Ферретаб комп. инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: тверді желатинові капсули червонувато-оранжевого кольору, розміру «2», які містять три міні-таблетки заліза фумарату світло-коричневого кольору і одну міні-таблетку кислоти фолієвої жовтого кольору;

склад: 1 капсула містить заліза фумарату 152,10 мг; фолієвої кислоти 0,5 мг;

допомiжнi речовини: лактози моногідрат, поліакрилат дисперсний 30%, кремнію діоксид колоїдний безводний, магнію стеарат, мікрокристалічна целюлоза, азорубін Е122, хіноліновий жовтий Е104, титану діоксид Е171, желатин.

Форма випуску. Капсули.

 

Фармакотерапевтична група. Антианемічні засоби. Код АТС B03AD.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ферретаб комп. – комбінований антианемічний препарат, дія якого обумовлена властивостями компонентів, що входять до його складу.

Заліза фумарат – сіль заліза, необхідна для синтезу гемоглобіну. При застосуванні заліза у вигляді солей відбувається швидке відновлення його дефіциту в організмі, що призводить до поступової регресії клінічних (слабкість, втомлюваність, запаморочення, тахікардія, хворобливість і сухість шкіри) і лабораторних симптомів анемії.

Фолієва кислота необхідна для нормального дозрівання мегабластів і утворення нормобластів. Стимулює еритропоез, бере участь у синтезі амінокислот, нуклеїнових кислот, пуринів і піримідинів, в обміні холіну. При вагітності захищає організм від дії тератогенних чинників.

Препарат сприяє підтриманню і відновленню нормального рівня заліза в крові. Запобігає анемії (у тому числі при вагітності), викидню, передчасним пологам і порушенням розумового розвитку дитини, які можуть спостерігатися при дефіциті заліза і фолієвої кислоти в організмі.

Фармакокінетика.

Після прийому препарату залізо добре абсорбується із шлунково-кишкового тракту. Біодоступність заліза становить 5 – 35%.

Фолієва кислота абсорбується, в основному, з верхніх відділів ШКТ (дванадцятипалої кишки).

Залізо майже повністю зв`язується з трансферазами плазми і втягується в процес утворення гемоглобіну, міоглобіну, цитохромоксидази, каталази, пероксидази або депонується в тканинах організму у вигляді феритину.

Зв`язування фолієвої кислоти з білками плазми – 64%; біотрансформація відбувається в печінці.

Залізо виводиться з організму з фекаліями, сечею і потом.

Фолієва кислота виводиться, головним чином, нирками; частково – через кишечник.

  Показання для застосування.

Профілактика та лікування залізодефіцитних анемій різної етіології (у т.ч. при вагітності, при порушеннях абсорбції заліза з ШКТ, при довготривалих кровотечах, при неповноцінному і незбалансованому харчуванні).

 

Спосіб застосування та дози.

При профілактиці залізодефіцитної анемії дорослим призначають по 1 капсулі на добу.

З лікувальною метою дозу препарату збільшують до 2 -3 капсул на добу.

Препарат слід приймати натщесерце, запиваючи достатньою кількістю рідини.

Препарат слід застосовувати протягом 8 – 12 тижнів. Після відновлення рівня заліза, фолієвої кислоти і нормалізації рівня гемоглобіну препарат треба приймати ще протягом 4 тижнів до досягнення оптимального терапевтичного ефекту.

Побічна дія.

Зазвичай препарат переноситься добре, але в окремих випадках можливі реакції з боку шлунково-кишкового тракту: відчуття переповнення шлунка, дискомфорт, нудота, блювання.

 

Протипоказання.

Не слід призначати препарат при:

-                      захворюваннях, що супроводжуються накопиченням заліза в організмі (апластична і гемолітична анемія, таласемії, гемосидероз, гемохроматоз);

-                      порушенні засвоюваності заліза (сидероахрестична анемія, свинцева анемія, перніціозна анемія/недостатність вітаміну В12);

-                      підвищена чутливість до компонентів препарату.

 

Передозування.

При передозуванні можливі прояви реакцій побічної дії. Лікування: в першу чергу слід визначити вміст заліза і феритину в сироватці крові. При значному перебільшенні нормальних показників вмісту феритину в сироватці призначають дефероксамин відповідно до рекомендацій щодо дозування від виробника.

 

Особливості застосування.

Можливе призначення препарату при вагітності і в період лактації за показаннями.

Перед початком терапії препаратом слід визначити вміст заліза та феритину в сироватці крові.

При застосуванні препарату з`являється зафарбовування калу в темний колір, що не має клінічного значення.

На фоні застосування лікарського засобу можливе отримання хибнопозитивного результату бензидинової проби.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

При одночасному застосуванні препарату з антацидами погіршується абсорбція заліза, з аскорбіновою кислотою – покращується абсорбція заліза, антибіотиками групи тетрациклінів – порушується абсорбція заліза.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла і недоступному для дітей місці, при температурі до 25°С.

Термін придатності – 3 роки.