Эритромицин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назва: еритроміцин (erythromycin),

[3R-(3R*,4S*,5S*,6R*, 7R*,9R*,11R*,12R*,13S*,14R*)-4[2,6-Дидезоксі-3-О-метил-альфа-L-рибогексопіранозіл)оксі]-14-етил-7,12,13-тригідроксі-3,5,7,9,11,13-гексаметіл-6[3,4,6-тридезоксі-3-(диметиламіно)-бета-D-ксилогексопіранозил)окси]оксациклотетрадекан-2,10-діон;

основні фізико-хімічні властивості: мазь від світло-жовтого до бурувато-жовтого кольору;

склад: 1г мазі містить еритроміцину 10 000 ОД (з активністю 1000 мкг/мг у перерахунку на суху речовину);

допоміжні речовини:ланолін безводний, натрію мета бісульфіт, вазелін.

Форма випуску. Мазь для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби для лікування акне.

Код АТС D10AF02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Бактеріостатичний антибіотик з групи макролідів, оборотно зв’язується з 50S субодиницею рибосом, що порушує утворення пептидного зв’язку між молекулами амінокислот та блокує синтез білків мікроорганізмів (не впливає на синтез нуклеїнових амінокислот). При застосуванні у великих дозах, залежно від виду збудника, може проявляти бактерицидну дію. Спектр дії включає грам- позитивні (Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Bacillus anthracis, Corinebacterium diphtheriae) та грамнегативні (Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus influenzae, Bordetella pertussis, Brucella spp., Legionella spp.) мікроорганізми, а також Mycoplasma spp., Chlamidia spp., treponema spp., Rickettsia spp.

Фармакокінетика. При місцевому застосуванні у вагітних тварин проникає крізь плаценту, виявляється у плазмі крові у низьких концентраціях. Негативного впливу на плід не виявлено.

Показання для застосування. Інфекції шкіри, м’яких тканин, гнійничкові захворювання, інфіковані рани, опіки, пролежні, трофічні виразки, юначі вугрі, еритразма.

Спосіб застосування та дози. Застосовують зовнішньо. Мазь наносять на уражені місця 2–3 рази на день, при опіках – 2–3 рази на тиждень. Можливе застосування у дітей від народження. Тривалість лікування встановлюється індивідуально залежно від перебігу захворювання.

Побічна дія. Можлива помірна подразнююча дія у вигляді свербежу, почервоніння шкіри, печіння, лущення шкіри. Алергічні реакції.

Протипоказання. Індивідуальна підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування. Випадки передозування на даний час не відомі.

Особливості застосування. При застосуванні у жінок у період вагітності та лактації обмежень немає. Можливе застосування у новонароджених та дітей всіх вікових категорій.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. На даний час не відома.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 20ºС. Термін придатності – 3 роки. Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.