Стопангин ® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: гексетидин;1,3-біс(2-етилгексил)гексагідро-5-метил-піримідинамін;

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина світло-червоного кольору, із специфічним ароматичним запахом;

склад: 100 мл розчину містять гексетидину 0,1 г;

допоміжні речовини: натрію сахаринат моногідрат, кислоти лимонної моногідрат, барвник Rubor ponceau 60, полісорбат 60, олія анісова ефірна, олія ефірна евкаліптова, левоментол, метилсаліцилат, олія ефірна сасафрасова, етанол, олія ефірна м’яти перцевої, олія ефірна гвоздикова, вода очищена.

Форма випуску. Розчин для місцевого застосування.

Фармакотерапевтична група. Лікарські засоби, що застосовуються при захворюваннях горла. Антисептики. Код АТС R02AA20.

 

Фармакологічні властивості. Антисептичний засіб для місцевого застосування в ротовій порожнині та горлі. Препарат характеризується бактерицидною, фунгіцидною, помірною анестезуючою дією. Стопангін діє, обволікаючи слизову оболонку. Ефект препарату триває 10 - 12 годин.

Показання для застосування. Запальні захворювання порожнини рота та горла (ангіна, тонзиліт, фарингіт, стоматит, глосит, пародонтопатії, інфікування альвеол); грибкові захворювання порожнини рота та горла (пліснявка); стани перед і після оперативних втручань, травми порожнини рота та гортані; як допоміжний засіб при комплексному лікуванні ангін.

Спосіб застосування та дози. Рекомендується 2 - 5 разів на день промивати ротову порожнину (не менше 30 секунд) нерозбавленим розчином в об’ємі

10 - 15 мл (1 столова ложка). Можна також змащувати слизову оболонку рота за допомогою ватного тампона на паличці. Цей спосіб доцільно застосовувати при лікуванні дітей 6 – 8 років.

Інтервал між процедурами повинен бути не менше 4 годин. Препарат слід застосовувати після їди чи в проміжках між прийомами їжі протягом 6 -7 днів.

Побічна дія. Після застосування може виникнути тимчасове відчуття жару слизової оболонки ротової порожнини, яке досить швидко зникає. В окремих випадках у людей з підвищеною чутливістю може бути алергічна реакція (у місці застосування – гіперемія, набряк, висипи, виразки, кровоточивість), у тому числі ларингоспазм. Випадкове проковтування дози для полоскання є безпечним, але може спричинити нудоту, яка самостіно минає.

Протипоказання. Препарат протипоказаний у разі підвищеної чутливості до його компонентів, при сухому фарингіті атрофічного типу, а також дітям до 6 років.

Передозування. Випадки передозування не описані.

 

Особливості застосування. Досвід застосування препарату вагітними та жінками, які годують груддю, недостатній, тому застосовувати препарат потрібно тільки, коли необхідність лікування жінки препаратом переважує потенційний ризик для плода.

Дітям можна призначати препарат лише тоді, коли немає небезпеки неконтрольованого проковтування препарату.

Препарат не впливає на здатність виконувати дії, що потребують концентрації уваги (керування транспортними засобами, механізмами, висотні роботи).

Препарат містить 4% етанолу, тому часте і тривале застосування може призвести до подразнення і підсушування слизової оболонки ротової порожнини і горла.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія не відома.

 

Умови і строки зберігання. Зберігати у захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі до 25°С. Термін придатності - 4 роки.

Пользователей также интересует