Солодки корень инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: густувата рідина бурого кольору, своєрідного запаху;

склад: 100 г препарату містять екстракту солодкового кореня густого 4 г;

допоміжні речовини: сироп цукровий, 90% спирт етиловий.

Форма випуску. Сироп.

Фармакотерапевтична група. Відхаркувальні засоби. Код АТС: R05С A23**.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Фармакологічні властивості препарату зумовлені біологічно активними речовинами (лікуразид, гліциррізинова кислота, флавоноїди та інші), що входять до складу препарату. Препарат має виражені відхаркувальні властивості (сприяє розрідженню густого мокротиння, полегшує процес відхаркування та виведення мокротиння з бронхіол), чинить протизапальний та спазмолітичний ефекти, прискорює загоювання виразок шлунка та дванадцятипалої кишки при хронічних запальних станах шлунково-кишкового тракту, особливо при підвищеній кислотності шлункового соку.

Фармакокінетика не вивчалась.

Показання для застосування. Інфекційно-запальні захворювання дихальних шляхів, що супроводжуються утрудненим відродженням мокротиння та кашлем (бронхіт, бронхопневмонія, бронхоектазія); у складі комбінованої терапії хронічного гастриту з підвищеною секреторною функцією, неускладнена виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки.

Спосіб застосування та дози. Препарат призначають внутрішньо дорослим та дітям віком від 12 років по 1 столовій ложці 3 – 4 рази на добу після їжі. Тривалість курсу лікування залежить від характеру захворювання та ефективності терапії, але не повинна перевищувати 1 місяць.

Побічна дія. При тривалому застосуванні, а також при індивідуальній несприйнятливості препарату можливі алергічні реакції (почервоніння шкіри, висипи, свербіж), порушення водноелектролітного балансу (поява набряків), підвищення артеріального тиску.

Протипоказання. Цукровий діабет, порушення функцій печінки та нирок, підвищена чутливість до препарату. Оскільки до складу препарату входить спирт етиловий, його не рекомендується вживати жінкам у періоди вагітності та годування груддю, дітям віком до 12 років.

Передозування. При передозуванні можливе посилення побічних реакцій. Терапія симптоматична.

Особливості застосування. Під час застосування препарату слід утримуватися від керування транспортними засобами та роботи з потенційно небезпечними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати у прохолодному, захищеному від світла, недоступному для дітей місці. Термін придатності – 2 роки.