Кальция лактат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: calcium lactate; кальцію 2-гідроксипропіонат пентагідрат;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, плоскоциліндричні, з фаскою та рискою;

склад: 1 таблетка містить кальцію лактату – 0,5 г;

допоміжні речовини: натрію гідрокарбонат, крохмаль картопляний, кислота стеаринова, тальк.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Мінеральні добавки. Препарати кальцію. Код АТС А12А А05.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат поповнює відносний і абсолютний дефіцит кальцію в організмі. Іони кальцію беруть участь у передачі нервових імпульсів, скороченні скелетної та гладкої мускулатури, міокарда, у згортанні крові, у формуванні кісткової тканини та у багатьох інших фізіологічних процесах, забезпечуючи нормальне функціонування більшості органів і систем. Препарат знижує патологічно підвищену судинно-тканинну проникність, має гемостатичну, антиалергічну та помірну протизапальну дію.

Фармакокінетика. Кальцій всмоктується в іонізованій формі в шлунково-кишковому тракті і розподіляється в тканинах. 50% загального кальцію сироватки становить іонізований кальцій, 5% знаходиться в складі аніонних комплексів, 45% зв’язано з білками. Приблизно 20% кальцію виводиться із сечею, 80% - з фекаліями.

Показання до застосування. Гіпокальціємія, гіпопаратиреоз, посилене виділення кальцію з організму, алергічні захворювання та алергічні ускладнення медикаментозної терапії; підвищена проникність судин при різноманітних захворюваннях, нефрит, еклампсія, гіперкаліємічна форма пароксизмальної міоплегії, шкірні захворювання, кровотечі, як антидот при отруєннях солями магнію, щавлевої та фтористої кислот.

 

Спосіб застосування та дози. Приймають внутрішньо перед їжею, запиваючи невеликою кількістю рідини. Дорослим та дітям віком від 3 років препарат призначають по 1–2 таблетки (0,5–1 г) 2–3 рази на добу. Дітям віком до 3 років призначають по 1–2 таблетки (0,5–1 г) 1 раз на добу, подрібнюючи і розчиняючи таблетку в невеликій кількості води, молока або фруктового соку. Курс лікування 2–4 тижні, при необхідності можна повторити.

Побічна дія. З боку травної системи: рідко – слабковиражені нудота, печія, діарея, запор, біль в животі. З боку серцево-судинної системи: брадикардія. З боку обміну речовин: гіперкальціємія, гіперкальциурія. При тривалому застосуванні препарату можливе виникнення запорів іноді розвиваються обструктивні процеси у кишечнику, зумовлені утворенням кальцієвих каменів.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, гіперкальціємія, в тому числі обумовлена саркоїдозом, кістковими метастазами при неопластичних процесах, виражена гіперкальциурія, тромбоз, виражений атеросклероз, підвищена зсілість крові, важка ниркова недостатність.

Передозування. Симптоми: гіперкальціємія, порушення з боку шлунково-кишкового тракту. Лікування: припинення прийому препарату, симптоматичне лікування.

Особливості застосування. Препарат не рекомендується запивати молоком. При застосуванні у пацієнтів, які одержують серцеві глікозиди і/або діуретики, а також при тривалому лікуванні слід контролювати концентрацію кальцію та креатиніну в крові. У випадку підвищення їх концентрації слід зменшити дозу препарату або тимчасово припинити його прийом. У зв’язку з тим, що вітамін D3 підвищує абсорбцію кальцію з шлунково-кишкового тракту, щоб уникнути передозування кальцію, необхідно враховувати надходження вітаміну D3 та кальцію з інших джерел.

Всмоктування кальцію із шлунково-кишкового тракту може зменшуватися при одночасному прийомі деяких продуктів, наприклад шпинату, ревеню, висівків і зернових.

Кальцій виділяється з грудним молоком, тому перед застосуванням препарату в період лактації бажано відкорегувати дієту.

Кальцію лактат не впливає на здатність керувати транспортними засобами та механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При сумісному застосуванні препарати кальцію можуть підсилювати терапевтичні та токсичні ефекти серцевих глікозидів, підвищувати абсорбцію тетрациклінів і знижувати абсорбцію бісфосфонатів із шлунково-кишкового тракту. Глюкокортикостероїди зменшують абсорбцію кальцію. Одночасне застосування з тіазидними діуретиками або кальційвмісними препаратами підвищує ризик розвитку гіперкальціємії. Петльові діуретики, навпаки, збільшують виведення кальцію нирками. Кальцію лактат при одночасному застосуванні зменшує дію кальцієвих блокаторів. Препарати кальцію підвищують токсичність хінідину.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від 15 °С до 25 °С. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Термін придатності 4 роки.