НовоМикс 30 ФлексПен инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Інсулін аспарт (Insulin aspart);

основні фізико-хімічні властивості: біла водна суспензія, що складається з 30% розчинного інсуліну аспарту і 70% кристалів протамін-інсуліну аспарту;

склад: 1 мл суспензії для ін’єкцій містить 100 ОД/мл інсуліну аспарту, виробленого біотехнологічним методом.

1 шприц-ручка містить 3 мл, що еквівалентно 300 ОД.

Одна Одиниця (ОД) дорівнює 0.035 мг знесоленого безводного інсуліну аспарту;

допоміжні речовини: манітол, фенол, метакрезол, цинку хлорид, натрію хлорид,  натрій фосфорнокислий двозаміщений дигідрат, протаміну сульфат, натрію гідроксид, кислота хлористоводнева, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Суспензія для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Протидіабетичні засоби. Код АТС А10АD05.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. НовоМікс® 30 ФлексПен® - двофазна суспензія, що є сумішшю аналогів інсуліну: інсуліну аспарт (аналог людського інсуліну короткої дії) і протамін-інсуліну аспарт (аналог людського інсуліну середньої тривалості дії).

Рівень глюкози в крові під впливом інсуліну аспарту знижується після зв'язування його з інсуліновими рецепторами, що сприяє захопленню глюкози м'язовими і жировими клітинами й одночасно пригніченню виділення глюкози з печінки. НовоМікс® 30 ФлексПен® — це двофазова суспензія, що містить 30 % розчинного інсуліну аспарту. Це забезпечує більш швидкий у порівнянні з розчинним людським інсуліном початок дії, що дозволяє вводити препарат безпосередньо перед прийомом їжі (від 0 до 10 хв). Кристалічна фаза (70 %) складається з протамін-інсуліну аспарту, профіль активності якого такий самий, як і людського нейтрального протамін-інсуліну Хагедорна (НПХ).

НовоМікс 30 ФлексПен починає діяти через 10-20 хв після підшкірної ін'єкції. Максимальний ефект розвивається через 1-4 год після введення. Тривалість дії - до 24 год.

Рівень глікозильованого гемоглобіну у хворих на діабет І і ІІ типу, яким протягом 3 місяців вводили НовоМікс 30 ФлексПен, був таким самим, як і при введенні двофазового людського інсуліну. При введенні однакових молярних доз інсулін аспарт еквіпотенційний людському інсуліну.

Фармакокінетика. В інсуліні аспарт амінокислоту пролін у положенні 28 В-ланцюга молекули інсуліну заміщено на аспарагінову кислоту, що зменшує утворення гексамерів, які формуються в препаратах розчинного людського інсуліну. У розчинній фазі НовоМікс 30 ФлексПен частка інсуліну аспарт становить 30 % всього інсуліну: він всмоктується у кров з підшкірної клітковини швидше, ніж розчинний інсулін двофазового людського інсуліну. 70%, що залишилися, припадають на кристалічну форму протамін-інсуліну аспарту, більш тривале всмоктування якого таке саме, як і людського НПХ інсуліну.

Максимальна концентрація інсуліну в сироватці крові після введення НовоМікс 30 ФлексПен на 50% вища, а час її досягнення вдвічі коротший у порівнянні з двофазовим людським інсуліном 30. У здорових добровольців після підшкірного введення препарату НовоМікс 30 ФлексПен із розрахунку 0,20 ОД/кг маси тіла максимальна концентрація інсуліну аспарту в сироватці крові була досягнута через 60 хв, вона становила 140 ± 32 пмоль/л. Тривалість напіввиведення НовоМікс 30 ФлексПен (t½), що відображає швидкість всмоктування протамінової фракції, становила близко 8-9 год. Рівень інсуліну в сироватці крові повертався до початкового через 15-18 год після підшкірного введення. У хворих на діабет ІІ типу максимальна концентрація досягалася через 95 хв після введення і залишалася вище початкової не менше 14 год. Фармакокінетику НовоМікс 30 ФлексПен не було досліджено в осіб літнього віку, дітей і хворих з порушеннями функції нирок або печінки.

