Индовенол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозорий гель жовтого кольору, однорідної консистенції, зі специфічним запахом;

склад: 1 г гелю містить 20 мг венорутинолу (троксерутину), в перерахунку на 100 % вміст суми гідроксиетилзаміщених сполук рутину та суху речовину, та 30 мг індометацину, в перерахунку на 10 % речовину;

допоміжні речовини: карбопол, пропіленгліколь, диметилсульфоксид, спирт етиловий 96 %, поліетиленоксид 400.

 

Форма випуску. Гель.

 

Фармакотерапевтична група. Капіляропротекторні засоби. Троксерутин, комбінації. Код АТС С05С А54.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Фармакологічні властивості препарату визначаються складовими, що входять до складу Індовенолу, - венорутинолом та індометацином. Венорутинол попереджає руйнування клітинних мембран, відкриття міжклітинних щілин і різке збільшення проникності венозних судин. Захищає ендотелій судин від окисного впливу гідроксильних радикалів. Цитопротекторна дія виявляється в пригніченні активації та адгезії нейтрофілів, зниженні агрегації тромбоцитів, збільшенні стійкості еритроцитів до деформації, пригніченні виділення медіаторів запалення. Індовенол підсилює венозно-артеріальний рефлюкс, збільшує час венозного наповнення, знижує приплив крові до зовнішніх шарів шкіри. Поліпшує мікроциркуляцію і мікросудинну перфузію, зменшує проникність і ламкість капілярів, виявляє місцевий тромболітичний ефект. Зменшує набряки та інші прояви, пов’язані з хронічною венозною недостатністю нижніх кінцівок або травматичними ушкодженнями. Стимулює грануляцію і епітелізацію тканин.

Друга складова Індовенолу – індометацин - виявляє протизапальну, знеболюючу дію за рахунок пригнічення активності циклооксигенази, зниження утворення ендоперекисів, брадикініну, простагландинів і вільних радикалів. Перешкоджає проведенню больових імпульсів по чутливих пучках Голля і Бурдаха, підвищує поріг збудливості таламічних центрів болю в ЦНС. Використання венорутинолу в комбінації з індометацином підсилює як болезаспокійливий і протизапальний, так і капілятопротекторний ефект. Індовенол виявляє також ангіопротекторні властивості, зменшує судинно-тканинну проникність, сприяє нормалізації мікроциркуляції та трофіки тканин, зменшує застійні явища у венах і паравенозних тканинах, виявляє протинабрякову, протизапальну і знеболюючу дію, гальмує агрегаційну активність тромбоцитів.

Фармакокінетика. Не описана.

 

Показання для застосування. Явища набряково-больового синдрому і мікроциркуляторно-трофічних порушень, пов’язаних з гострою чи хронічною венозною недостатністю вен нижніх кінцівок і прямої кишки (гострий і хронічний тромбофлебіт, посттромбофлебітний синдром, хронічний лімфостаз, гострі тромбози гемороїдальних вузлів), а також бурсити, тендовагініти, синовіти, міозити і травми м’яких тканин (забиті місця, розтягнення).

 

Спосіб застосування та дози. Гель Індовенолу наносять по 0,3 - 0,5 г (1 - 2 см стовпчика гелю) 2-3 рази на добу рівномірним тонким шаром на уражену ділянку, злегка втираючи в шкіру. Слід уникати потрапляння гелю на відкриті ранові ділянки, а також в очі та на слизові оболонки. Курс лікування визначають індивідуально, залежно від ефективності терапії та переносимості препарату.

 

Побічна дія. При тривалому використанні препарату або при перевищенні рекомендованих доз небажані ефекти можуть виникнути за рахунок резорбтивної дії компонентів Індовенолу: індометацин може спричинити головний біль, депресії, відчуття втоми, периферичну невропатію, набряки, підвищення АТ, мультиформну еритему, випадання волосся, епідермальний некроліз, подразнення слизової оболонки прямої кишки, тенезми, загострення хронічного коліту, алергійні реакції на місці нанесення. Можливий розвиток виразково-геморагічних ушкоджень шлунково-кишкового тракту, кровотеч із ШКТ.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів гелю. Ерозивно-виразкові ураження ШКТ у фазі загострення, алергічні реакції, викликані нестероїдними протизапальними засобами, порушення кровотворення, виражені порушення функції печінки і нирок, тяжка серцева недостатність, артеріальна гіпертензія, вагітність, дитячий вік до 14 років, проктит, недавня кровотеча з прямої кишки.

 

Передозування. Випадки передозування не описані. Зважаючи на місцеве використання Індовенолу та дотримання правил його застосування, інтоксикація препаратом малоймовірна. Однак при нанесенні гелю на великі ділянки чи у випадку перевищення рекомендованих доз можуть спостерігатися побічні явища, характерні для препаратів індометацину: біль в епігастральній ділянці, виразково-геморагічне ушкодження шлунково-кишкового тракту, сонливість, головний біль, втома.

 

Особливості застосування. Зважаючи на розміри уражених поверхонь, необхідно з обережністю призначати пацієнтам, що мають в анамнезі захворювання печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, бронхіальну астму, епілепсію, паркінсонізм, психічні захворювання. Жінкам під час вагітності та у період лактації використовувати препарат не рекомендується. З метою підвищення ефективності терапії можливо використання оклюзійних пов’язок. Не рекомендується одночасне застосування з ацетилсаліциловою кислотою та іншими НПЗС. Під час лікування необхідно систематично контролювати функцію печінки, нирок, регулярно стежити за картиною периферичної крові.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При нанесенні на великі ділянки шкіри чи перевищенні рекомендованих доз препарат може за рахунок резорбтивної дії потенціювати ефект антикоагулянтів, глюкокортикоїдів і препаратів літію, а також послабляти дію β-адреноблокаторів, каптоприлу, тіазидних сечогінних засобів, фуросеміду. Терапевтична ефективність при одночасному застосуванні із саліцилатами знижується, а ульцерогенна дія на слизову оболонку шлунка підсилюється.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі від 15 до 25 °С. Термін придатності – 2 роки.