Де-нол® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: bismuth subcitrate;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки круглі, двовипуклі, білого з кремовим відтінком кольору, без запаху або з запахом аміаку, з написом “gbr 152” на одному боці та позначкою компанії на іншому боці.

склад: 1 таблетка містить вісмуту субцитрату колоїдного 120 мг;

допоміжні речовини: калію цитрат, амонію цитрат, крохмаль кукурудзяний, повідон К30, калій полакриліновий, поліетиленгліколь 6000, магнію стеарат, гідроксипропілметилцелюлоза.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Засоби для лікування пептичної виразки та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби. Вісмуту субцитрат. Код АТС А02ВХ05.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. В кислому середовищі шлунка препарат утворює на поверхні виразок і ерозій захисну плівку, що сприяє їх рубцюванню і захищає від впливу шлункового соку; збільшує синтез простагландину Е2, стимулює утворення слизу і бікарбонатів, приводить до накопичення епідермального фактора росту в зоні дефекту, знижує активність пепсину і пепсиногену. Препарат має бактерицидну активність відносно Helicobacter pylori.

Фармакокінетика. Препарат практично не всмоктується із шлунково-кишкового тракту; лише незначна кількість активної речовини надходить у кров і екскретується із сечею, при цьому концентрація вісмуту в плазмі після закінчення лікування швидко знижується. Виводиться переважно з фекаліями.

Показання для застосування. Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрит, у тому числі спричинені Helicobacter pylori (у складі схем протихелікобактерної терапії); хронічний гастрит і гастродуоденіт у фазі загострення, в тому числі спричинений Helicobacter pylori; функціональна диспепсія, не пов’язана з органічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту; ерозивно-виразкові ураження слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки, спричинені прийомом нестероїдних протизапальних препаратів; синдром подразненого кишечнику, перебіг якого пов’язаний із симптомами діареї.

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям старше 12 років призначають по 1 таблетці 4 рази на добу, за 30 хвилин до їди та на ніч або по 2 таблетки 2 рази на добу, за 30 хвилин до їди.

Дітям від 8 до 12 років призначають по 1 таблетці 2 рази на добу, за 30 хвилин до їди.

Дітям від 4 до 8 років призначають у дозі 8 мг/кг/добу; добове дозування розділяють на 2 прийоми. Приймають за 30 хвилин до їди.

Таблетки необхідно запивати невеликою кількістю води. Тривалість курсу лікування - 4-8 тижнів. Протягом наступних 8 тижнів не слід приймати препарати, які містять вісмут.

За наявностю Helicobacter pylori використовують наступну схему лікування.

Дорослим: Де-Нол® по 1 таблетки 2 рази на добу + кларитроміцину 500 мг 2 рази на добу + амоксициліну (Флемоксин Солютаб) 1 г 2 рази на добу.

За необхідності використання квадритерапії рекомендується поєднання Де-Нола® 120 мг 2 рази на добу з тетрацикліном 500 мг 4 рази на добу, метронідазолу 500 мг 3 рази на добу та інгібітора протонної помпи (омепразол, ланзапразол, рабепразол або езомепразол) у стандартній терапевтичній дозі.

Тривалість комбінованої терапії - 7-14 днів.

Для поліпшення регенерації виразкового дефекту можливо подальше лікування Де-Нолом®:

По 1 таблетці - 4 рази на добу: за 30 хвилин до сніданку, обіду і вечері, 4-й раз - перед сном. Загальна тривалість терапії Де-Нолом® - до 6 (максимум 8) тижнів.

Побічна дія. Рідко - нудота, блювання, часте випорожнення, алергічні реакції (шкірний висип, свербіж).

Протипоказання. Виражене порушення функції нирок.

Передозування. Виявляється за частого прийому великих доз препарату симптомами, характерними для оборотного порушення функції нирок (підвищення рівня вісмуту в плазмі крові). Терапія симптоматична.

Особливості застосування. Можливою є зміна забарвлення калу (чорний колір, який легко відрізнити від калу з домішкою крові). Не слід приймати антацидні препарати та вживати молоко за півгодини до і через півгодини після прийому препарату, оскільки наявність шлункового соку необхідна для формування захисного шару. Застосування в періоди вагітності та лактації не рекомендовано.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Зменшує всмоктування тетрациклінів; одночасне застосування препаратів, що містять вісмут (вікалін, вікаїр, ротер), підвищує ризик надмірного збільшення концентрації вісмуту в крові.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від 15 до 25°С в недоступному для дітей місці. Термін придатності - 4 роки. Не використовувати препарат після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.