Нейровин инструкция, аналоги и состав

Склад лікарського засобу:

діюча речовина: 1 таблетка містить вінпоцетину 10 мг

допоміжні речовини: лактоза, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль, кремнію діоксид колоїдний, натрію кроскармелоза, тальк, магнію стеарат.

Лікарська форма.  Таблетки.

Фармакотерапевнична група. Психостимулюючі і ноотропні засоби.  Код АТС N06BX18.

Клінічні характеристики.

Показання. Неврологічні порушення мозкового кровообігу, стани після інсульту, ішемічний інсульт, деменція, церебральна дисфункція,  атеросклероз, афазія, апраксія.

В офтальмології при хронічних судинах  захворюваннях (діабетична ретинопатія, ангіоспазм і тромбоз центральної артерії або вени сітківки ока).

В отології при зниженні гостроти слуху судинного, хвороба Меньєра.

Протипоказання. Декомпенсована ішемічна хвороба серця, аритмія, вагітність, годування груддю, індивідуальна чутливість до вінпоцетину.

 

Спосіб застосування та дози. На початку лікування вінпоцетин рекомендовано застосовувати по 5-10 мг 3 рази на добу  під час або зразу після їжі. Для підтримуючої терапії призначають по 5 мг 3 рази на добу, під час або відразу після їди. Курс лікування становить 1 – 2 місяці.

 

Побічні реакції. Препарат звичайно переноситься добре але можуть виникати такі реакції:

З боку серцево-судинної системи: тахікардія, екстрасистолія, незначне зниження артеріального тиску;

З боку травного тракту:  нудота, печія, сухість у роті;

З боку центральної нервової системи:  порушення сну, головний біль, запаморочення, слабкість;

Інші: гіперемія шкіри, алергічні реакції шкіри.

Передозування. Випадки передозування не зареєстровані.

 

Застосування у періоди вагітності або годування груддю. Застосування протипоказане.

Діти. Дані про застосування у дітей відсутні.

 

Особливості застосування. Слід дотримуватися обережності при призначені пацієнтам зі стенокардією, декомпенсованим хворим із брадикардією, у яких на ЕКГ спостерігається подовження інтервалу QT. При геморагічному церебральному інсульті лікування препаратом припустиме тільки після стихання гострих явищ (звичайно через 5-7 днів).

У похилому віці чутливість мозкових судин до релаксуючої дії препарату зростає, що зумовлено сенсибілізацією при старінні системи аденілатциклаза-цАМР.

 У разі чутливості до лактози необхідно врахувати, що кожна таблетка Нейровіну містить 134,6 мг лактози.

Внаслідок відсутності у вінпоцетину гепато- і нефротоксичної дії немає необхідності корегувати дозу у пацієнтів із захворюванням печінки та нирок.

 

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Застосування не рекомендується.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші  форми взаємодії. У пацієнтів що застосовують Варварин разом з вінпоцетином відмічається незначна зміна протромбінового часу. Подібні зміни мінімальні, однак у таких пацієнтів рекомендується проводити моніторинг показників коагулограми. Інших взаємодій с лікарськими засобами у венпоцетина на знайдено.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Вінпоцетин поліпшує мозковий кровообіг і мозковий метаболізм, підвищує переносність ішемії мозку. Ефект реалізується за рахунок комплексного механізму дії. Вибірково та інтенсивно підсилює мозковий кровотік і церебральну фракцію хвилинного обсягу крові, знижує опір судин головного мозку, на впливаючи на параметри системного кровообігу (артеріальний тиск, хвилинний об’єм крові, частоту пульсу, загальний периферичний опір судин). Підсилює насамперед кровопостачання ураженої, ішемізованої ділянки головного мозку, не викликаючи феномена „обкрадання”, при цьому кровопостачання інтактної ділянки не змінюється. Поліпшує мікроциркуляцію  в головному мозку, гальмує агрегацію тромбоцитів, знижує підвищену в’язкість крові, збільшує еластичність еритроцитів і блокує поглинання ними аденозину. Покращує переносність гіпоксії клітинами головного мозку, сприяючи транспорту кисню до тканин. Підсилює поглинання і матеболізм глюкози, який переключається на енергетично більш вигідний аеробний шлях, стимулює анаеробний метаболізм глюкози шляхом гальмування фосфодіестерази і активації аденілітциклази, що призводить до підвищення концентрації цАМФ і катехоламінів у мозку.

Фармакокінетика. При застосуванні внутрішньо швидко всмоктується в шлунково-кишковому тракті; біодоступність становить 70%. Максимальна концентрація в крові досягається через 1 год. Легко проникає крізь гістогематичні бар’єри, у тому числі крізь гематоенцефалічний бар’єр. Метаболізується в печінці з утворенням декількох метаболітів, основними з яких є аповінкамінова кислота і гідроксивінпоцетин, які мають фармакологічну активність. Екскретується із сечею і жовчю, в основному у вигляді метаболітів, кон’югованих із глюкуроновою кислотою. Період напіввиведення становить 5 год.

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: таблетки круглі, плоскі,  зі скошеними краями білого кольору, не вкриті оболонкою з розподільчою рискою на одному боці.

Термін придатності.  2 роки.

Умови зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі до 25 ºС.