Показання для застосування. Цукровий діабет.

Спосіб застосування та дози. Дозування інсуліну індивідуальне і визначається лікарем відповідно до потреб хворого. Оскільки дія препарату НовоМікс 30 ФлексПен настає швидше порівняно з двофазовим людським інсуліном, його слід вводити безпосередньо перед прийомом їжі. При необхідності НовоМікс 30 ФлексПен можна вводити і через короткий проміжок часу після їжі.

У середньому потреба хворого в інсуліні становить від 0,5 до 1 МО/кг маси тіла /добу. Вона може повністю або частково забезпечуватися введенням препарату НовоМікс 30 ФлексПен. Добова потреба в інсуліні може зростати у хворих з резистентністю до нього (наприклад, при ожирінні) і знижуватися у хворих із збереженою залишковою продукцією ендогенного інсуліну.

НовоМікс 30 ФлексПен звичайно вводять під шкіру стегна або у ділянку передньої черевної стінки. Можна також вводити у ділянку сідниць або дельтовидного м’яза плеча.

Для запобігання ліподистрофії місця ін’єкцій слід змінювати навіть у межах однієї ділянки тіла.

Аналогічно іншим препаратам інсуліну, тривалість дії може змінюватися залежно від дози, місця ін'єкції, швидкості кровотоку, температури і рівня фізичної активності. Залежність швидкості всмоктування від місця введення препарату не досліджена.

Хворим на діабет ІІ типу можна призначати НовоМікс 30 ФлексПен як у вигляді  монотерапії, так і в комбінаціїї з метформіном у тих випадках, коли рівень глюкози в крові не вдається ефективно регулювати за допомогою лише метформіну. Рекомендована початкова доза НовоМікс 30 ФлексПен у комбінації з метформіном становить 0,2 МО/кг/добу, її слід регулювати залежно від індивідуальної потреби в інсуліні, що розрахована за рівнем глюкози у крові. 

Порушення функції нирок або печінки можуть зменшити потребу хворого в інсуліні.

Особливості дії препарату НовоМікс 30 ФлексПен у дітей молодше 18 років не досліджені.

НовоМікс 30 ФлексПен ні в якому разі не можна вводити внутрішньовенно.

Інструкції з використання препарату НовоМікс® 30 ФлексПен для хворого

Слід наголосити на необхідності ретельного перемішування суспензії інсуліну перед використанням. Після перемішування суспензія має виглядати однорідно білою і каламутною.

НовоМіск 30 ФлексПен призначений лише для індивідуального використання.

Не слід заповнювати НовоМікс 30 ФлексПен повторно.

НовоМікс 30 ФлексПен використовується з короткими голками НовоФайн® S.

Перед використанням препарату НовоМікс® 30 ФлексПен®

  • Перевірте за етикеткою, що в шприц-ручці НовоМікс 30 ФлексПен міститься необхідний тип інсуліну.

  • Якщо шприц-ручка ФлексПен падала або піддавалася зовнішньому тиску, тому що при цьому виникає ризик її ушкодження і витікання інсуліну.

  • Якщо вона зберігалася неправильно або була заморожена.

  • Якщо після перемішування суспензія не виглядає однорідно білою і каламутною.

  • Якщо препарат містить білі грудки або тверді білі частинки, що налипли на дно або стінки картриджа, і він виглядає немов заморожений.

Не слід використовувати препарат НовоМікс 30 ФлексПен

НовоМікс 30 ФлексПен призначений для підшкірних ін’єкцій. Препарат не можна вводити внутрішньовенно або безпосередньо у м’яз.

