Нимуспаз инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості:  жовтого кольору, круглі, плоскі  таблетки, зі скошеним краєм,  з центральною насічкою на одному боці;

склад: 1 таблетка містить  німесуліду 100 мг,  дицикломіну гідрохлориду  20 мг;

допоміжні речовини: кальцію фосфат двозаміщений, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль кукурудзяний, кремнію діоксид колоїдний, повідон, натрію метилгідроксибензоат, натрію пропілгідроксибензоат,  натрію крохмальгліколят, магнію стеарат, вода очищена.

 

Форма випуску.   Таблетки.

Фармакотерапевтична  група. Протизапальні та протиревматичні засоби.

Код АТС М01А Х67.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Німуспаз є нестероїдним протизапальним засобом, який має протизапальну, аналгезуючу, жарознижувальну та спазмолітичну дію.

Німесулід - нестероїдний протизапальний засіб - інгібітор циклооксигенази. Він має протизапальні, жарознижувальні та аналгезуючі властивості, не викликає ульцерогенної дії на шлунково-кишковий тракт.

Дицикломін зменшує спазми гладких м`язів шлунково-кишкового тракту. Він діє за двома механізмами: по-перше, завдяки специфічному антихолінергічному (антимускариновому) ефекту на ділянки ацетилхолінових рецепторів; по-друге, прямо діючи на гладенькі м`язи, очевидно, як антагоніст брадикініну та гістаміну.

Фармакокінетика. Після перорального прийому німесулід добре всмоктується із шлунково-кишкового тракту. Максимальна концентрація в плазмі крові визначається через 1,22 - 3,83 год після введення і становить від 2,86 до 4,58 мг/л. Наявність їжі не впливає на всмоктування. Період напіврозпаду в плазмі крові становить 1,96 - 4,73 год. Німесулід інтенсивно зв`язується з білками і виводиться з сечею та калом.

У людей дицикломін швидко всмоктується після перорального прийому, досягаючи максимуму в межах 60 - 90 хв. В основному він виводиться з сечею (79,5 % введеної дози), частково - з калом (8,4 %). Дицикломін має дві фази елімінації: період напіврозпаду в плазмі крові - 1,8 год у разі, якщо його концентрація в плазмі зберігалась протягом 24 год після одноразового введення; друга фаза мала більш тривалий період напіврозпаду.

 

Показання до застосування. Больові синдроми різної етіології, у т.ч. при гінекологічних інфекційно-запальних захворюваннях, травмах; кишкові, жовчні, ниркові коліки, спазми сечових шляхів.

 

Спосіб застосування та дози.

Застосовують препарат внутрішньо, бажано після їди, не розжовуючи та запиваючи достатньою кількістю води.

Препарат призначають дорослим та дітям старше 12 років  по 1 - 2 таблетки 3 - 4 рази на день. Максимальна добова доза становить 6 таблеток.

Тривалість лікування залежить від тяжкості та перебігу захворювання і визначається індивідуально.

 

Побічна дія.

У зв’язку з антихолінергічною дією дицикломіну може спостерігатися сухість у роті, легке запаморочення, зниження гостроти зору, нудота, сонливість, слабкість або знервованість.

Рідко під час лікування можуть спостерігатися висипи на шкірі алергічного характеру, головний біль, сонливість, нудота, блювання, біль у животі, мелена, тромбоцитопенія.

Протипоказання. Німуспаз протипоказаний пацієнтам з гіперчутливістю до компонентів препарату, що входять до його складу, а також до інших  нестероїдних протизапальних засобів.

Гострі кровотечі з боку шлунково-кишкового тракту, виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки в стадії загострення, тяжка ниркова та печінкова недостатність, період вагітності та годування груддю, дитячий вік до 12 років.

Передозування. При передозуванні можуть  виникнути нудота, блювання, пронос, посилення побічних ефектів.

Лікування: промивання шлунка, призначення активованого вугілля, симптоматична терапія.

Особливості застосування.

З обережністю слід призначати препарат пацієнтам з

  • функціонально незалежною нейропатією;

  • захворюваннями печінки та нирок;

  • виразковими колітами (великі дози можуть порушувати перистальтику, навіть до утворення паралітичної непрохідності);

  • гіпертиреозом;

  • артеріальною гіпертензією;

  • коронарною хворобою серця;

  • серцевою тахіаритмією;

  • пілоростенозом;

  • встановленою або підозрюваною гіпертрофією передміхурової залози.

Дицикломіну гідрохлорид може викликати сонливість або порушення гостроти зору. Під час прийому препарату робота пацієнтів не повинна бути пов’язана з керуванням транспортними засобами або іншими механізмами, а також з виконанням роботи, що потребує підвищеної уваги.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Зазначені лікарські засоби можуть посилювати активність  або побічні ефекти німесуліду: амантадин, протиаритмічні засоби 1 класу (наприклад, хінідин), антигістамінні засоби, антипсихотичні засоби (наприклад, фенотіазин), бензодіазепін, інгібітори МАО, наркотичні аналгетики (наприклад, меперидин), нітрати та нітрити, симпатоміметичні засоби, трициклічні антидепресанти та інші препарати, що мають антихолінергічну активність. Антихолінергічні препарати можуть впливати на шлунково-кишкову абсорбцію різних препаратів, таких як слабо розчинні лікарські форми дигоксину, призводячи до збільшення концентрації дигоксину в сироватці. Вони можуть протидіяти ефектам препаратів, які змінюють шлунково-кишкову перистальтику, наприклад, метоклопрамід. Оскільки антациди можуть запобігати абсорбції антихолінергічних засобів – необхідно уникати одночасного застосування цих препаратів.

 Засоби, які застосовуються для лікування ахлоргідрії та засоби, які використовують для перевірки шлунково-кишкової секреції, протидіють інгібуючим ефектам антихолінергічних препаратів на секрецію соляної кислоти в шлунку.

При одночасному застосуванні з препаратами літію Німуспаз підвищує концентрацію літію в плазмі крові.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, прохолодному, захищеному від світла, недоступному для дітей місці, при температурі до 250С. Термін придатності – 3 роки.