Почечный чай инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Orthosiphon stamineus;

основні фізико-хімічні властивості: подрібнена сировина: шматочки листя і стебел різної форми, що проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм. Колір зелений, сірувато-зелений, зеленувато-коричневий, фіолетово-бурий або фіолетово-коричневий, шматочки стебел на зламі жовтувато-білі. Запах слабкий. Смак слабо-гіркуватий, злегка в’яжучий;

порошок крупний: шматочки листя і стебел різної форми, що проходять крізь сито з отворами діаметром 2 мм. Колір зелений, сірувато-зелений, зеленувато-коричневий, фіолетово-бурий або фіолетово-коричневий з жовтувато-білими вкрапленнями. Запах слабкий. Смак слабо-гіркуватий, злегка в’яжучий;

склад: ортосифону тичинкового листя.

Форма випуску. Листя.

 

Фармакотерапевтична група. Рослинні засоби з діуретичним ефектом.

Код АТС: С03ВХ10**.

Фармакологічні властивості. Листя ортосифону тичинкового містять тритерпенові сапоніни, гіркий глікозид ортосифонін, олію ефірну, олію жирну, речовини дубильні, кислоти органічні, сліди алкалоїдів. Цей комплекс біологічно активних речовин має діуретичну, спазмолітичну і жовчогінну дію. Препарати із листя ортосифону тичинкового підвищують секрецію шлункового соку, збільшують в ньому вміст вільної соляної кислоти, виводять із організму сечовину, сечову кислоту, хлориди.

 

Показання для застосування. Гострі та хронічні захворювання нирок; набряки зумовлені порушеною функцією нирок і серцевою недостатністю; холецистити.

 

Спосіб застосування та дози. 3 г (1 десертна ложка) листя вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип’яченої води, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Об’єм настою доводять кип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2 склянки 2 рази на день, за 20-30 хв до їди. Діти за рекомендацією лікаря, залежно від віку – від 2 столових ложок до 1/3 склянки 2 рази на день, за 20-30 хв до їди. При холециститах вживають після їди.

2 фільтр-пакети вміщують в скляний або емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) окропу, закривають і настоюють 15 хв. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2 склянки 2 рази на день, за 20-30 хв до їди. Діти за рекомендацією лікаря, залежно від віку – від 2 столових ложок до 1/3 склянки 2 рази на день, за 20-30 хв до їди. При холециститах вживають після їди.

Тривалість курсу лікування визначає лікар з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

Побічна дія. При індивідуальній підвищеній чутливості до препарату можливий розвиток алергічних реакцій (гіперемія, висипи, свербіж та набрякання шкіри).

Протипоказання. Індивідуальна чутливість до біологічно активних речовин, що містяться в лікарському засобі.

Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.

Особливості застосування. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Приготований настій – у прохолодному (8-15 оС ) місці, не більше 2 діб.

Термін придатності - 4 роки.