Климадинон® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Cimicifuga Racemosa;

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина світло-коричневого кольору, солодка на смак, запах подібний до пахощів деревини;

склад: 100 г крапель містить 12 г циміцифуги кореневища екстракту рідкого (Cimiсifugа rhizome 1:5), виготовленого на 50 % етиловому спирті, що відповідає 2,4 г лікарської сировини;

допоміжні речовини: сахарин натрію дигідрат, олія м’яти перцевої, етанол 38%, вода очищена.

Форма випуску. Краплі для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Статеві гормони та засоби, що впливають на статеву систему. Препарати циміцифуги.

Код АТС G03XA03.

Фармакологічні властивості. Діюча речовина - екстракт кореневища циміцифуги виявляє естрогеноподібний ефект шляхом зв’язування з естрогеновими рецепторами. Крім того, спостерігається зменшення виділення лютеїнізуючого гормону передньою долею гіпофізу, що може бути пов’язано з впливом на естрогеночутливі клітини гіпоталамусу і регуляцією вивільнення ним відповідного рилізинг-гормону. Естрогеноподібний вплив на організм та зменшення виділення лютеїнізуючого гормону - основний механізм лікувальної дії препарату. Екстракт циміцифуги також позитивно впливає на вегетативну нервову систему та знижує рівень психоемоційних розладів у клімактеричному періоді.

Показання для застосування. Розлади в період менопаузи, такі як приливи, підвищена пітливість, порушення сну, нервозність, депресивний емоційний стан (клімактеричний синдром). Вегетативно-судинні порушення та психоемоційні розлади в період пременопаузи.

Спосіб застосування та дози. Якщо немає особливих вказівок лікаря, то препарат приймають по 30 крапель 2 рази на день, по можливості, в один і той же час (зранку та ввечері). Краплі приймають, як правило, у нерозведеному вигляді або з цукром. Перед застосуванням збовтувати. Тривалість курсу лікування визначається індивідуально та складає від 3 до 6 місяців.

Побічна дія. Іноді можливий тимчасовий біль у шлунку. В поодиноких випадках можливе відчуття напруження молочних залоз, збільшення ваги, виділення, подібні менструальним.

Протипоказання. У зв’язку з відсутністю даних відносно впливу екстракту на естроген- залежні пухлини, таблетки Клімадинон не рекомендується призначати пацієнтам, які проходять або пройшли курс лікування. Підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату.

Передозування. Випадки отруєння препаратом внаслідок його передозування не відомі.

При прийомі великих доз Клімадинону®, які значно перевищують рекомендовані, можливе отруєння алкоголем, що може становити загрозу для життя (параліч дихання), особливо у дітей. При прийомі вмісту всього флакону одноразово (50 мл) вживається 15,8 г спирту етилового.

Особливості застосування. Терапевтичний ефект проявляється приблизно через 2 тижні після початку прийому препарату. Під час зберігання можливе незначне помутніння або випадіння осаду: це не впливає на дію препарату.

Препарат не слід застосовувати довше 3 місяців без консультації з лікарем.

Препарат не впливає на здатність керувати автомобілем та працювати з механізмами.

Пацієнтам, що раніше страждали на захворювання печінки, препарат слід призначати впевнившись, що користь від застосування перевищує потенційний ризик.

Не слід призначати у періоди вагітності та годування груддю. Через вміст етанолу (38%), краплі Клімадинон не слід приймати без консультації з лікарем, хворим які страждають на епілепсію, захворювання печінки, алкоголізм, з захворюваннями або ушкодженнями головного мозку.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Негативні ефекти внаслідок взаємодії Клімадинону з іншими медикаментами не відомі.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25˚С. Відкритий флакон можна використовувати протягом 6 місяців. Термін придатності - 3 роки.