліцерин (85%), гідроксіетилцелюлоза, натрію бензоат, мед очищений, ароматизатор медовий, натрію сахарин, барвник коричневий золотий СН, вода очищена.

Форма випуску. Сироп.

Фармакотерапевтична група. Муколітичні засоби. Код АТС R05CB06.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Амброксол має виражені муколітичні та мукорегуляторні властивості:

- нормалізує патологічно зменшене виділення слизу клітинами бронхіальних залоз;

- зменшує кількість накопиченого та щільно пристінково адгезованого слизу у бронхах;

- підтримує мукоциліарний кліренс, стимулюючи рухливість війчастого епітелію слизової оболонки дихальних шляхів.

Більше того, амброксол виявляє захисну дію на слизову оболонку дихальних шляхів і на альвеолярні макрофаги:

- збільшує продукцію сурфактанту пневмоцитами;

- активує альвеолярні макрофаги;

- має помітний антиоксидантний ефект (що посилює локальну цитопротекцію в слизовій оболонці дихальних шляхів і в тканині легенів);

- справляє пряму протизапальну дію;

- збільшує проникнення антибіотиків в легеневу тканину;

- бере участь у зменшенні гіперреактивності бронхів.

Фармакокінетика. Амброксол швидко та практично повністю абсорбується в кишечнику після перорального прийому. Максимальна концентрація в плазмі досягається протягом 2 годин. Амброксол швидко проникає у тканини, особливо в легені та нирки. Період напівжиття амброксолу становить 10 – 12 годин. Виводиться із сечею та калом, переважно у вигляді нетоксичних метаболітів, близько 90% прийнятої дози виводиться через нирки.

Показання для застосування. Симптоматичне лікування гострих і хронічних захворювань дихальних шляхів, що супроводжуються порушенням бронхіальної секреції та евакуації секрету, бронхіальної астми, хронічних обструктивних захворювань легенів (ХОЗЛ), бронхопневмонії, бронхоектатичної хвороби.

Спосіб застосування та дози. Дітям до 2 років Медокс призначають по 2,5 мл 2 рази на день, 2 – 5 років – по 2,5 мл 3 рази на добу, 5 – 12 років – по 5 мл 2 – 3 рази на добу, дітям старше 12 років, підліткам і дорослим сироп призначають по 10 мл 3 рази на добу протягом перших 2 – 3 днів, також можливо зниження дози до 5 мл 3 рази на добу.

Дози вимірюються за допомогою мірної ложки з поділом ¼ (1,25 мл) та ½ (2,5 мл); ложка вміщує 5 мл сиропу. Перед застосуванням слід збовтати медовий осад, що може осісти на дні флакона. Сироп слід запивати достатньою кількістю рідини з метою полегшення утворення та розчинення слизу в дихальних шляхах.

Побічна дія. Загалом, Медокс добре переноситься. В окремих випадках повідомлялося про стомлюваність, кишково-шлункові розлади (печія, блювання, нудота, запор, біль у животі, діарея), відчуття сухості в роті. Рідко повідомлялося про алергічні реакції.

Протипоказання. Гіперчутливість до амброксолу або допоміжних компонентів, що містятьтся в препараті, тяжкі розлади печінки та нирок, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, вагітність (I триместр), годування груддю.

Передозування. Відомостей про випадки вживання токсичних доз амброксолу недостатньо, в цілому препарат вважається малотоксичним.

Симптоми передозування – неспецифічні: шлунково-кишкові розлади та зниження артеріального тиску.

Лікування є симптоматичним. Препарат потрібно відмінити при появі найменших симптомів передозування. Таких заходів необхідно вжити у разі виникнення загрози для життя:

- промивання шлунка;

- підтримка життєвих функцій.

Особливості застосування. У 5 мл сиропу міститься 0,135 г цукру. Треба зважити переваги препарату та пов’язаний з ним ризик при призначенні його хворим на діабет, причому ліки (інсулін) теж повинні братися до уваги. З особливою обережністю призначається препарат хворим на сінну пропасницю, оскільки такі пацієнти звичайно мають алергію і на мед.

Треба добре зважити переваги та потенційний ризик, пов’язані із застосуванням препарату, хворими на виразкову хворобу шлунка або дванадцятипалої кишки.

З обережністю застосовують Медокс на II і III триместрах вагітності.

Препарат не слід призначати разом із засобами, що пригнічують кашель.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні амброксолу з амоксициліном, цефуроксимом, еритроміцином і доксицикліном більш високі концентрації антибіотиків фіксуються в тканинах легенів.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі до 25 °С. Термін придатності – 2 роки.