Щоб уникнути утворення інфільтратів, слід постійно змінювати місця ін'єкцій. Кращими місцями для введення є передня черевна стінка, сідниці, передня поверхня стегна або плеча. Дія інсуліну настає швидше при введенні його у ділянку талії.

Інструкції з використання шприц-ручки НовоМікс 30 ФлексПен

НовоМікс 30 ФлексПен — це унікальна інсулінова шприц-ручка з селектором дози. Він дає змогу виставити дозу від 1 до 60 одиниць інсуліну із кроком в 1 одиницю. НовоМікс 30 ФлексПен використовується з голками НовоФайн® S довжиною 8 мм або коротше. Звертайте увагу на маркер S на упаковці голок. S — це позначення коротких голок. Завжди майте при собі запасну шприц-ручку на випадок пошкодження або втрати шприц-ручки ФлексПен.

 

Перед використанням

Перевірте за етикеткою, що в шприц-ручці НовоМікс ФлексПен міститься необхідний тип інсуліну.

Зніміть ковпачок.

Перед кожною ін’єкцією:

  • Впевніться у тому, що в картриджі залишилося як мінімум 12 одиниць інсуліну, що дасть можливість перемішати вміст. Якщо в картриджі залишилося менше 12 одиниць, використайте новий НовоМікс 30 ФлексПен.

  • При першому використанні НовоМікс 30 ФлексПен покатайте його між долонями 10 разів, при цьому важливо, щоб картридж залишався в горизонтальному положенні (мал.А). Після цього не менше 10 разів перевертайте картридж догори та вниз від положення 1 до положення 2 (мал. А1) так, щоб скляна кулька в ньому переміщувалася від одного кінця картриджа до іншого. Повторюйте ці дії, доки рідина всередині нього не стане однорідно білою і каламутною. Перемішування відбувається краще, коли рідина в картриджі має кімнатну температуру.

  • Перед кожною наступною ін'єкцією перевертайте шприц-ручку догори і вниз (від положення 1 до положення 2) не менше 10 разів, доки рідина не стане однорідно білою і каламутною.

  • Після перемішування відразу ж виконайте такі етапи.

  • Продезінфікуйте гумову мембрану тампоном зі спиртом.

  • Видаліть захисну етикетку з голки НовоФайн S з коротким ковпачком.

  • Нагвинтіть щільно голку на шприц-ручку НовоМікс 30 ФлексПен (рис. В).

  • Зніміть великий зовнішній і внутрішній ковпачки голки (рис. С). Не викидайте великий зовнішній ковпачок голки.

Видалення повітря з картриджа

При користуванні шприц-ручкою у голці й картриджі може накопичуватися невеликий об’єм повітря.

Щоб запобігти ін’єкції повітря та забезпечити введення потрібної дози зробіть наступне:

  • Виставте 2 одиниці (рис. D).

  • Утримуючи НовоМікс 30 ФлексПен вертикально голкою догори, постукайте обережно пальцем по картриджу кілька разів, щоб пухирці повітря зібралися у верхній частині картриджа (рис. Е).

  • Утримуючи шприц-ручку вертикально голкою догори, притисніть пускову кнопку. При цьому селектор дози повернеться до нульової позначки.

  • На кінчику голки має з'явитися крапля інсуліну. Якщо цього не відбудеться, замініть голку і повторюйте цю процедуру не більше 6 разів.

Якщо крапля інсуліну все ж таки не з'являється, це вказує на те, що шприц-ручку зіпсовано і нею не можна користуватися.

Виставлення дози

  • Переконайтеся, що селектор дози встановлений на «0».

  • Виставте необхідну для введення дозу (рис. F).

Виставлена доза може бути зкоригована як у бік збільшення, так і зменшення обертанням селектора дози у відповідному напрямку. При обертанні селектора у бік зменшення дози стежте за тим, щоб випадково не придавити пускову кнопку, тому що це призведе до витікання інсуліну.

