Ихтиол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: супозиторії темно-бурого кольору з запахом іхтіолу, торпедоподібної форми. Допускається поява нальоту на поверхні супозиторія;

склад: 1 супозиторій містить іхтіолу 200 мг;

допоміжні речовини: вітепсол

Форма випуску. Супозиторії ректальні.

Фармакотерапевтична група. Антигемороїдальні препарати для місцевого застосування. Код АТС D10BX01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Іхтіол, супозиторії ректальні має протизапальну, місцево знеболювальну, антисептичну та кератопластичну дію. Іхтіол при безпосередній дії на шкіру та слизові оболонки спричиняє слабке подразнення чутливих нервових закінчень, тим самим понижуючи їх чутливість, що призводить до виникнення рефлексів, які змінюють живлення тканин. Іхтіол з супозиторіїв всмоктується слизовою оболонкою, зумовлює денатурацію білкових молекул. Сприятливо впливає на зону запалення: регулює судинний тонус, відновлює кровообіг, покращує обмін речовин.

Фармакокінетика. Дані про фармакокінетичні властивості відсутні.

Показання для застосування.

У проктології – для лікування геморою, тріщин заднього проходу;

у гінекології – при запальних захворюваннях органів малого тазу (метриті, параметриті, сальпінгіті );

в урології – для лікування хронічного неспецифічного простатиту.

Спосіб застосування та дози. Застосовують для лікування дорослих та дітей за призначенням лікаря. Звільнивши супозиторій з упаковки, вводять його глибоко в задній прохід після очищувальної клізми або довільного випорожнення кишечнику. Застосовують по 1 супозиторію 1-2 рази на добу. Тривалість курсу лікування визначається лікарем індивідуально. Зазвичай курс лікування становить 7-14 днів.

Можливе застосування у дітей грудного віку. Препарат не є суворо дозованим, тому дітям призначають звичайну дозу.

Побічна дія. Можливі місцеві побічні реакції.

Протипоказання. Індивідуальна непереносимість компонентів препарату.

Передозування. Явищ передозування при застосуванні Іхтіолу, супозиторіїв ректальних, не описано.

Особливості застосування. Під час вагітності та у період лактації супозиторії застосовують з обережністю з урахуванням співвідношення ризик/користь.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Для Іхтіолу суппозиторіїв ректальних несумісність з іншими лікарськими засобами не описана.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці, при температурі від 5 до 20ºС. Термін придатності 2 роки. Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.