Тауфон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: taurinum; 2-аміноетансульфонова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна прозора рідина, рН 5,0-6,5;

склад: 1 мл містить 2-аміноетансульфонової кислоти (таурин) 0,04 г;

допоміжні речовини: метилпарагідроксибензоат, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Краплі очні.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються в офтальмології. Трофічні засоби. Код АТС S01Х A18**.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Тауфон (таурин) відноситься до препаратів амінокислот, які стимулюють репаративні та регенераційні процеси при захворюваннях сітківки ока дистрофічного характеру, травматичних ураженнях тканин ока, патологічних процесах, що супроводжуються різким порушенням метаболізму цих тканин. Як амінокислота, що містить сірку, препарат сприяє нормалізації функцій кліткових мембран, оптимізації енергетичних і обмінних процесів, підтриманню сталості електролітного складу цитоплазми клітин, гальмуванню синаптичної передачі (нейромедіаторна роль). За окремими даними, препарат збільшує гіпотензивний ефект тимололу при їх сумісному застосуванні.

Фармакокінетика. Препарат всмоктується слизовою оболонкою ока.

Показання для застосування. Дистрофічні ураження сітківки ока (включаючи спадкові тапеторетинальні дегенерації), дистрофії рогівки та старечі, діабетичні, травматичні і променеві катаракти, а також як засіб стимуляції відновних процесів при травмах рогівки. У поєднанні з тимололом застосовується при лікуванні відкритокутової глаукоми для посилення гіпотензивного ефекту за рахунок збільшення коефіціента легкості відтоку та пониження продукції водянистої вологи.

Спосіб застосування та дози. При катарактах тауфон призначають у вигляді інстиляцій по 1-2 краплі 2-4 рази на день щоденно протягом 3 місяців. Курси лікування повторюють з місячним інтервалом. При травмах застосовують у таких же дозах протягом 1 місяця. Для лікування тапеторетинальної дегенерації та інших дистрофічних захворювань сітківки, проникаючих ран рогівки препарат вводять під кон’юнктиву по 0,3 мл 4% розчину 1 раз на день протягом 10 днів. Курс лікування через 6-8 місяців повторюють. При відкритокутовій глаукомі інстиляції 2 рази на день за 20 – 30 хв. до застосування тимололу.

Побічна дія. Може спостерігатися підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату, яка проявляється у вигляді алергічних реакцій.

Протипоказання. Гіперчутливість до препарату.

Передозування. Алергічні реакції.

Особливості застосування. При відкритокутовій глаукомі тауфон застосовують разом з тимололом (інстиляції 2 рази на день за 20 – 30 хвилин до прийняття тимололу).

Досвід застосування препарату в період вагітності та лактації відсутній.

Дія препарату на організм людини під час керування автотранспортом не вивчалась.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При застосуванні з тимололом спостерігається посилення гіпотензивного ефекту при лікуванні відкритокутової глаукоми.

Умови та термін зберігання. Зберігати у захищеному від світла місці при температурі від 8 оС до 15 оС.

Термін зберігання. 4 роки-у скляних флаконах, після розкриття флакона-14 діб.

Читайте также