Не користуйтеся для виставлення дози шкалою кількості інсуліну, що залишилася.

Неможливо виставити дозу, яка перевищує кількість одиниць, що залишилася у картриджі.

Введення інсуліну

  • Введіть голку під шкіру (рис. G).

  • Введіть дозу, натискаючи до відказу пускову кнопку (рис. Н). Під час виконання ін’єкції натискайте лише пускову кнопку.

  • Утримуйте пускову кнопку повністю натиснутою, доки не виймете голку зі шкіри. Голку слід утримувати під шкірою не менше 6 секунд. Це забезпечує введення повної дози препарату.

Видалення голки

  • Закрийте голку великим зовнішним ковпачком і відкрутіть її (рис. І). Обережно утилізуйте голку.

Для кожної ін’єкції використовуйте нову голку.

Видаляйте голку після кожної ін’єкції. В іншому разі зміни температури можуть спричинити витікання рідини через голку.

Медичні працівники, родичі та інші особи, які надають допомогу хворому, мають дотримуватися загальних правил техніки безпеки при видаленні та утилізації голок, щоб уникнути випадкового уколу голкою. Використану шприц-ручку утилізують без голки.

 

Зберігання та догляд за шприц-ручкою

НовоМікс 30 ФлексПен призначений для точної та безпечної роботи. Поводьтеся з ним з обережністю. Якщо він падав або був деформований, може виникнути ризик його ушкодження та витікання інсуліну.

Не заповнюйте НовоМікс 30 ФлексПен повторно.

Поверхню шприц-ручки НовоМікс 30 ФлексПен можна почистити, протираючи її ватою, змоченою етиловим спиртом. Не занурюйте шприц-ручку у спирт, не мийте та не змазуйте її. Це може пошкодити механізм шприц-ручки.

Побічна дія. Побічні реакції, що спостерігаються у хворих, які одержують НовоМікс 30 ФлексПен, здебільшого пов'язані з величиною дози препарату, що вводиться, і є проявами фармакологічної дії інсуліну. Найчастішим побічним ефектом при інсулінотерапії є гіпоглікемія. Вона може виникнути, коли доза значно перевищує потреби хворого в інсуліні. Тяжка гіпоглікемія може призвести до втрати свідомості і/або судом, з подальшими тимчасовими або постійними порушеннями функції головного мозку і навіть смерті. За даними клінічних досліджень, а також даними щодо застосування препарату після випуску його на ринок, частота виникнення тяжкої гіпоглікемії варіює в різних групах хворих і при різних режимах дозування; частота випадків тяжкої гіпоглікемії у хворих, що одержують інсулін аспарт, така сама, як і у хворих, які одержують людський інсулін.

Нижче наведено частоту виникнення побічних реакцій, які можуть бути пов’язані із застосуванням препарату НовоМікс ФлексПен.

За частотою виникнення ці реакції було підрозділено на такі, що виникають іноді (>1/1000, 1</100) або рідко (>1/10000, 1</1000). Окремі спонтанні випадки були віднесені до тих, що зустрічаються дуже рідко (1</10000).

Порушення імунної системи

Анафілактичні реакції – дуже рідко.

Кропив’янка, свербіж, висип - іноді.

Ці симптоми можуть бути проявами гіперчутливості. Іншими симптомами генералізованої гіперчутливості є свербіж, пітливість, розлади травного тракту, ангіоневротичний набряк, утруднене дихання, прискорене серцебиття і падіння кров'яного тиску. Генералізовані реакції гіперчутливості є потенційно небезпечними для життя.

Порушення нервової системи Периферичні нейропатії - рідко.

Швидке поліпшення контролю рівня глюкози в крові може викликати оборотний стан "гострої больової нейропатії".

Порушення зору

Порушення рефракції - рідко.

Порушення рефракції можуть виникнути на початку лікування інсуліном. Ці симптоми мають тимчасовий характер.

