Кортонитол®- Дарница инструкция, аналоги и состав

Склад лікарського засобу:

Діюча речовина: 1 г мазі містить гідрокортизону ацетату 10 мг, нітазолу 20 мг;

допоміжні речовини: пропіленгліколь, парафін рідкий (вазелінове масло), макроголу цетостеариловий ефір, цетостеариловий спирт, вода очищена.

Лікарська форма. Мазь для зовнішнього застосування.

Мазь від жовтувато-білого до світло-жовтого з зеленуватим відтінком кольору зі слабким специфічним запахом.

Фармакотерапевтична група. Кортикостероїди в комбінації з антисептиками.

Код АТС D07BА04.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Мазь Кортонітол®-Дарниця − комбінований препарат, до складу якого входять гідрокортизону ацетат та протимікробний засіб − нітазол.

Гідрокортизону ацетат − глюкокортикостероїд, надає протизапальну та протиалергічну дію. Гальмує вивільнення цитокінів (інтерлейкінів та інтерферону) з лімфоцитів та макрофагів, пригнічує вивільнення еозинофілами медіаторів запалення, знижує метаболізм арахідонової кислоти та синтез простагландинів. Стимулюючи стероїдні рецептори, індукує утворення ліпокортину. Зменшує запальні клітинні інфільтрати, знижує міграцію лейкоцитів та лімфоцитів в ділянку запалення. При призначенні в рекомендованих дозах не викликає пригнічення гіпоталамо-гіпофізарно-наднирковозалозної системи.

Нітазол − проявляє антибактеріальну активність відносно стафілококів, стрептококів, кишкової палички, клебсієли, спороутворюючих бактерій аеробів, патогенних анаеробних мікроорганізмів (Bacteroides fragilis, Bacteroides melaninogenicus, Peptococcus, Peptostreptococcus) у вигляді монокультур і мікробних асоціацій, включаючи резистентну до антибіотиків мікрофлору. Препарат неефективний відносно сінегнойної палички та протея.

Фармакокінетика. Особливі фізико-хімічні властивості мазьової основи (підвищена осмотична активність), а також високомолекулярні полімери, що так само знаходяться в основі, з сорбційними властивостями, утримують активні компоненти мазі в місці нанесення та перешкоджають їх дифузії в системний кровотік.

Показання до застосування

Екзема, алергічний дерматит, псоріаз, зокрема ускладнені піодермією, піодермія; виразки та інші ураження періанальної ділянки, які виникають внаслідок зовнішних проявів хвороби Крона, тріщин заднього проходу, проктитів та анального свербежу.

 

Протипоказання.

Підвищена чутливість до гідрокортизону ацетату та нітазолу. Туберкульоз шкіри, що локалізується в місці аплікації мазі, захворювання, викликані вірусом герпесу та сифілітичні ураження шкіри, шкірні реакції після вакцинації. Рак шкіри. Препарат не призначають вагітним і дітям першого року життя.

Особливі застереження.

При застосуванні мазі у дітей після 1 року і старше необхідно обмежити загальну тривалість лікування і виключити дії, що приводять до посилення резорбції і всмоктування стероїдів (зігріваючі, фіксуючі і оклюзійні пов'язки).

Для запобігання вторинному інфекційному ураженню шкіри мазь, при тривалому застосування, рекомендують призначати в комбінації з антибактеріальними і протигрибковими засобами.

Дія мазі частково слабшає при її нанесенні на поверхні з високим вмістом гнійний-некротичних мас. Тому мазь краще наносити на шкіру після її обробки теплим мильним розчином або, при необхідності, розчинами антисептиків.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Суворо контрольованих досліджень з безпеки та ефективності застосування препарату у вагітних жінок та в період лактації не проводилося. Застосування можливе, якщо потенційна користь для матері перевищує можливий ризик для плоду. При необхідності застосування Кортонітол®-Дарниця в період лактації, годування груддю необхідно припинити.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Не впливає на швидкість нервово-м’язової передачі, тому в період лікування можливе керування автотранспортом та заняття іншими потенційно небезпечними видами діяльності, що потребують підвищеної концентрації уваги і швидкості психомоторних реакцій.

Діти.

Препарат не призначають дітям першого року життя.

Спосіб застосування та дози.

Мазь Кортонітол®-Дарниця застосовують місцево. Після обмивання шкіри мазь наносять безпосередньо на уражену поверхню.

Мазь 0,5–2,0 г (1–4 см) наносять тонким шаром на уражені ділянки 1–2 рази на добу впродовж 5–14 днів при застосуванні в дерматології і 2 рази на добу впродовж 7–14 днів − при застосуванні в проктології. Лікування припиняють при зникненні запального процесу, свербежу та інших симптомів.

За наявності у виразках і ерозіях гнійних виділень, їх заздалегідь очищають розчинами: мірамістину 0,01 %, фурациліну 1:5000, перекису водню 3 % або борної кислоти 1–2 %.

Передозування. Маловірогідне. При нанесенні мазі на великі поверхні ураженої шкіри, не виключається можливість часткового попадання активних компонентів мазі в системний кровотік в кількостях, не здатних викликати передозування.

Побічні ефекти.

При застосуванні мазі іноді виникає відчуття легкого печіння. Можливий розвиток вторинної інфекції на місці нанесення мазі, за рахунок мікроорганізмів не чутливих до нітазолу.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші форми взаємодій.

Ефективність лікування маззю Кортонітол®-Дарниця може збільшитися при одночасному призначенні системних антибіотиків та антимікробних засобів.

Ефективність лікування маззю Кортонітол®-Дарниця знижується при одночасному призначенні інших мазей, що містять сорбенти.

 

Термін придатності. 2 роки.

Умови зберігання. Зберігати в оригінальній упаковці недоступному для дітей місці, при температурі від 15 °С до 25 °С. Заморожування препарату не допускається.