Новалгин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору із двоопуклою поверхнею з рискою;

склад: парацетамолу – 0,20 г, пропіфеназону – 0,20 г, кофеїну – 0,05 г;

допоміжні речовини: магнію стеарат, крохмаль преджелатинизований, целюлоза мікрокристалічна, натрію кроскармелоза, лактоза, аеросил.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Аналгетики, протизапальні, жарознижувальні препарати. Код АТС N02B E51.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Препарат має аналгетичну, жарознижувальну, а також слабовиражену протизапальну дію. Загальний механізм дії основних компонентів препарату проявляється пригніченням біосинтезу простагландинів, шляхом інгібірування циклооксигенази периферичних тканин та центральної нервової системи.

Фармакокінетика. Препарат швидко всмоктується зі шлунково-кишкового тракту в кров, досягаючи терапевтичних концентрацій діючих речовин через 15 – 30 хвилин після

прийому.

Показання до застосування. Застосовують для купірування больового синдрому слабкої і середньої інтенсивності різноманітного генезу: головний біль, мігрень, зубний біль, артралгії, міалгії, первинна дисменорея, а також як жарознижувальний засіб при пропасних станах.

Спосіб застосування та дози. Призначають дорослим по 1 – 2 таблетки (дітям 12 – 16 років – таблетку) 1 – 3 рази на добу, бажано після їди, запиваючи невеликою кількістю рідини. Добова доза не повинна перевищувати 6 таблеток.

Курс лікування залежить від ефективності терапії, але не повинен перевищувати 10 днів.

Побічна дія. У деяких хворих можливі: нудота, блювання, тяжкість або неприємні відчуття в епігастральній ділянці, запаморочення, шкірні алергічні реакції, лейкопенія, агранулоцитоз, гемолітична анемія, метгемоглобінемія.

Протипоказання. Виражені порушення функції печінки та нирок, дефіцит ферменту глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, захворювання крові, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, вагітність, період лактації в жінок, підвищена чутливість до компонентів препарату, дитячий вік до 12 років.

Передозування. При передозуванні можливе виникнення лейкопенії, агранулоцитозу, гемолітичної анемії, ураження нирок та печінки з розвитком печінкової недостатності.

Особливості застосування. Новалгін з обережністю призначають пацієнтам з порушенням функції печінки та нирок, з доброякісною гіпербілірубінемією, а також для лікування хворих похилого віку. При тривалому призначенні препарату (понад 5 днів) необхідний контроль картини периферичної крові та функціонального стану печінки.

Вплив на здатність керувати транспортними засобами. При застосуванні в терапевтичних дозах, не вище максимальної (6 таблеток на добу), Новалгін не впливає на здатність керувати транспортними засобами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Пропіфеназон може посилювати дію пероральних антидіабетичних засобів, сульфаніламідних препаратів, антикоагулянтів, ульцерогенний ефект кортикостероїдів. Ефективність препарату може знизитися при одночасному застосуванні з холістераміном, холіналітиками, антидепресантами, лужними речовинами. При одночасному застосуванні Новалгіну з барбітуратами, проти судомними засобами, етанолом значно підвищується гепатотоксична дія.

 

Умови і строки зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С. Зберігати у недоступному для дітей місці. Термін придатності – 3 роки.

Пользователей также интересует