Лидаза инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: hyaluronidase;

основні фізико-хімічні властивості: пориста маса, спресова у таблетку кремового кольору; легко розчиняється у воді;

склад: 1 ампула містить 64 ОД гіалуронідази.

Форма випуску. Ліофілізований порошок для ін’єкцій.

Фармакологічна група. Різні ферментні препарати. АТС В06АА03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ферментний препарат із сім’яників великої рогатої худоби, діюча основа якого - гіалуронідаза. Гіалуродіза спричиняє розпад її специфічного субстрату - гіалуронової кислоти, яка є “цементуючою” проміжною речовиною сполучної тканини, і тим самим призводить до збільшення проникності тканин та поліпшення руху міжтканинних рідин. Ефект гіалуронідази оборотний - зменшення концентрації відновлює в’язкість гіалуронової кислоти. Тривалість дії ферменту сягає 48 год.

Ефект препарату полягає в появі рухливості суглобів, розм’якшені рубців, усуненні та зменшенні контрактур, розсмоктуванні гематом. Дія найбільш виражена на ранніх стадіях патологічних процесів.

Показання для застосування. Контрактури суглобів, анкілозивний спондилоартрит, контрактура Дюпюїтрена (початкова стадія), рубцевих змінах шкіри різного походження, при гематомах, виразках, які довго не загоюються, склеродермії. Застосовують в офтальмологічній практиці, при продуктивному характері запалення легенів. Ефективність препарату не виключена при травматичних ураженнях нервових сплетінь і периферичних нервів, при ревматоїдному артриті. Крім того, Лідазу використовують для прискорення всмоктування різних лікарських засобів (місцеві анестетики, ізотонічні розчини, міорелаксанти тощо) при підшкірному та внутрішньом’язовому введенні останніх. При свіжих крововиливах не застосовують. Ефект препарату полягає в появі рухливості суглобів, розм’якшенні рубців, усуненні та зменшенні контрактур, розсмоктуванні гематом. Дія найбільш виражена на ранніх стадіях патологічних процесів.

Спосіб застосування та дози. Лідазу вводять підшкірно, під рубцево змінені тканини, внутрішньом’язово, методами електрофорезу або аплікацій на слизові оболонки (в очній практиці). Препарат можна вводити також субкон’юнктивально, ретробульбарно. Для ін’єкцій вміст ампули розчиняють у 1 мл ізотонічного розчину натрію хлориду або в 1 мл 0,5 % розчину новокаїну.

При контрактурах, рубцях різного походження, гематомах, анкілозивному спондилоартриті вводять під шкіру поряд з місцем ураження або під рубцево змінену тканину в об’ємі 1 мл. Ін’єкції щодня або через день. На курс лікування 6-10-15 (і більше) ін’єкцій.

При травматичних плекситах і таких же ураженнях периферичних нервів вводять підшкірно через день у дозі 64 ОД у розчині новокаїну. Курс лікування (12-15 ін’єкцій) за необхідності повторюють. При ревматоїдному артриті препарат застосовують методом електрофорезу: 64 ОД Лідази розчиняють у 30 мл води дистильованої, додають 4-5 крапель 0,1-нормального розчину кислоти хлористоводневої і вводять із роздвоєного електрода (анода) на два суглоби. Тривалість процедури - 20-30 хв, курс лікування 10-15 сеансів.

При продуктивному характері запалення у хворих на туберкульоз легенів Лідазу призначають у вигляді ін’єкцій та інгаляцій у комплексній терапії (з метою підвищення в ділянці ураження концентрації антибіотиків та інших антибактеріальних засобів). Для інгаляцій вміст ампули розчиняють у 5 мл ізотонічного розчину натрію хлориду. Інгаляціі щоденні - 1 раз на день (5 мл розчину, який містить 64 ОД). На курс потрібно 20-25 інгаляцій. Повторні курси - за необхідності з інтервалами 1,5-2 місяці. Підшкірно вводять 1 мл розчину (64 ОД) або таку ж кількість - внутрішньом’язово. Ін’єкції щодня або через день. На курс потрібно 10-20 ін’єкцій.

Для більш тонкого рубцювання уражених ділянок рогівки при кератитах закапують 0,1 % розчин препарату при одночасному застосуванні антибіотиків, сульфаніламідів. При ретинопатіях вводять також під шкіру скроні.

Побічна дія. Лідаза добре переноситься, але іноді можуть виникати алергічні реакції з шкірними проявами.

Протипоказання. Злоякісні новоутворення, гострі запальні процеси, легеневі кровотечі та кровохаркання, туберкульоз з виразною легеневою недостатністю.

Особливості застосування. Розчин не слід вводити через катетер, в який раніше вводили розчини, що містять катіони.

Перед початком лікування доцільно провести тест з внутрішньошкірним введенням 20 мкл гіауронидази.

Не слід вводити в зони інфекційного запалення та опухолі.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат застосовують одночасно з антибіотиками, сульфаніламідами.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла місці, при температурі від 8 °С до 15 °С. Термін зберігання - 2 роки.