Сбор лечебно-профилактический №2 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: суміш частинок різної форми сірувато-зеленого кольору, з включеннями оранжевого, жовтого кольору різних відтінків. Запах сильний, ароматний. Смак солонувато-гіркуватий, холодящий;

 склад: бузини чорної квітки – 10%, нагідок квітки – 10%, підбілу листя – 30%, подорожника великого листя – 10%, м’яти перцевої листя – 20%, деревію трава – 10%, звіробою трава – 10%.

 

Форма випуску. Збір.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, які застосовують при кашлі та застудних захворюваннях. Код АТС R05C A10.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Збір лікувально-профілактичний № 2 має виражені протизапальні, антимікробні, відхаркувальні та спазмолітичні властивості.

 

Показання для застосування. Комплексне лікування запальних захворювань ЛОР-органів (ларинготрахеїти), респіраторних вірусних інфекцій, та інфекцій дихальних шляхів (пневмонії, бронхіти), які супроводжуються кашлем і утрудненням виділення мокротиння.

 

Спосіб застосування та дози. 10 г (1 столову ложку) суміші вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) перевареної води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують повністю при кімнатній температурі, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Настій доводять перевареною водою до 200 мл. Дорослі і діти старше 12 років приймають настій у теплому вигляді по 1/2 - 1/3 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Діти віком 2 – 4 років приймають по 1 чайній ложці, 4-8 років – по 2 чайні ложки, 8 – 12 - по 1 десертній ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.

Курс лікування гострих захворювань 5 – 7 днів, хронічних від 4 до 6 тижнів. При необхідності курс можна повторити через 2 – 3 місяці.

 

Побічна дія. Алергічні реакції при підвищеній індивідуальній чутливості.

 

Протипоказання. Індивідуальна чутливість до речовин, які входять до складу лікарського засобу, дитячий вік до 2 років.

Передозування. Не описано.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не застосовувати разом з препаратами які гальмують кашлевий рефлекс.

 

Особливості застосування. Не рекомендується призначати вагітним, під час годування груддю. Приймають у теплому вигляді за 30 хвилин до їди.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 250С . Приготований настій – у холодильнику (2 – 8˚С), не більше 2 діб.

Термін придатності – 2 роки.