Діабетична ретинопатія – іноді.

Тривалий добре налагоджений контроль глікемії зменшує ризик прогресування діабетичної ретинопатії. Проте інтенсифікація інсулінотерапії з метою швидкого поліпшення контролю глікемії може викликати тимчасове загострення діабетичної ретинопатії.

Реакції шкіри та підшкірної клітковини

Ліподистрофія – іноді.

Ліподистрофія може розвинутися в місцях ін'єкцій, якщо хворий не змінює місця  ін'єкцій в одній ділянці.

Місцева гіперчутливість – іноді.

При введенні інсуліну в місцях ін'єкцій можуть виникнути шкірні реакції (почервоніння, набряк і свербіж), які звичайно проходять при продовженні лікування.

Генералізовані порушення і реакції в місцях ін'єкцій

Набряк – іноді.

Набряк може виникнути на початку інсулінотерапії. Цей симптом звичайно швидко проходить.

Протипоказання. Гіпоглікемія. Підвищена чутливість до інсуліну аспарту або до будь-якого інгредієнта препарату.

Передозування. Хоч для інсуліну специфічне поняття передозування не сформульоване, після його введення може розвинутися гіпоглікемія.

  • Легку гіпоглікемію можна лікувати прийомом внутрішньо глюкози або солодких продуктів. Тому хворим на діабет рекомендують постійно мати при собі кілька шматочків цукру, цукерки, печиво або солодкий фруктовий сік.

  • У разі тяжкої гіпоглікемії, коли хворий знаходиться у непритомному стані, особи, які пройшли відповідний інструктаж, мають ввести йому глюкагон підшкірно або внутрішньом’язово (від 0.5 до 1.0 мг). Медичний працівник може ввести хворому глюкозу внутрішньовенно. Глюкозу також треба ввести внутрішньовенно у випадку, якщо хворий не реагує на введення глюкагону протягом 10-15 хв.

Після того, як хворий опритомніє, йому слід прийняти внутрішньо вуглеводи для запобігання рецидиву.

Особливості застосування. Неадекватне дозування або припинення лікування (особливо при діабеті І типу) можуть призвести до гіперглікемії та діабетичного кетоацидозу; ці стани потенційно є смертельно небезпечними. Звичайно перші симптоми гіперглікемії розвиваються поступово, протягом кількох годин або діб. Вони включають відчуття спраги, часте сечовипускання, нудоту, блювання, сонливість, почервоніння і сухість шкіри, сухість у роті, втрату апетиту, а також запах ацетону у повітрі, що видихається.

Хворі, у яких істотно поліпшився контроль рівня глюкози в крові завдяки інтенсивній інсулінотерапії, можуть відзначити зміни звичних симптомів-провісників гіпоглікемії, про що їх слід завчасно попередити.

НовоМікс 30 ФлексПен слід вводити безпосередньо перед прийомом їжі. Швидкий початок його дії слід враховувати при лікуванні хворих, які мають супутні захворювання або приймають препарати, що сповільнюють всмоктування їжі в шлунково-кишковому тракті.

Супутні захворювання, особливо інфекції та гарячкові стани, звичайно підвищують потребу хворого в інсуліні.

При переведенні хворих на інші типи чи види інсуліну  ранні симптоми-провісники гіпоглікемії можуть змінитися або стати менш вираженими порівняно з прийомом попереднього препарату інсуліну.

Переведення хворого на інший тип або вид інсуліну відбувається під суворим медичним контролем. Зміна концентрації, виду (виробника), типу, походження інсуліну (тваринний, людський або аналог людського інсуліну) і/або методу виробництва може зумовити необхідність корекції дози інсуліну. При переведенні хворого на ін’єкції НовоМікс 30 ФлексПен може виникнути потреба змінити звичну дозу інсуліну. Необхідність підбору дози може виникнути як при першому введенні нового препарату, так і протягом перших кількох тижнів або місяців його застосування.

У порівнянні з двофазовим людським інсуліном ін’єкція препарату НовоМікс 30 ФлексПен може призвести до більш вираженого гіпоглікемічного ефекту, що може тривати до 6 год після ін’єкції. Це може викликати необхідність підбору доз інсуліну і/або режиму харчування.

Необхідність підбору дози може виникнути при непередбаченому підвищеному фізичному навантаженні або при зміні звичайної дієти. Фізичні навантаження відразу після прийому їжі підвищують ризик розвитку гіпоглікемії.

Суспензії інсуліну не можна використовувати в інсулінових насосах для безперервного підшкірного введення інсуліну.

Вагітність і годування груддю

Клінічний досвід застосування інсуліну аспарту у період вагітності обмежений. У дослідженнях на тваринах було показано, що інсулін аспарт подібно до людського інсуліну не має ембріотоксичного і тератогенного впливу.

Рекомендується посилити контроль за лікуванням вагітних жінок, хворих на діабет, протягом усього періоду вагітності, а також при підозрі на вагітність. Потреба в інсуліні звичайно знижується у першому триместрі вагітності та істотно зростає у другому та третьому триместрах. Після пологів потреба в інсуліні швидко повертається до початкового рівня.

Обмежень щодо лікування діабету інсуліном у період годування груддю немає, оскільки лікування матері не створює будь-якого ризику для дитини. Однак може виникнути необхідність корекції дози препарату НовоМікс 30 ФлексПен.

Вплив на здатність керувати транспортними засобами і механізмами

Реакція хворого та його здатність концентрувати увагу можуть бути порушені при гіпоглікемії. Це може стати фактором ризику у ситуаціях, коли ці здатності набувають особливого значення (наприклад, при керуванні автомобілем або механізмами).

Хворим слід рекомендувати вживати заходів з профілактики гіпоглікемії перед тим, як сідати за кермо. Це особливо важливо для хворих, в яких ослаблені чи відсутні симптоми-провісники гіпоглікемії, або епізоди гіпоглікемії виникають часто. При таких обставинах слід зважити доцільність керування автомобілем взагалі.

Несумісність

Лікарські препарати, які додані до суспензії інсуліну, можуть викликати його руйнування, наприклад, препарати, що містять тіоли або сульфіти. НовоМікс 30 ФлексПен не можна додавати до інфузійних розчинів.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Як відомо, ряд лікарських засобів впливає на обмін глюкози, що слід враховувати при визначенні дози інсуліну.

Лікарські засоби, які можуть знижувати потребу в інсуліні

Пероральні цукрознижувальні засоби (ПЦЗ), октреотид, інгібітори моноаміноксидази (МАО), неселективні b-адреноблокатори, інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ), саліцилати, алкоголь, анаболічні стероїди і сульфонаміди.

Лікарські засоби, які можуть підвищувати потребу в інсуліні

Пероральні контрацептиви, тіазиди, глюкокортикоїди, тиреоїдні гормони, симпатоміметики і даназол.

b-адреноблокатори можуть маскувати симптоми гіпоглікемії.

Умови та термін зберігання.

Термін придатності – 2 роки.

Шприц-ручку з препаратом НовоМікс 30 ФлексПен, якою користуються, не слід зберігати у холодильнику. Шприц-ручку, якою користуються або носять при собі про запас, слід зберігати не більше 4 тижнів (при температурі не вище 30°С).

Шприц-ручку з препаратом НовоМікс 30 ФлексПен, якою не користувались, слід зберігати у холодильнику при температурі 2°С - 8°С (не надто близько від морозильної камери). Не заморожувати.

Для захисту від дії світла зберігати шприц-ручку з закритим ковпачком, коли шприц-ручку не використовують.

Зберігати у недоступному для дітей місці.

Ніколи не вживати інсулін після закінчення терміну придатності, вказаного на упаковці.